23 Mart 2013

Menekşeler Yenilgiyi Unuttu..!

     Haftalardır beklenen maç oynandı. Salonu dolduran Basketbol severleri adeta Basketbol’a doyuran, mücadele seviyesi dorukta, maçın gidip geldiği, tansiyonun yükseldiği ve sonunda ZAFER’ le sonuçlanan bir maç oldu. Tabi bu işin seyirlik kısmıydı… Teknik ve Sportif kısmına gelirsek; TKB2L’in sonucu merakla beklenen, diğer gruplardaki takımların gözlerini çevirdiği, grup birinciliği için ve altılı finaller için takımların birbirini tartmak için önemli bir maçtı. Her iki takım maça başlarken namaglûp ünvanı ile parkeye çıktı. Adana BOTAŞ Gençlik averajla ikinci, Potanın Menekşeleri ise averajla ilk sıradaydı.


     Adana Botaş, Türk Basketbol’unun ekol takımlarından birisidir. 1984 yılında kurulan BOTAŞ müzesinde, 2 Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi Şampiyonluk Kupası ve 2 Türkiye Kupası bulunan Adana BOTAŞ, Avrupa da ise başarılı maçlar çıkarmıştır. Müessese takımı olan BOTAŞ, Basketbol’a önemli bir bütçe ayırmaktadır. Karşılaştığımız Adana BOTAŞ Gençlik spor da Adana BOTAŞ’ın altyapı takımıdır. Kadrosunu genellikle genç oyunculardan kuran bir takımın, bu denli kuvvetli ve mücadeleci olmasına herhalde şaşırmamak gerek.

   Adana BOTAŞ Gençlik spor maça çıkarken eksik oyuncusu bulunmazken. Potanın Menekşeleri, üç haftadır sakatlığı bulunan oyun kurucumuz Münevver’den eksik başladı.  Potanın Menekşeleri maça; Simay-Melis-Aynur-Miranda ve Kaptan Arzu ilk beşiyle ; rakip Adana BOTAŞ Gençlik spor takımı ise; Büşra Akbaş-Büşra Akgün-Tilbe-Gülcihan ve Cansu  beşiyle mücadeleye başladılar. Hava atışını kazanan takımımız ilk hücum hakkını kazandı. Maça Kaptan Arzu’nun üç’lük sayısıyla başladık.ilk iki dakika da 5-0 öne geçen Potanın Menekşeleri, rakip fast-break ‘lerle etkili olunca 9-0’lık seri yakaladı ve  4:10” dakikasında durumu 5-9 yaptı. Rakibin öne geçmesiyle dış şutlarla etkili olmayı denedik ama isabet bulamadık. Pota altında Arzu ve Miranda’nın sayılarıyla çabuk toparlanan takımımız periyodu dengeledi ve 18-19 geride kapattı.

Hakem’in yanlış kararları…dönüm noktası!

     İkinci çeyreğe, boş hücumlarla başlayan Potanın Menekşeleri, rakibin tam saha men-to-men baskısıyla top çıkaramayınca 7 sayı yenik duruma düştü. Coach Alper Durur’un mola almasıyla rakibin hızını durdurdu. Kısa rakip karşısında içerden etkili olmayı deneyen Potanın Menekşeleri Arzu’nun ve Miranda’nın etkili oyunuyla durumu eşitledi. İkinci çeyreğin 5.dakikasından sonra oyunda etkisini gösteren takım Potanın Menekşeleriydi. Rakibin boş sayılarını almış olduğumuz savunma ribauntlarıyla tekrar hücum şansı tanımasak da; Hakemin savunmada boş fauller, hücumda ise yanlış kararları hem saha içinde, hem de tribünler de tansiyon’un yükselmesine sebep oldu ve oyun iki dakika durdu. Hakem’in bir taraftarı salon dışına çıkarmasıyla tekrar oyun başladı. Bana göre hakemin yanlış kararlar aleyhimize olsa da, maçın bizim lehimize çevirmek için dönüm noktasıydı. Nedeni ise; ikinci periyodun son dört dakikasına kadar tabir-i caizse uyuyan taraftarımızı; uyandırdı..! Bundan sonra taraftar desteğini arkasına alan Potanın Menekşeleri devreyi 36-37 geride kapatsa da; üçüncü çeyreğin güzel geçeceğinin habercisiydi.

İşte taraftar ; işte şampiyon…

     Üçüncü çeyrek de taraftar desteğini arkasına alan takımımız, Arzu ve Aynur’un üçlüğünden sonra maçı lehine çevirmeyi başladı.Bir anda rakibi karşısında 10 sayılık farkı yakalayan Potanın Menekşeleri, rakip takım mola alsa da direnemedi. Mola aralarında da seyircinin desteği takımı bitmezken; Salon “İşte Taraftar ; işte Şampiyon” sesleri ile inledi. Üçüncü çeyrekte bi ara sayı 16 sayıya kadar çıkarken, rakip BOTAŞ son dakikalarda farkı 8 sayıya kadar indirip, çeyreği takımımız 57-49 önde bitirdi.


     Final periyoduna, önce farkı koruyup sonra farkı açmak için çıkan Menekşeler, bu periyotta bilinçli hücum ve set oyunlarını tercih etti. Grup birinciliği için Adana daki maçı da düşünen Coach Alper Durur, bu maçtaki atılacak her sayının önemi büyük olduğunu biliyordu. Maçı üçüncü periyotta kazanan Durur, farkı açmak için; maçı kaybeden BOTAŞ antrenörü farkı indirmek için son periyotta savaş verdiler. Son periyot karşılıklı sayılarla geçerken Potanın Menekşeleri 12 sayı fark atarak maçı 72-60 yenerek ikinci devre Adana daki maç için 11 sayılık bir avantaj yakalamış oldu.

     Bu hafta MVP’yi hak eden oyuncumuz, maçı 23 sayı, 17 ribauntla double-double yapan Kanadalı Milli oyuncu Miranda Ayim olurken; Kaptan Arzu’nun ekstra performansı bir oyuncumuz daha double-double yapmasına ve maçı 19 sayı, 11 ribauntla bitirmesi; galibiyete büyük katkı yapmıştır. Her hafta olduğu gibi istatistiklerde öne çıkmasa da gizli kahramanları sizlerle paylaşacağım. Münevver’in sakatlığında zor görevi üstelenen Melis ve Aynur’un topu taşıma ve oyun kurma çabası, Hande ve Aslı’nın mükemmel savunması, Gizem Sezer’in hücumda almış olduğu ribauntlar ve Coach Alper Durur’un oyuna yerinde müdahalesi; bunların her biri galibiyetin önemli hareketleriydi.

     Maçtaki mücadeleyi görünce, bu takımın önünün açık olduğunu söyleyebilirim. Takımımız kendine güvenen ve tecrübeli oyuncuların oluşturduğu, şampiyonluk için en büyük 2-3 takımdan biri olarak görülmektedir. Takım böyle olunca; bundan önceki maçlarda eksik olan taraftar profilini, bu maçta gördük ki; iki gücün birleşimiyle neler yapabileceğini Cuma akşamı yaşadık.

     Şampiyonluğa şahit olmak istiyorsanız, sizleri tribünlere bekliyoruz.

Tan AŞKAN
@ordusporbasket



Foto: Ahmet Bayrak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...