12 Ağustos 2012

Lig Öncesi Son Prova | Trabzonspor 2 - 0 Orduspor

Ligin başlamasına 1 hafta kala takımımızı ilk defa izleme fırsatı bulduk. Bugüne kadar hep varsayımlar üzerinden konuştuk ama bugünkü karşılaşmadan sonra herkesin kafasında belli bir düşünce oluştu. Doğrusunu söylemek gerekirse bu akşam için takımdan beklentilerimiz bugün gördüklerimizden çok daha fazlasıydı. Takımı ilk defa izliyor olmamız da beklentilerin yüksek olmasını sağladı diyebiliriz.

Orduspor beklendiği gibi sahaya 4-4-2 formatında çıktı. Genel olarak baktığımız zaman alternatif olduğunu düşündüğümüz Hüsamettin dışında forma giyen isimler önümüzdeki sezonda ilk 11'in ana iskeletini oluşturacağını düşündüğümüz futbolcular. Cuper'in bu sezon takıma yerleştirmeyi düşündüğü 4-4-2'nin bugün sahaya yansımalarından bahsedecek olursak, sistemin temel amacı oyunu kanatlara yayarak Barral, Stancu ve Hasan Kabze gibi etkili isimler ile skor üretmek. Bu sistemin en önemli parçası Monje ve Umbides. Fakat 4-4-2 oynayan takımların çoğuna baktığımız zaman kanatların yanı sıra orta ikiliyi oluşturan isimler de sistemin diğer en önemli unsuru. Şayet 4-4-2 oynayacaksak orta alanın ortasında oynayacak isimlerden en az birinin defansif özelliklerinin yanı sıra dikine de oynayabilen, pasör özelliği yüksek, oyunu yönlendirebilen yani günümüz çağdaş önlibero tanımına uyan bir isim olması gerekiyor. En basit örnek olarak Selçuk İnan, Melo, Zokora, Fernandes gibi isimleri söyleyebiliriz. Fakat bizim kadromuzda bu bölgede görev alan oyunculara ( Ali, Şamil, Onur, Abdülkadir, Nizamettin) baktığımızda bu isimlerin 4-4-2 için uygun olmadığını söyleyebiliriz. Sadece Nizamettin'i ofansif özelliklerinden dolayı diğer isimlerin dışında tutabiliriz. Bugün forma giyen Ali ve Şamil'in ofansa katkı sağlayamamaları ve Umbides ve Monje'nin henüz hazır olmamasından dolayı Stancu, Barral ve Hasan Kabze'yi ön tarafta topla buluşturamadık ve deyim yerindeyse pozisyon dahi bulamadan maçı tamamladık.

Blok blok ele alacak olursak ilk yarı forma giyen Fornezzi ve ikinci yarı forma giyen Fevzi'ye çok fazla iş düşmedi. Fevzi'nin yediği gollerde hatası olduğunu söyleyemeyiz. Fornezzi'nin yeri garanti ama yabancı kontenjanından dolayı Fevzi de bazı maçlarda forma şansı bulacaktır.

Defans hattına gelecek olursak, bu sezon çok fazla rotasyon olacağını düşünüyorum. Cuper bugün Ferhat, Garcia, Agus, Hüsamettin defans bloğu ile başlayıp 2. yarısında ise Ferhat, Agus, Roversio, Garcia 4'lüsü ile maçı tamamladı. Bu isimler dışında Ömer Kulga ve Numan'ın da olduğunu düşündüğümüzde defans hattında sıkıntı yaşayamayacağımızı düşünüyorum. Fakat kanatların önemli olduğu bu sistemde beklerin de oyuna katkısının maksimum olması gerekiyor. Bugün görev alan Hüsamettin ve Ferhat'ın bu bakımdan yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Hüsamettin'in bugün kadroda yer alan tek solbek olduğunu, alternatif bir isim olduğu ve ilk defa üst düzey bir takıma karşı mücadele verdiğini düşünürsek bugünkü performansından dolayı çok fazla eleştirmemiz doğru olmaz. Zamanla daha iyiye gidecektir. Sağ bek'e gelecek olursak Garcia varken Ferhat 2. alternatif olur. O yüzden Garcia'nın kendi mevkisinde yani sağ bek'de forma giymesi hem sağ kanadımızın daha işler olması hem de Umbides'in daha verimli olmasını sağlar.

