24 Eylül 2012

İstanbul Belediyespor Maçının İstatiksel Verileri

Sir Alex Ferguson her ne kadar ''İstatistik mini eteğe benzer; çok şey gösterir ama asıl görünmesi gerekeni göstermez'' dese de İstanbul Belediye maçının istatiksel verileri üzerinden bir analiz yapalım dedik. Veriler ve görseller matchstudy.com'dan, fikir ise uzunpaslar blog'dan diyip telif olaylarının önünü keselim :)

Görseller ve veriler aslında açık ve net. Maçın her bakımdan istatistiksel olarak analizini yapmak mümkün. Genel olarak sahaya çıkan 11'e baktığımız zaman 4-4-2 görünümlü 4-3-3 olduğunu, hücumda çoğu zaman Atila'nın da ileri çıkmasıyla 4-3-3'e döndüğümüzü söylemiştik. Maç içinde sahaya yayılış şeklimiz defansda ve ofansda farklılık gösteriyor. 


Futbolcuların maç içinde neler yaptığı aşağıdaki tabloda ayrıntılı olarak verilmiş. Topla en çok oynayan futbolcumuz Ali Çamdalı. Orta alanda toplar genellikle Ali'de toplandı. Defansdan ofansa geçişte aradaki köprüyü çok iyi kurdu Ali ama devşirme olarak forma giydiği stoper mevkisinde bu maç görev alan Agus ve İbrahim Kaş'ın topu oyuna sokmakta sıkıntı yaşadılar. Ali'nin stoperde oynatılmasını eleştiren kişilerden biriydim ama İbrahim ve Agus'un topu oyuna sokmakta yaşadığı sıkıntıyı görünce Cuper'in Ali'yi tandemde görevlendirmesine hak vermedim değil...



Sezon başında yaptığımız analizlerde kanatlarda sıkıntı yaşamamız durumunda hücumda çok fazla alternatifimiz olmadığını söylemiştik. Geride kalan haftalara ve bu haftaki İstanbul Belediye maçına baktığımız zaman topla çok hızlı kontra atağa çıkan, duran ve yan toplarla etkili olan bir takımız. Alttaki iki görselde bunu açıkça görüyoruz. Özellikle 2. görselde Umbides'in kullandığı sağ kanatımız bayağı bir işlemiş. Doğrusunu söylemek gerekirse ilk iki maçta Umbides'in kestiği etkili ortalara rağmen ( hatta attığımız gollerin çoğunda imzası vardı ) beklentilerimin çok uzağındaydı. Fakat içerde oynadığımız Kayserispor maçında ve İstanbul Belediye maçının özellikle ilk yarısında çok etkili bir Umbides vardı sahada. Garcia'nın kendi mevkisine dönmesiyle sağ kanadımız ideal halini aldı. Yabancı sınırlamasından dolayı Yiğit'in forma ihtimalini düşünüyorduk ama son iki maçından sonra Yiğit'in forma giymesi için çok daha fazla çaba göstermesi gerekecek.


Maçın genelinde İstanbul Belediye 10 kişi oynamasına rağmen belirli dakikalarda bizi baskı altına aldıklarını söyleyebiliriz. Maçın genel anlamda istatistiklerine baktığımız zaman zaten 10'a 11 oynanan bir karşılaşma değilde başabaş gitmiş bir karşılaşma olduğu ortaya çıkıyor. Bizim cesaretsiz ve dingin oyunumuz da İstanbul Belediye'yi cesaretlendirdi ama karşılaşmanın son 10 dakikasında geriye gömülen bir Orduspor ve gol arayan İstanbul Belediye vardı sahada. 70. dakika 10 kişi oynayan bir takıma gol atamamış olmanın verdiği psikoloji ile hiç değilse mağlup olmayalım anlayışına büründü takımımız ama bu maçı çok daha kolay bir şekilde bitirip, üç puanı hanemize yazdırmalıydık..

İstanbul Belediye maçı ile istatiksel analizin startını vermiş olduk. Çok fazla ayrıntıya girmedik ama bundan sonraki değerlendirmeler daha doyurucu olacak. Cuma günü oynayacak olduğumuz Galatasaray maçını kazanmak, puan almak çok önemli ama o maçtan alınacak iyi sonuç psikolojik olarak da bizi çok olumlu yönde etkileyecek. Cuper Belediye karşısında oynanan etkisiz futbolun farkında. Galatasaray maçında iyi bir sonuç elde etmemiz için minimum hata ile oynamalı ve iyi yaptıklarımızı sahaya yansıtmalıyız. Umarız cuma günü maçın ardından sevinen taraf biz oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...