19 Temmuz 2012

Yerli Transferi ve Kısıtlı Yerli Rotasyonumuz


Genel olarak bakıldığı zaman Süper Lig ekipleri arasında transfer konusunda en olumlu durumda olan takımlardan biriyiz. Yabancı transferini sonlandırdık ve hedefteki isimlerden birkaçı hariç hepsini kadromuza kattık. Kampın ilk günlerinden itibaren tam kadroya yakın bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yapılması gereken birkaç rütuş kaldı ve yönetimimiz bu rütuşları alternatif transfer olarak değerlendiriyor. Genel olarak baktığımız zaman Hector Cuper'in kafasında oluşturduğu şablonun kilit parçaları kadromuza dahil edildi ve ilk 11'in %90'ının şuan kampta olan futbolcularımızdan oluşacak olduğunu söyleyebiliriz.

Başkan Nedim Türkmen kadroya alternatif bir yerli sağ kanat alındıktan sonra transferi sonlandıracağımızı söyledi ama kadro yapımıza baktığımız zaman yerli rotasyonumuzun yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Genel anlamda ana iskeleti oluşturduk ama 36 haftanın yükünü aynı futbolcuların üzerine yükleyemeyiz. Lig uzun bir maraton ve sakatlıklar, cezalı olma durumları ve beklenen performansı futbolcudan alamama gibi durumları göz önüne aldığımızda bazı mevkilerimizin alternatif konusunda sıkıntılı olduğunu görebiliyoruz. Kale, defans hattı ve forvet hattımızda herhangi bir sıkıntı yok ama solbek, sağ açık ve sol açık olmak üzere en az üç mevkiye transfer yapmamız gerekiyor. Yapılacak olan transferlerin de alternatif etiketi altında değil direk ilk 11'de oynayacak kalitede isimler olması gerekiyor. Yedek olsun diye futbolcu transfer etmenin çok fazla mantıklı bir durum olduğunu düşünmüyorum keza...

Geçtiğimiz sezonu ele alırsak bu durumu daha iyi açıklayabilirim. Dalmat ve Ribeiro'dan beklentilerimiz çok fazlaydı ama iki futbolcudan beklediğimiz verimi alamamız üzerine sezon boyunca sıkıntı yaşadık. Hakan Özmert, Stancu ve Culio'yu çoğu maçta kanatlarda oynatmak zorunda kaldık. Şuan olumlu beklenti içinde olduğumuz futbolcularda da aynı sorunlarla karşılaşabiliriz. Şuandaki kadroya baktığım zaman sağ ve sol kanatta oynayacak olduğunu düşündüğüm Monje ve Umbides'in alternatifi yok. 4-4-2 oynayacak olan, sisteminde 10 numara tarzı bir futbolcu olmayan bir takımın en önemli hücum gücünün kanatlar olacağını düşündüğümüz zaman bu iki ismin arkasında bekleyen alternatif değil direk ilk 11'de oynayacak iki tane yerli futbolcu öncelikli hedefimiz olmalı. Umbides ve Monje'yi zorlayacak, Süper Ligde direk oynayabilecek kalitede iki yerli futbolcu ile kadromuzu takviye etmezsek bunun sıkıntısını sezon boyunca yaşarız...


Hedefimiz ilk 5 diyebiliyorsak yine kadromuzdaki diğer yetersizlikleri söylemeliyiz. Benim açımdan bir solbek ve hücuma yönelik görev olan bir orta saha oyuncusunun da kadromuzda olması gerektiğini söyleyebilirim. Solbek mevkimizde Selçuk Şahin ve Hüsamettin Tut var. Selçuk geçtiğimiz sezonun 2. yarısında Hector Cuper ile iyi bir ivme yakaladı ama uzun lig maratonunda en az onun düzeyinde bir futbolcunun daha kadromuzda olması gerektiğini düşünüyorum. Hüsamettin bizim içimizden biri. Hepimiz başarılı olmasını istiyoruz. Umarız başarılı da olur ama 2. ligden direk Süper Lige gelip harikalar yaratmasını bekleyemeyiz. Hücuma yönelik orta saha oyuncusu eksikliğine gelecek olursak ; Hector Cuper'in bu sezon takımı 4-4-2 formatında oynatacağını ve klasik 10 numara tarzında bir futbolcunun sistemde yeri olmadığını biliyoruz. Bahsettiğim tarzda elimizde Hakan Özmert ve İrfan Başaran vardı ama bu iki futbolcunun da ayrılmasıyla kreatif, yaratıcı futbolcu eksikliğini ciddi anlamda yaşayabiliriz. Her ne kadar sistemde yeri olmasa da önde olduğumuz karşılaşmalarda topu ayağında tutup oyunu yavaşlatabilecek, geride olduğumuz karşılaşmalarda ise oyuna girip gerekirse maçı kazandırabilecek bir 10 numara her takımın kadrosunda mutlaka olmalı. Sistemde yeri olmasa dahi bu tarz bir futbolcuya yer açılmalı. Ali Çamdalı, Şamil Cinaz, Onur Tuncer, Nizamettin ve Abdülkadir gibi 2 kontenjana 5 futbolcu sayarken bu yönde bir futbolcunun kadroda olmayacak olması bizim adımıza önemli bir handikap olur.