Bu maçta göze çarpan asıl problem orta alandaki oyuncularımızın verimsizliğiydi. Orta alanda yaratıcı futbolcu eksikliğini bu maçta oldukça hissettik. Umbides ve Monje için sadece bu maçı ölçü alamayız. İkisinin de ilerleyen zamanlarda daha iyi olacağını düşünüyorum. Ligdeki yerimizi asıl belirleyecek olan şeyin bu ikilinin performansı olduğunu düşündüğümüzde Monje ve Umbides'in dünkü görüntüden çok çok daha iyi olmaları gerekiyor. Orta alanın ortasında oynayacak olan futbolcularımızın oyunun hücum yönünü kullanamayan isimler olduğunu düşünürsek Monje ve Umbides'den beklediğimiz performansı alamamız durumunda bu sezon hücumda yaşayacağımız sıkıntılar ap açık ortada.

Belkide en sıkıntısız hattımız olan forvet hattı diğer Anadolu takımları ile kıyaslandığında oldukça kalbur üstü isimlerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Hasan, Stancu ve Barral bu ligi çok rahat götürebilir ama bu isimleri ön tarafta topla buluşturamadığımız sürece ancak isim olarak kalırlar. Bu üçlünün performansını belirleyecek en önemli faktör orta alanda oynayacak futbolcuların performansı diyebiliriz.

Genel olarak bakarsak sadece bir maçla yargısız infaz yapamayız ama görünen köy de kılavuz istemez... Bir süre önce sadece isimler üzerinden yaptığımız DEĞERLENDİRMEDE yerli rotasyonunun yetersizliğinden bahsetmiştik. Dün de açıkça gördüğümüz gibi acil olarak sol-sağ kanat alternatifi, direk 11'de oynayabilecek solbek ve orta alanda yaratıcı bir futbolcu eksikliğimiz mevcut. Ligin başlamasına ve transfer döneminin sona ermesine az bir süre kala bu eksiklerimizin hangi oranda giderilebileceği ayrı bir muamma ama uzun lig maratonunda kadronun geniş olması çok önemli. Dün sahaya çıkan kadro belki normal performansının altında bir performans sahaya yansıtmış olabilir ama Umbides ve Monje beklenen performansı veremezse şuandaki kadro yapımızda bu futbolcuların tek alternatifi Müslüm. Mersin İsman Yurdu maçıyla birlikte açılışı yapıyoruz. Umarız her şey umduğumuz gibi olur...

14 yorum:

  1. dün bende hayal kırıklığına uğradım.belki hazırlık kampında hedefin ilk 5 denmesi bizim beklentilerimizi yükseltti.tek avuntum geçen senede ts açılış maçında iyi oynamamıştık.ligin havası başka olur.hoca bu ciddi hazırlık maçında eksiği daha iyi görmüştür inşallah.topu ileriye taşıyabilen bir oyuncu şart.iki defansif orta saha lüks.kanatların iyi çalışması için onlara iyi servis yapacak oyun kurucu lazım.bir takım benim hedefim üst sıralar diyorsa onun iyi bir 10 numarası olmalı.eldeki hakan ve irfanı yollamamız hataydı.ts aslında iyi bir takımın nasıl olduğunu,nasıl oynaması gerektiğinin dersini verdi.Kaliteli yerlilerle,topu ileriye taşıyabilen yetenekli orta saha.

    YanıtlaSil
  2. Orta alanda sıkıntı yaşamamız durumunda ikinci bir planımız yok.
    4-4-2 oynayalım eyvallah ama yeri geldiğinde de maç içerisinde oyunun gidişatına göre 4-2-3-1'e dönebilmeliyiz. Takımda 6 tane önlibero var ama bir tane hücum özellikleri yüksek, topla oynayabilen orta saha oyuncusu yok. 24 kişi ile lige başlayalım, ligi götürelim ama o 24 kişinin içinde 6 önlibero var ve bir tane 10 numara tarzı adam yoksa o zaman bir dur orda, pardon demek lazım.

