11 Ağustos 2013

PTT 1. Lig | 2013-2014 Sezonuna Doğru...

Bloğun açıldığı günden bu yana 4. kez sezona merhaba yazımızı yazıyoruz. Bu zamana kadar yazdığımız 3 sezon içerisinde bir defa üst lige çıkma, bir defada küme düşme duygusunu yaşayarak bitiriyorduk sezonu. Bloıgu açtığımızda olduğumuz ligdeyiz bu sene. 19 takımlı PTT 1. Lig'in parçası olarak yeni yeni deplasmanlar, yeni yeni şehirler ve yeni yeni futbolcularla değişik bir heyecana başlayacağız. Sonu inşallah mutlu biter bu sene. Kolay mı? Değil. İmkansız? Hiç değil... Malumunuz yaz döneminde blogu aksattık baya. Hatta kendi içerimizde eski tadı veremeyeceğimizi düşünüp bitirme aşamasına geldik, yanlış anlaşılacaktık. Burada yazılan her yazı, yıllar sonra birer hatıra olarak okunacak emin olun. Transfer dönemi içerisinde aksattığımız bazı şeyleri tamamlayalım dedik bayram sonrasında. Haftaya sezon başlıyor. Sezona ise Adana'nın sıcağında başlıyor, Şanlıurfa'nın sıcağında bitiriyoruz. 3. ve 22. Haftayı ise BAY geçiyoruz.
Fikstür çekildikten sonra açmamıştık bir başlık, toplayalım.
Fikstürümüz;
Adanaspor(D) - Mersin İ.Y. - BAY - Karşıyaka (D) - Manisaspor - FV Kahramanmaraşspor (D) - İstanbul BBSK - TKİ Tavşanlı Linyitspor (D) - Fethiyespor - Denizlispor (D) - Adana Demirspor - Boluspor (D) - Gaziantep BBSpor - 1461 Trabzon (D) - Balıkesirspor - Samsunspor (D) - Bucaspor - Ankaraspor (D) - Şanlıurfaspor

Yeni bir heyecana 1 haftadan az bir süre kaldı. Bu senemiz biraz buruk küme düşen bir takım olarak lige başlayacağımız için. Elimizde oyuncu kalmadı, yapılan transferler tutacak / tutmayacak. Yepyeni sorularla Adana'da 1. Lig'e merhaba diyeceğiz 2 sene sonra. Bizim Orduspor olarak neler yaptığımızı biliyoruzda, bu yazıda biraz rakiplerimizi tanıyalım istedim. Başlayalım hadi...

 
ADANA DEMİRSPOR
Adana Demirspor 2.Lig'de play-off'larda yaşadığı sıkıntılardan sonra, yine bir play off finalinde 2012 yılında Fethiyespor'u yenerek geçen sezon 1. Lig'e çıkmıştı. Geçen sezonu 51 puanla play off basamağının 1 sıra gerisinde ligi bitirdiler ama 1461 Trabzon'un play offlara alınmaması sonucunda play offlara kalan Adana Demirspor, play offlarda Manisaspor'a elenerek Süper Lig'i başka bahara bıraktı. Bu sezona Yücel İldiz hamlesiyle başlayacak olan Adana Demir'in en önemli şansı, Yücel İldiz'in Adanalı olması olabilir. Geçen sezonki kadrosunu fazla bozmayan Adana Demirspor, bu sezon Efe İnanç, Gökay İravul, Orkun Uşak, Erdi Öner, Mehmet Eren Boyraz, Yiğitcan Erdoğan, Dorge Rostand ve Jan Rajnoch gibi tanındık simaları kadrosuna kattı. Adana Demirspor ile bu szezona kadar 14 kez karşılaştık. Bu maçlar ise hep şimdiki ismiyle Süper Lig'de oynandı. Toplamda Adana Demirspor'a karşı 7 galibiyet ve 2 beraberliğimiz bulunuyor. 5 maçı ise mağlubiyetle kapattık. 1979/1980 sezonuda Adana'da oynanan ve Adana Demirspor'un 4:0'lık üstünlüğüyle biten maç iki takım arasındaki en farklı sonuçla biten müsabası oldu. En gollü maçlarda ise 4:0'lık maçın yanında 1975/1976 sezonunda yine Adana'da, 3:1 kaybettiğimiz maç göze çarpıyor.