Bu sezonu geçtiğimiz sezondan çok daha iyi bir yerde ligi bitirmek istiyorsak önemsiz gibi görünen ama oldukça önemli nedenlere yol açabilecek bu tarz ince nüansları görmemiz gerekiyor. Bazı mevkilerde sıkıntımız yok hatta gereksiz yığılma var. Yaptığımız bir o kadar olumlu transferden sonra iki tane 1. sınıf, ilk 11'i zorlayacak yerli futbolcu almadan lige başlarsak bir nevi kendi bindiğimiz dalı keseriz.

15 yorum:

  1. tam olarak düşündüklerimin ifadesi olmuş bu yazı, tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki de yeni yerlilerimiz kaliteli ve iyidir.Biz sadece nasıl oynadıklarını görmediğimiz ve bilmediğimiz için önyargılı davranıyoruzdur.Çünkü isim ve şekilciliğe önem veriyoruz.Cuper ise bilinmeyen adamlarla başarılı olmasıyla isimsiz oyuncular çıkarmasıyla meşhurdur.Nizamettin ve Ferhat küme düşen manisaspordan geldi ama aynı adamlarla ligin ilk yarısı ilk 5 içindelerdi.maddi ve yönetim sıkıntılarından manisa düştü.Müslüm ve Alide kendilerini geliştirdiler bayağı.Cuperin bile bile lades diyecek hali yok.Takımdan memnunsa bir ışık görmüştür.Adamın yalan söyleyecek hali yok.ben iyimser bakıyorum.

      Sil
    2. Takıma güvenme konusunda sıkıntı yok, ancak yedek kulübesinde sonradan girip oyuna direk etki edecek ya da ilk 11 oyuncularımızın sakat cezalı olduklarında yerlerini dolduracak direk oyuncu sayımız özellikle kanatlarda ve orta saha da hucüm tarafında pek yeterli görünmüyor. Müslüm bu takımda en uzun süredir yer alan oyuncu onun iyi olması tabi ki mutlu eder bizi ancak 1 iyi transfer daha şart diye düşünenlerdenim..

      Sil
  2. Taraftarı birden bire ilk 5 gibi bir beklenti içine sokmak umarım sıkıntı yaşatmaz bize. Biraz daha ağır adımlar atsak ne bilim ilk 8 denilse vs vs.

    Sonuçta Ligdeki diğer takımların durumu ortada. Lige yeni çıkmış olan Kasımpaşanın yaptığı transferler ortada. O yüzden yabancı futbolcularda gösterilen özveri yerlilerde de gösterilmeli.

    1. kalite demişken Hasan Kabze diyebilorum sadece.
    Bu durum göz ardı edilmemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kasımpaşa; İsakson, Mervan Çelik, Kalu Uche, Oliech, Kerem Şenas, Abdurrahman Dereli gibi isimler aldı. Biz değil onlar Avrupaya oynayacak gibi ama Metin Diyadin sıkıntıları var onların da...

      Sil
  3. 4-4-2'ye eyvallah ama yazıda dikkatimi çekti. Abdülkadir,Şamil, ALi, Nizamettin, Onur hatta o mevkide oynayabilen Ferhat 6 tane önlibero olacak kadromuzda ama ofansif bir tane orta saha oyuncumuz yok. En azından İrfan'ı bari tutsaydın kadroda.

    YanıtlaSil
  4. İlk 5'e illa kalacaz diye birşey yok. İlk 5 hedefi iyidir önemli olan 6. veya 7. olursakta taraftarın başkana ve hocamıza sahip çıkması, bence 6. veya 7. olmak bile başarıdır. Hector Cuper'inde dediği gibi önce rakiplerimizide görelim, iyi bir hava yakalarsakta ilk 5 neden olmasın.

    Rotasyona gelirsek, bence tespitler doğru hasan kabze sakatlandı diyelim. ozaman forvette 2 yabancı kalıyor. Dolayısı ile kanatlardan birini yerli yapmak zorundayız yada fornezzi yedek kalacak. Çünkü kontejan başımızı ağrıtacak..

    Keşke mikan olsa yerli genç forvette alınsa, Kabze geçtiğiöiz sezon sakatlandı sistemde bozuldu, kontejan yüzündne bazıları kesik yemek zorunda kalacak.

    Sol beke alınacak oyuncu genç almalıdır.. Selçuk orada banko gibi görüküyor. Hüsam ile forma rekabetine girebilir. Hüsamda oynarsa şaşıırmayın.

