2 Eylül 2012

Teleferik ve Direkleri | Teleferik Hattı Durduruldu

 

Bundan daha 2 gün önceydi. Ajanslarda Belediye Başkanımız Seyit Torun'un verdiği bir röportaj çıkmıştı karşımıza. Röportajda Ordu teleferiğinin 1 yılda 1 milyon insan taşıdığından bahsediyordu. Habere bir bakalım;
  
9 Haziran'da açılışı yapılan teleferiği şimdiye kadar 1 milyon kişi kullandı.

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, teleferiği şimdiye kadar 1 milyon kişinin kullandığını söyledi. Başkan Seyit Torun, Boztepe'ye teleferikle sağlanan ulaşımın Karadeniz turizmine büyük katkı sağladığını söyledi. Torun, "Önümüzdeki yıllarda Boztepe, yeni tesislerle daha da zenginleşecek. Hala teleferikle Boztepe’ye çıkmayan vatandaşlarımız varsa, kendilerini davet ediyorum. Mutlaka binsinler ve bu keyfi yaşasınlar.” şeklinde konuştu. 

Teleferik yapılmadan ne gibi engeller çıktı peki? Belkide teleferiğin şimdi durdurulmasına neden olan hadisenin anlatıldığı haber;

Torun TV 52’ye konuştu ve mahkemeden olumsuz bir sonuç çıkması halinde belediye olarak nasıl bir tavır alacaklarını da ilk kez açıkladı.

 Teleferik projesini hayata geçirmekte kararlı olan başkan Torun, mahkemeden olumsuz bir karar çıkması halinde mevcut projeyi iptal edecek ve yeniden bir Teleferik projesi hazırlatacak. Yeni hazırlatılacak projeye yeni bir ihale daha yapacak.

 “ B planı bu projeyi iptal edeceğiz, yeniden bir proje hazırlatacağız, yeniden ihale yapacağız, yeniden farklı bir finansman bulacağız. Ama şimdi bugüne kadar yapılan imalatları ne yapacağız? Şuan için yüzde 80 oranında proje tamamlandı. Sadece bir halat çekilim kabinlerin koyulması ki buda işin yüzde 10’luk kısma değil. Sonuçta bitmiş bir projeyi konuşuyoruz, şuanda. Bunun nasıl bir B planı olabilir ki?

 “ Kültür ve Turizm Bakanı sayın Ertuğrul Günay, bu projeyi kabul etmediğini, Teleferik projesine gerek olmadığını, oraya ulaşan bir yolun olduğunu, yani kısacası Teleferik projesine karşı olduğunu ifade etti. Burada camiye yakında, direk yeri falan mesele değil. Burada asıl konu kendisinin Teleferik fikrine karşı oluşu. Kaldı ki Yalı Camii’nin koruma alanı kurul kararıyla yeniden büyütüldü. O zaman ben soruyorum; Orta Camii’nin ki neden büyütülmedi? Yalı Camii’nin ki büyütülüyor da, Orta Camii’nin ki neden büyütülmüyor. Burada ki zaten olay art niyet. Biz haklı olduğumuz biliyorum. Aldığımız izinlerinde geçerli olduğunu biliyoruz. Kendisini temel atma törenine telgraf gönderiyordu da neden şimdi bugün karşı? “
 

Daha önce bu teleferiğe binmeyenler, yada böyle bir teleferiğin varlığından haberi olmayan şehir dışında yaşayan okurlarımız varsa kısaca teleferik hakkında bilgiler vereyim. Teleferik açılalı 1 sene gibi bir süre oldu. Bu süre zarfında yukarıda da bahsettiğimiz gibi 1 milyondan fazla insan taşındı. Bu teleferik sayesinde Ordu şehri gör - geç şehri değil, gör ve kal şehri oldu. Bir şehrin hayali olan bu projeyi içine sindiremeyenler var. Tahmin ediyorsunuz sizlerde!
Teleferiğimiz 2400 metre. Ve Merkezden Boztepe'ye çıkış 7 direk ve 24 kabinle sağlanıyor(du). Kabinler 8 kişilik. 2 direk arasında ki açıklık 900 metre. Bu açıklık dünyadaki teleferikler içinde Ordu teleferiğinin 2. olmasını sağladı.
Ve bugün. Okuyoruz;
Ordu Belediyesi tarafından şehir merkezi ile Boztepe arasında kurulan Teleferik için Danıştay şok karar verdi.
Ziraat Bankası bahçesinde yer alan teleferiğin 2. ayak yerinin Yalı Camisinin görüntüsünü bozduğu gerekçesiyle başlayan tartışma yeni bir hal aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Samsun Tabiat Varlıklarını  Koruma Kurulu teleferik inşaatının durdurulmasını istemişti. Bunun üzerine Ordu Belediyesi Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurarak Koruma Kurulunun kararını durdurma kararı aldırmıştı.
İdare Mahkemesinin kararı üzerine teleferik inşaatı tamamlanıp hizmete açılmıştı.
Teleferik hizmete girerken, İdare Mahkemesi’nin kararını Samsun Tabiat Varlıklarını  Koruma Kurulu Danıştaya itiraz etmişti.
Danıştay, yerel mahkemenin vermiş olduğu kararı bozarak dosyayı Ordu İdare Mahkemesi’ne gönderdi.
Teleferik konusunda yaşanan kaosun nasıl çözümleneceği merak ediliyor.
Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Danıştay’ın kararını yanlı bulduğunu söyledi. 
Kararın şaşkınlığını yaşadıklarını belirten Torun, “Danıştay, Ordu İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. O karara istinaden de Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan karar çıkacak. Bekliyoruz” dedi.
 Büyük bir üzüntü yaşadığını belirten Başkan Torun, “Gerçekten çok üzülüyorum. Sonuçta bir milyonun üzerinde insanımız, konuğumuz teleferiği kullanmış. Teleferiğin Ordu turizmine katkıları ortada.Bazı endişeler vardı. Görüntünün bozulacağı veya buna benzer bazı endişeler vardı, görüldü ki bu kaygılar çok yerinde değil. Ve Teleferik Ordu’nun esnafına çok büyük değer kattı. Ordu’ya gelen konuklarımız sadece bir gece yatıp sabah erkenden gidiyorlardı. Şimdi konaklama süreleri uzadı. Ordu’ya gelen turist sayımız arttı. Teleferiğin Ordu’ya kattığı değer belli. Yargının kararına saygılıyız, davayı takip edeceğiz. Sonuçlarını hep beraber göreceğiz” diye konuştu. 


Bu şehirin içinden sahil yolunu geçirtmedik. İstediğimiz zaman neler yapabileceğimiz ortadayken. Yine mi dökülelim sokaklara?

1 yorum:

  1. Ertuğrul Günay lütfen düşssün artık Ordu'nun yakasından. Siyasi hırsları yüzünden Orduluyla uğraşmayı bıraksın.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...