ADANASPOR
2006/2007 sezonunda 3. Lig'de Grubunu 2. bitirerek 2. Lig'e çıkan Adanaspor hiç sektirmeden bir sonraki sezon şampiyon olarak 1. Lig'e yükseldi. 2008/2009 sezonundan beri bu ligde oynayan Adanaspor geçen sezonu 49 puanla 8. sırada bitirdi. Geçen sezon istenilen başarıya ulaşamayan Adanaspor sezona Ekrem Al hamlesiyle başladı. Ekrem Al ile birlikte geçen sezon başarısız olan kadroyu fazla dağıtmayan Adanaspor Fevzi Özkan, Mbilla ve Mbamba'nın gidişinin ardından şu ana kadar pek önemli hamlelerde bulunamadı diyebiliriz.. Gelen oyuncular arasında isim olarak en bilinenler Çetin Güngör, Tiago Bezerra, Veli Kızılkaya ve Ergin Keleş. Bu sezona kadar 34 kez karşılaştığımız Adanaspor'a karşı 12 galibiyet ve 9 beraberlik almış, 13 maçıda mağlup olarak kapatmıştık. Adanaspor'la en son maçımızı Süper Lig'e çıktığımız sezon Ordu'da oynamış ve 2:2 berabere kalmıştık. Aramızdaki en gollü maçlara bakılınca eski zamanlarda iki takımında birbirine karşı aldığı birer tane 3:2'lik galibiyetleri görünüyor. En farklı sonuç ise 1970/1971 sezonunda Adana'da, Adanaspor'un 3:0'lık galibiyetliyle elde edilmiş.

ANKARASPOR
2009/2010 sezonunda Süper Lig'de oynaması gerekirken Ankaragücü ile bağlarını kopartamadığı gerekçesiyle federasyon tarafından kümeye düşürülen Ankaraspor 2 sezon boyunca liglerde mücadele edemedi. Tamda unuttuk dediğimiz anda ise bu sezon 1. Lig'de oynamaya hak kazandılar aynı federasyon tarafından.  Yeniden kurulan Ankaraspor bu sezon, geçen sezon Erciyesspor'u Süper Lig'e taşıyan Osman Özköylü ile anlaştı. Başkentin tek takımı Ankaraspor bu sezona iddaalı transferle başlayacak. Polatlı Bugsaşspor'da geçen sezon başarılı bir sezon geçiren Ercümen Kafkasyalı, Muhammet Bayır, Ahmet Güven gibi isimlerin yanında Ragıp Başdağ, Göksu Türkdoğan, Emrullah Kokoç, Lokman Gür, Serdar Eylik, Bilal Aziz Özer, Ramazan Sal, Müslüm Yelken ve Dilaver Güçlü gibi isimlerle kadrolarını güçlendirdiler. Ankaraspor ile tarihimzde ilk defa bu sezon karşılaşacağız.

BALIKESİRSPOR
Geçen sezon Spor Toto 2. Lig Beyaz Grup'ta dopladığı 69 puanla şampiyon olup 1. Lig'e çıktı Balıkesirspor. Daha çok geçen sezon şampiyon olan kadroyu korumayı yeğleyen Balıkesirspor teknik direktör olarakta İsmail Ertekin ile devam ediyor. Geçen sezon mücadele eden kadroya ilaveten bu sezon Mustafa Kayabaşı, Murat Sözgelmez, İsmail Dinler, İlhan Depe, Mehmet Al, Serhat kyüz ve Burak Çalık gibi isimleri transfer ettiler. Daha önce 3 kez karşılaştığımız Balıkesirspor'a karşı 2 galibiyet ve 1 mağlubiyet aldık. İki takım arasındaki en gollü maç 1974/1975 sezonunda 2. Lig'de oynanan şampiyonluk maçında takımımızın aldığı 4:1'lik galibiyetle gerçekleşti. Bu maç Ankara'da Cebeci Stadyumu'nda oynanmış olup, o sezon 2. Lig'de olan 2 grubun 1. lerini karşı karşıya getirmişti. Bir sezon sonra 1. Lig'de Ordu'da oynayıp 3:0 kazandığımız maç ise 4:1'lik skorun yanında yine 3 farkla biten ve en farklı maç ünvanını alan müsabaka olarak kayıtlara geçti. 

