14 Haziran 2012

Özkaynak Düzeni | Hüsamettin 5 Yıl Orduspor'da

Yakın tarihimize dönüp baktığımda alt yapıdan çıkıp A takımda düzenli olarak oynamış olan sanırım üç futbolcu sayamam. Akla ilk gelen isimler büyük ihtimal Hüsamettin Tut, Muhammed Kurt olur. Özkaynaktan yetiştirdiğimiz bu iki futbolcuya ilave olarak Ordu'daki amatör kulüplerde futbola başlayıp daha sonra Orduspor altyapısına katılan Rıdvan Koçak ve Yasin Öztop'u ekleyebiliriz. Yani devşirme isimlerle dahi benim aklıma gelen isim sayısı beşi bulmuyor. Saydığım isimlerin de üst düzey bir ligde oynamadığını, 3. ve 2. ligde oynadığını düşünürsek aslında yazının başlığında geçen Özkaynak kelimesinin altının bizde çok fazla anlam ifade etmediğini açık bir şekilde söyleyebiliriz.

Altyapıdaki bu verimsizliği düşündüğümüz zaman son günlerde Arsenal ve Barcelona ile yapılan anlaşmalar ve altyapı için bir model oluşturma çalışmaları bizim için çok önemli. Barcelona, Arsenal gibi profesyonel futbol takımlarının çoğunluğunu özkaynaklarından yetiştiren kulüplerle böyle bir çalışmaya girilecek olması heyecan verici tabiki ama bu projelerin devamlılığı çok önemli. Çünkü belli bir sistemi oturtup o sistemden fayda sağlayabilecek aşamaya gelebilmemiz için bir iki yıldan daha fazla zamana ihtiyacımız var. Başkan Nedim Türkmen Orduspor futbolcu fabrikası olacak dedi ama, yapılan düzenlemelerden sonra altyapı her sezon A takımda oynayabilecek bir futbolcu bile çıkarsa bu bizim için büyük bir başarıdır.



Orduspor alt yapısından çıkan ve belli bir ortalama ile oynayan son isim hepimizin bildiği gibi Hüsamettin Tut'du. Hüsamettin ile olan sözleşmemizi dün 5 yıl daha uzattık. Umarız kendisi için ve Orduspor için hayırlı olur. Hüsamettin henüz 17 yaşında Bank Asya 1. ligde Orduspor forması giymeye başladı. Küçük yaşına rağmen Ordu gibi herkesin futbol hakkında iyi kötü bir fikire sahip olduğu ortamda futbol oynamaya çalıştı. Bizde bir adet vardır ya, bir durum olduğu zaman ilk önce evin içindeki çocuk nasibini alır. Onun yükünü taşıdı Hüsamettin. Bütün bunlara rağmen genç yaşında giydiği Orduspor formasıyla başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Ama hem yukarıda saydığım eksi yönler hemde fiziksel mental yöndeki eksikliklerden dolayı Hüsamettin Bank Asya'dan Süper Lige çıktığımız sezonun ilk yarısında A takımda hiç forma giyemedi. O zamanki şartlarda o kadronun içinde şans bulacak düzeyde olmadığı için ligin ikinci yarısında Spor Toto 2. lig takımlarından Tarsus İdman Yurdu'na kiralandı ve orada ligin kalan kısmında başarılı bir performans ortaya koydu. Geçtiğimiz sezonu ise Hüsamettin bir başka Spor Toto 2. lig takımı olan Çankırıspor'da geçirdi ve 30 karşılaşmada forma giydi. Oynadığı ligden dolayı bizler kendisini çok yakından takip edemedik ama Spor Toto 2. ligi yakından takip edenlerin söylemlerinden anladığımız üzere Hüsamettin büyük bir aşama kaydetmiş. Bu aşamanın kulübümüz de farkında olmuş olacak ki Hüsamettin'in sözleşmesini 5 yıl uzatarak ondan faydalanma yolunu tercih ettiler.

Açık söylemek gerekirse Hüsamettin'in işi kolay değil. Onun başarılı olmasını çok arzu ediyoruz ama Türkiye gibi ligler arasında uçurumların bulunduğu bir ortamda 1.5 sene önce Bank Asya'da zorlanırken şimdi Süper Ligde formayı kapmak için çalışacak. Şampiyon olduğumuz sezon olağan üstü performans sergileyen Selçuk Şahin'in Süper Ligdeki ilk maçlarında ne kadar zorlandığını hatırlayacak olursak Hüsamettin bunun bilincinde olarak çok çalışmalı. En büyük şansı oynayacak olduğu mevkideki diğer rakiplerinin olağan üstü futbolcular olmaması. Hector Cuper Seçuk Şahin ve Emre Özkan ile devam etmeyi düşünüyor. Emre Beşiktaş'ın futbolcusu ama önümüzdeki sezon da kadromuzda olacağı söyleniyor. Uzun lig maratonunda Hüsamettin eline geçen fırsatları iyi değerlendirirse ve çok çalışırsa önümüzdeki sezon ciddi süreler alabilir. Dediğim gibi iş zor ama imkansız değil.

Özkaynakların önemine varmışken umarız bu sezon Hüsamettin'den faydalanırız ve bu durumun önemini daha iyi idrak ederiz.

1 yorum:

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...