    Sağ kanat için oyuncu bakılıyor, aslında o isim çok yönlü biri olabilir. Serhat Koç, Deniz Naki bu oyuncular hem kanatlar hemde forvette oynayabiliyor.

    Ligimize döndüğümüzde Gs'den Yekta, Yiğit, Fb'den Özer,Sezer gibi oyuncular kamplardan sonra ayrılabilir.

    Eskişehir'den Burhan Eşer'inde ayrılması gündemdemiş, Bursaspor'dan Ahmet Arı'da olabilir.

    YanıtlaSil
  5. Yerli bir forvet de gerekli Barral, Hasan Kabze ve Stancu gibi direk oynayabilecek 3 isim var. Çok gerekirse alt yapıdan çıkarsınlar bunların yanına döve döve futbolcu yapsınlar.

    YanıtlaSil
  6. Cuper bence fizik güce dayalı bir takım düşündüğü için oyuncuda ilk fizik güce bakıyor maç kondüsyonu iyiyse bir oyuncuyu belli bir bölgenin oyuncusu olarak görmüyor.Orta sahada görev bölgeleri duruma göre değişebilir.Nizamettin,Onur bile sağ açık oynarsa bazı maçlarda şaşırmayın.Yeterki mücadele etsin futbolcular.Ben Cuperdeki rahatlığı ve memnuniyeti buna bağlıyorum günde 2şer saatten çift idman bunu gösteriyor.Beni bir tek monje endişelendiriyor.Oynamadan sakatlandı adam ayrı çalışıyormuş.inşallah ligde kendini kanıtlar ve bu kuşkularımızdan kurtarır bizi.

    YanıtlaSil
  7. Doğrusunu söylemek gerekirse, rostasyon rotasyon dediğimiz Onur, Ferhat Çökmüş, Müslüm, Abdülkadir, Numan, Ömer, Selçuk, Hüsamettin gibi isimlerin oluşturduğu yerli rotasyonu ilk 5 değilde kümede kalmaya oynayan takımı havası veriyor bana.

    Hasan Kabze, Nizamettin biraz da Ali Çamdalıyı dışarda tutarsak diğer yerli futbolcularımız ilk 5 iddiasında olacak olan takımların kadrosunda bulundurduğu isimlerin çok çooook uzağında.

    YanıtlaSil
  8. Numan, Selçuk ve Ömer Kulga bence gayet iyiler, Selçuk vasat olabilir ama yürekten oynuyor. Ömer ise geçtiğimiz sezon sık sık takımda fortma şansı buldu. Numanda sakatlana kadar banko idi.. X takım 2.ligden adamı alıyor banko oynatıyor. Hüsam için beklemek lazım, kampın yıldızlarından diyorlar. Belki formayı kapacak belli mi olur ? Yönetim sanırım önce sol bek alacakmış bakmışlar Hüsam iyi çıkmış bu yüzden vazgeçmişler deniliyor.

    Erkan Zengin ve Burhan Eşer'in Kasımpaşaya gideceği söyleniyor. Erkanı alsak bile iki kanat için iyi olurdu. Alacağımız oyuncu çok yönlüde olursa iyi olur.

    Deniz Naki hala boşta..

    YanıtlaSil
  9. Deniz Naki aslında yazıda tırnak içinde belirtilen ilk 11'i zorlayacak, ilk 11'de oynayabilecek futbolcu tanımının içini doldurabilecek bir isim. Aslında Fenerbahçe ve Galatasaray'da bizim işimizi görebilecek futbolcular var ama yönetimin fedakarlık yapması gerekebilir.

    Onca transferi yaptıktan sonra iki futbolcu daha alıp kadroyu yağ ile bal yapmak varken kanatların alternatifi olmadan sezona başlarsak hakkaten saçma bir durum olur.

    YanıtlaSil
  10. galatasaraydan yiğitin kiralanması yada alınması aynı şekilde sezer öztürkün kiralanması yada alınması takımımızın kadro derinliği ve zenginliği açısından harika olur..gerçekten alınmasını 4 gözle beklediğim yerli oyuncular arasında geliyor.sayın başkanımız nedim türkmen bu sayfaları takip ediyorsa yazılan yorumları dikkate alırsa çok iyi olur....

    YanıtlaSil
  11. sAĞ KANADA Kazım Kazım'ı alsak ya.
    Adamın artık son şansları.
    Biraz da Cuper'e bağlı oynatmak.
    Milletin hocası alır adam eder, ske ske oynatır.
    Biz ise iki problem yaptı diye Yalçın gibilerini yollarız.
    Hoca dediğin bir nevi orada belli olur. Problemli adamları oynatabilmek bir beceridir ama Cuper'de o olay yok.
    İşin basitine kaçıyor.

    YanıtlaSil
  12. Aga ne Kazımı Hector Cuper döver onu..

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...