BOLUSPOR
1. Lig'in gediklilerinden olan Boluspor 2006/2007 sezonunda 2. Lig'de gelen şampiyonluktan bu seneye kadar bu ligde mücadele ediyor. Geçen sezonun 46 puanla 10. sırada bitiren Boluspor bu sezona teknik direktör Ali Beykoz ile başlayacak. Ali Beykoz teknik adamlık kariyerine Boluspor altyapısında başlamıştı. Geçen sezon Boluspor A2 takımının başında olan teknik direktör bu sezon as takımda. Geçen sezon yaşanan hayal kırıklığı sonrasında bir çok oyuncuyla da yollar ayrıldı. Yeni kurulan kadroya Gökhan Emreciksin, Fatih Şen, Fırat Kocaoğlu, Atacan Öztürk, Nikolay Dimitrov, Metin Depe ve Çağrı Yarkın gibi önemli isimler katıldı. Boluspor ile bu zamana kadar 24 kez karşılaştık. Bu maçlarda 9 galibiyet ve 5 beraberlik elde ederken 10 maçtada sahadan yenik ayrıldık. İki takım arasındaki en gollü maç 1993/1994 sezonunda 2. Lig'de Ordu'da, Boluspor'un 5:2 kazandığı, en farklı maç ise 1976/1977 sezonunda şimdiki ismiyle Süper Lig'de Trabzon'da oynanan maçta 4:0'lık galibiyetimizle sonuçlanan maçlar oldu.  

BUCASPOR
2010/2011 sezonunda Süper Lig'den düşen Bucaspor, geçen sezon 1. Lig'de topladığı 52 puanla ligi 5. bitirip play offlara kalma hakkı kazanmıştı. Play Offlarda Torku Konyaspor ile eşleşen Bucaspor ilk maçı deplasmanda 1:0 kazanmış olmasına rağmen kendi sahasında rövanş maçını 2:1 kaybedince finale çıkamadan elendi. Sezona Kemal Kılıç yönetiminde başlayacaklar. Geçen sezon play off oynamayı başaran kadroyu koruyan Bucaspor bu sene sessiz bir transfer sezonu geçirdi. Gelen isimler içerisinde Mehmet Sak, Sami İzcican ve Taha Can Velioğlu bulunrken diğer gelen oyuncu Azeri vatandaşı Hüseynov. Bucaspor ile bu zamana kadar 2 kez karşılaştık. Bu maçlarda 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle sahadan ayrıldık. 2009/2010 yılında 1. Lig'de karşılaştığımız Bucaspor ile o sezon Buca'da oynadığımız maçta 2:0 öne geçmemize rağmen sahadan 3:2'lik nağlubiyetle ayrılmıştık.

DENİZLİSPOR
2009/2010 sezonbunda Süper Lig'den düşen Denizlispor, geçen sezonu 43 puanla 11. sırada bitirdi. İlk düştüğü sene 1. Lig standartlarının çok üzerinde bir kadro kuran, sezona iyi başlayan Denizlispor devamını getirememiş, o sezon play offlara dahi kalamamıştı. O sezondan bu sezona kadarda ligde herhangi bir patlama göstemediler. Buı sezona ismini ilk defa duyduğum Serdar Dayat isimli teknik direktörle başlayacaklar. serdar Dayat daha önce Kasımpaşa, Gençlerbirliği ve Samsunspor'da antrenörlük yapmış. Geçen sezon ki başarısız olan kadroyu dağıtan Denizlispor yönetimi Carlos Kahe ve Ahmet Arı gibi isimler dışında yabancı ve grubetçi oyuncu transferleriyle başarı arayacaklar. Denizlispor ile bu sezona kadar 24 kez karşılaştık. Bu maçlarda 12 galibiyet ve 4 beraberlik alırken 8 maçtanda mağlubiyetle ayrıldık. İki takım arasındaki en gollü ve en farklı maç 1985/1986 sezonunda 1. Lig'de Denizli'deki maçta Denizlispor'un 5:1'lik üstünlüğüyle alındı.