    Karamsar olmak istemiyoruz ama 65. dakikada Umbides, Monje çıkacak Müslüm girecekse benden kimse polyanna olmamı beklemesin. Sağ sol kanat, ofansif orta saha lazım!

    YanıtlaSil
  3. Dün takım iyi değildi ama karamsar olmaya gerek yok.
    Bir solbek ve sağ kanat oyuncusunun alınacaı söyleniyor.
    Bu transferler direk ilk 11 de oynayabilecek üst dizey isimler olursa kadro derinliği biraz daha fazlalaşır.

    Bekleyelim bakalım.

    YanıtlaSil
  4. bu takım ilk 8 yapsın atlarım evin camından.orta saha 2 pası üstüste yapamıyo. beklerın hücüma katkısı yok kanat organizasyonu yapabilecek. ilerde hasan topu tutacak da 2 çalım sonra araya bırakacak gol atacaz. hakan özmerti çok arayacak ordu. forvete 5 milyon euro gömdü başkan da adamlara top gelmeyince yapabilecekleri hiç bişey yok. monje umbides bu takımı taşıyamaz. o yetenekte de deiller zaten. düşmemeye oynar takım.kimse şu takımı izleyip pollyannacılık yapmasın. takımın temelinde eksikler var.

    YanıtlaSil
  5. Sen Barral'a 2, Stancu'ya 3 ver tamam ama bu adamları pozisyona sokacak orta alanın ortasında oynayan adamların toplu oyunda belli bir kapsiteye sahip olan isimler. Bu yapıyla lige başlarsak oturup Umbides ve Monje olağan üstü çıksın diye dua edelim, toplu olarak namaz falan kılalım bence.

    YanıtlaSil
  6. Yıl olmuş 2012 bizim jokerimiz hala Müslüm Yelken. :D

    YanıtlaSil
  7. kardeşim defanstan sırtı dönük top alıp dönüp ileriye taşıyacak iyi kötü adam eksiltecek oyuncumuz yok yok yok yok.bu takıma bir tane oyun kurucu şart vesselam.ayrıca her ne kadar gosso bizi istemesede büyük ihtimalle mahkemelik de olacağız kendisiyle ama gossoyu arayacağız bu kesin yani kesin.ali şamil abdülkadir nizamettin ile bütün lig boyunca orta saha gitmez böyle.çileden çıktım dün akşam.bu takım lig başlayınca nasıl farklı oynacak merak ediyorum.bizim takımımız bu yani bu.baskıyı yedikleri an bittiler.top yapamadık ya top.posizyona giremedik resmen.benim sıtkım sıyrıldı dün akşam krizlere girdim.sayın başkan nedim türkmen bu işe el atsın bi zahmet.hakanı irfanı((cluoyu haklı sebeblerden dolayı)) gönderiyosan yerine adamda alacaksın.o kadar.!!! milleti sinir hastası etmesin kimse...

    YanıtlaSil
  8. Korktuğum başıma geldi...

    Takımımızın forvetine, kalecilerine ve defansına güvenim sonsuz... Sol beki dert etmeyelim, elbet takviye yapılacak ve Hüsamettin her geçen gün daha iyi olma yolunda atağa kalkacaktır. Ama gelin görün ki, orta saha beni çok tedirgin ediyordu ve bu Trabzon maçı ile tescillenmiş oldu.

    Ben futbol yazarı, teknik adamı, oyuncusu, düşünürü ya da kaini değilim. Ama ayağında topu tutabilecek ve forvet hattına götürecek, daha sonrasında golde pay çıkarabilecek bir orta saha oyuncusuna sahip olduğumuza kesinlikle inanmıyorum. İki kanat oyuncusu (Umbides / Monje) ve ortada Nizamettin'le ilk beşe girebilmek bu sefer gerçekten hayal olur başkanım.