FETHİYESPOR
Geçen sezon 2. Lig Kırmızı Grupta topladığı 53 puanla ligi 5. bitirerek play offlara kalan Fethiyespor, sırasıyla İnegölspor, Malatyaspor ve finalde Hatayspor'u 2:1 yenerek 1. Lig'e çıkmaya hak kazandı. 1. Lig'e çıkartan teknik direktörleri Mustafa Ceviz ile yola devam eden Fethiyespor sezona sıfırdan kadro kurarak başlayacak. Takıma katılan isimler içerisinde Onur Bilgin, Taner Taktak, Ufuk Bayraktar ve  Hakan Ateş dışında tanıdık isimlere rastlayamadık. Teknik Direktörümüz Erkan Sözeri'nin eski takımı olan Fethiyespor ile bu sezon ilk defa karşılaşacağız.

FV KAHRAMANMARAŞSPOR
Geçen sezonun şampiyon takımlarından birisi daha Kahramanmaraşspor. 2. Lig Kırmızı Grup'ta topladıkları 62 puanla 1. Lig'e çıkmayı başardılar. Teknik Direktör olarak geçen sezon Samsunspor'da gördüğümüz Besim Durmuş ile anlaştılar.Geçen sezon şampiyon olan kadroyu çok dağıtmadan sezona gurbetçi, yabancı ve 2. Liglerden yapılan transferle sezona giriş yapıp şanslarını deneyecekler. Bu sezon Kahramanmaraşspor ile ilk defa karşılacağız.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR
2004/2005 sezonunda 17 maç üstüste kazanarak şampiyon olduğumuz sene, 3. Grup'ta Siirtspor'un önünde şampiyon olan Gaziantep BBSK o zamandan bu zamana geçen 8 senelik zamanda hep 1. Lig'de mücadele etti. 8 sene boyunca Gaziantepspor'a oyuncu yetiştirmeyi misyon edinen Gaziantep BBSK, bu sezon Gaziantepspor ile bağlarını kopardığını açıkladı. Geçen sezon ligi 41 puanla 13. sırada bitirdiler. Takınmın teknik direktörü Suat Kaya. Bu sezon ilk defa yabancı transferi yapan Gaziantep BBSK, geçen sezonki kadroyu çok dağıtmadan Abdullah Halman, Polat Keser, Armand Deumi gibi tecrübeli isimlerle kadroya takviye yaptı. Toplamda 13 kez karşılaştığımız Gaziantep BBSK'ye karşı 7 galibiyet ve 3 beraberlik alırken 3 maçtanda mağlubiyetle ayrıldık. Gaziantep BBSK ile en son Süper Lig'e çıktığımız play off final maçında karşılaşmış ve maçı 1:0 kazanarak 26 yıllık bir özleme son vermiştik. Bizim için özel bir anısı olan bu takımla yapılan maçlar içerisinde en çok gol atılanı 2010/2011 sezonunda Ordu'da 4:2 kaybettiğimiz maçla gerçekleşti. 
  İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR
Geçen sezon Süper Lig'de kader ortaklarımızdan birisi. Topladıkları 36 puanla 16. sırada kendilerine yer bularak 1. Lig'e düştüler. Takımın başına, bizimlede ismi geçen ama son anda anlaşamadığımız Cihat Arslan getirildi. Süper Lig'den düşen kadroyu pek dağıtmayan İstanbul BBSK, Orhan Ak, Veysel Aksu, Alaattin Tosun, Eserr Altın, Orhan Taşdelen, Hüseyin Tok, Fevzi Özkan, Mehmet Batdal, Alparslan Erdem ve Gencer Cansev gibi isimlerle kadrolarını güçlendirdiler. İstanbul BBSK ile bu sezona kadar 8 kez karşılaştık. Bu maçlarda 1 galibiyet 3 berbaerlik ve 4 mağlubiyet aldık. 2006/2007 sezonunda İstanbul'da 4:0 kaybettiğimiz maç, en gollü ve en farklı biten maç olarak kayıtlara yazıldı.

KARŞIYAKA
2003/2004 sezonundan beri bu ligde mücadele eden Karşıyaka şüphesiz ligin en tecrübeli takımı konumunda. Aradan geçen 10 senede play off sistemi gelen kadar 10. sıradan yukarı çıkamayan, play offlu sistemde ise 2 kez play offa kalıp elenen Karşıyaka geçen sezon ligi 47 puanla 9. sırada bitirdi. Geçen sezonki kadrodan elinde pek oyuncu kalmayan Karşıyaka, teknik direktör olarak Sait Karafırtınalar ile anlaştı. Bu sene fazla transfer yapan takımlardan birisi konumunda olan Karşıyaka Mehmet Yiğit, Hakan Bayraktar, Burak Karaduman, Muhammet Özdin, David Bicik, Sjöerd Ars ve Rıdvan Şimşek gibi isimleri kadrosuna kattı. Bu sezona kadar Karşıyaka ile 20 kez karşılaştık. Bu maçlarda 9 galibiyet 5 beraberlik ve 6 mağlubiyet aldık. İlginç bir istatistik ki, oynanan 20 maç içerisinde hiç bir maçta 4 gol atılmadı. En gollü maçlarda 2:1 ve 3:0'lık sonuçlar gözümüze çarpıyor. En farklı skor 2006/2007 sezonunda Ordu'da 3:0 kazandığımız maçla alındı.

MANİSASPOR
2011/2012 sezonunda Süper Lig'den düşen Manisaspor, düştüğü sezonun ertesinde 1. Lig'de topladığı 53 puanla ligi 4. bitirerek play offlara kaldı. Play offlarda Adana Demirsporu eleyerek finale kalsada, finalde Torku Konyaspor'a 2:0 kaybedince Süper Lig'den düştüğü sene geri çıkma şansını elinin tersiyle itti. Takımın teknik direktörü Kemal Özdeş. Geçen sezon başarılı olan kadroyu bozmayan Manisaspor, bu sezon yaptığı yabancı transferle eksik gördükleri yerleri kapatmaya çalıştılar. Bu sezona kadar 20 kez karşılaştığımız Manisaspor'a karşı 11 galibiyet 3 beraberlik alırken 6 maçtanda mağlubiyetle ayrıldık. İki takım arasındaki en gollü ve en farklı maçlar Manisa'da 1967/1968 ve 1970/1971 sezonlarında Manisaspor'un aldığı 4:1'lik galibiyetle geldi. Manisaspor ile Süper Lig'de oynadığımız son maç deplasmanda 0:0 bitmişti.

MERSİN İDMAN YURDU
Geçen sezon Süper Lig'den düşen bir diğer kader ortağımız. Süper Lig'den düşerken topladıkları 22 puanla ligi son sırada bitirerek 2 sene sonra tekrar 1. Lig'e döndüler. Hakan Kutlu'yu takımın başında tuttular. Geçen seneki kadroya baktığımızda bize göre kıyaslarsak takımda kalan oyuncu sayısı fazla denebilir. Emrah Bozkurt, Kenan Şahin, Mahmut Bezgin, Murat Kalkan, Ali Tandoğan, Ömer Alp Kulga, Behram Zülaloğlu ve Veli Acar gibi tecrüneli isimler kattılar kadrolarına. Bu zamana kadar 20 kez karşılaştığımız Mersin İdman Yurdu'na karşı 8 galibiyet ve 6 beraberliğimiz bulunuyor. 6 maçıda Mersin İdman Yurdu kazandı. İki takım arasında oynanan maçlarda en gollü ve en farklı maçlara bakıldığı zaman takımımızın 2005/2006 sezonunda Ordu'da, 2010/2011 sezonunda ise Mersin'de aldığı 4:1'lik galibiyetler var.