    İnanıyorum ki, yaşlı kurt (Hector Cuper) S.O.S veren bölgelerin tespitini yapmış, en geç ikinci yarı başlamadan gerekli takviyeleri talep edecek ve gerekli rütuşlar atılacaktır.

    Bu arada, İstanbul'da yaşayan Ordulular'ı ligin ikinci haftası Eskişehir ile Olimpiyat stadında yapacağımız maça kesinlikle bekliyorum. Lisanslı formaları ile..

    Ozan ÖZÇELİK
    tweet: ozanozcelik52

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlışları görmek iin futbol kahini olmaya gerek yok zaten. Ap açık birşeylerin eksik olduğu ortada. Başkan sırf Cupere olan güveniinden dolayı olumlu konuşuyor ama fazla iyimser.

      İlk 5 diyor ama diğer takımların transferleri ile bizim transferleri bir karşılaştırsa aslında farkına varacak.

      Geç olmadan takiyeleri yapmak zorundayız.

      Sil
  9. bursasporun batallası,gsnin selçuku,fbnin alexi,tsnin colmanı,alanzinhosu,saparası var bu takımlar ilk 4 e oynar bu sene.hem yabancıları iyi hem yerli kaliteleri çok iyi..demek ki her büyük takımın iyi bir on numarası olmalı.en azından ilk 5,ilk 8 hedefimiz diyorsanız bonservisi elinde olan 30lu monje ve umbidesle olmaz bu işler.Bu işin maddi tarafı var biliyorum demesi kolay tabi sonuçta taraftarımız cimri klübe katkısı yok.para öpücükle gelmiyor ama şunu eleştiriyorum bu acele ne finansal yapımızı oturtalım 2,3 sene ligde kalıcı olmak için oynayalım.hemen bne gereği var hedef bu sene ilk 5 demenin.Sonra taraftar olarak hayal kırıklığı yaşıyoruz.Cuper hocam benim sisteminde 10 numaraya yer yok demiş ama Türkiye liginde ihtiyacın var böyle bir adama.Geçen sene culio ve javito bizi ligde tuttu.ikiside mücadeleci ve güçlüydü.Culio sol açık gerektiğinde oyun kurucu oynadı.Bencil dediğimiz hakan özmerti bile arar olduk şimdiden.adam en azından pozisyona giriyordu.dün stancunun şutu dışında pozisyon yok.resmen her top kaybında etin çekildi sanki.bu sene 30ar yaşlı ve monje ve umbides ile düşmeyeye oynarız bence.Hadi onlar oynadı ama oyunu yönlendirecek oyun kurucun olmazsa sıkıntı çekeriz.Ben Ordusporu sevdiğim için eleştiriyorum Eleştiren sevendir.Neden eleştiriyorum hedef bu sene ligde kalmak deselerdi ben ts maçını o gözle izlerdim bu kadro ligde kalmaya yeter derdim.ama hedef ilk 5 derseniz ts maçındaki ezik oyundan sonra eleştiririm arkadaş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. antepli ibricic,karabüklü cernatı ekliyeyim.böyle adamlar fark yaratır oyun içinde.bir ara pası atar,oyun sıkıştığı anda bir şut maçı kazandırır

      Sil
  10. culio once ozur dilesin sonra formasina sadik kalacagina soz verip oynamaya devam etsin dersini almistir o ve bizimde oyle bir oyuncunun yerini doldurmamız imkansız

    YanıtlaSil
  11. Culio değilde Şenol Demirci'yi alalım. Samsun'a kadar gelmiş zaten.
    Ne Culio'su lan, hala Culio diyosunuz.
    Orospu çocunun adını ağzınıza alıyosunuz.

    YanıtlaSil
  12. başkan geçen sene hedef ilk 8 dedi ama 14. olduk... ne oldu hiç bir şey ? bu sene forvet ve kale(fornezzi) dışında güven veren mevki göremiyorum yeni transferlerin uyumuydu lige alışmasiydi derken ilk 9 da olsak(ligin orta ust kısmı) başarıdır çok kaptırmayalım kendimizi 5e görünen köy klavuz istemiyor

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...