SAMSUNSPOR
2011/2012 sezonunda Süper Lig'den 1. Lig'e düşen Samsunspor, geçen sezon topladığı 39 puanla ligi 14. sırada bitirdi. Yaşanan sıkıntılı sezonun ardından takımın başına, 2010/2011 sezonunda takımı Süper Lig'e çıkaran Hüseyin Kalpar getirildi. Bu sezon çok transfer yapmayan, geçen seneki kadrodan da çok fazla olmasada kan kaybeden Samsunspor'un en güvendiği yanı altyapısı olacak. Taha Yalçıner, Ahmet Burak Solakel, Adnan Güngör, Murat Akyüz ve Ekingho gibi transferle Hüseyin Kalpar yönetiminde 2 sene öncesine hitaben bir dejavu deneyecekler. Bu zamana kadar 31 kez karşılaştığımız Samsunspor'a karşı 8 galibiyet ve 8 beraberlik alırken, oynanan 15 maçta ise sahadan boynumuz bükük ayrıldık. İki takım arasında en gollü maç denildiği zamana şüphesiz ki ilk akla gelen 2007/2008 sezonunda Samsun'da 7:5 kaybettiğimiz maçtır. En farklı skora bakıldığı zaman ise 1990/1991 sezonunda Türkiye Kupası'nda yine Samsun'da 5:0 kaybettiğimiz maç göze çarpıyor.

ŞANLIURFASPOR
2011/2012 sezonunu 2. Lig Kırmızı Grup'ta şampiyon bitirerek 1. Lig'e çıkan Şanlıurfaspor, geçen sezon topladığı 42 puanla 12. sırada bitirdi ligi. İlk senesini geçirdiği sezonda ligde kalmayı başaran Şanlıurfaspor bu sezon hedefi büyüttü. Takımın teknik direktörü Raşit Çetiner. Geçen sezondan elinde çok fazla oyuncu tutmayan Şanlıurfaspor, sezona bolca yaptığı flash transferlerle giriyor. Fevzi Elmas, Mehmet Ayaz, Banahene, Sedat Ağçay, Sezer Batur, Murat Kayalı, Yasin Avcı, İsmail Haktan Odabaşı, Sercan Yıldırım ve Yavuz Özkan bu transferlerden bazıları. Bu zamana kadar Şanlıurfaspor ile 2 kez karşılaştık. Bu maçlarda 1 galibiyet ve 1 beraberlik aldık.

TKİ TAVŞANLI LİNYİTSPOR
2009/2010 sezonunda 2. Lig'den play offlar sonucu çıkma başarısı gösteren Tavşanlı Linyitspor ilk senesinde 1. Lig'de de play offlara kalmış ama Gaziantep BBSK karşısında turu geçen taraf olamamıştı. Geçen sezon Göztepe ile girdiği düşme savaşında biraz da mucizevi bir sonla 38 puanla ligde kalmayı başarmıştı. Teknik direktörleri Erol Tok. Geçen sezonki kadronun çoğunu dağıttılar, Adinoy Sani, Cafercan Aksu ve Mehmet Çoğum gibi isimlerle takıma takviye yaptılar. 2 kez karşılaştığımız Tavşanlı Linyitspor'a karşı 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetimiz bulunıyor.

1461 TRABZON
Değirmenderespor, Trabzon Karadenizspor gibi isimlerin sonrasında 2010/2011 sezonunda 1461 Trabzon ismini alan takım 2011/2012 sezonunda şampiyon olarak 2. Lig Kırmızı Grup'tan 1. Lig'e çıkmıştı. Geçen sezon ise topladığı 53 puanla ligi 3. bitirmiş ama Trabzonspor'un pilot takımı olduğu için play offlara katılamamıştı. Ligin tek iddaasız takımı olan 1461 Tranbzon'un başına teknik direktör olarak Kadir Özcan geçti. Geçen sezonki kadrosundan çok az isim kalan 1461 Trabzon bu sezonda Trabzonspor'dan kiralık aldığı oyuncularla yola devam edecek. Takımımız ilk defa bu sezon 1461 Trabzon ile karşılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...