4 Ekim 2011

Haftanın Ardından #5 | Lig Kendini Bulmaya Başladı



Sene basinda goz gore gore Sampiyonlar Ligi hakkin elinden alinan Bursaspor ligde cok gollu galibiyetlerine devam ediyor. 3 kuskunden (Sercan, Volkan Sen ve Ozan Ipek) en sorunlu ikisiyle yollari ayirdiktan sonra Ozan Ipek`i de kazanmasi Ertugrul Hocanin yeniden ipleri eline aldigini gosterir durumda. Sampiyonlugu kovaladiklari her sezonda oldugu gibi yine basinin baskisini uzerinde hissetmemeleri cok onemli bir avantaj. Rotasyonu gercek anlamiyla uygulayabilen ve de takim olmayi tekrardan becerebilmis bir Bursaspor izliyoruz bu sene. Maca kaptan cikan gelecegin milli stoperi Serdar Aziz`i, takima gorunmeyen katkisi cok olan Vederson ve Turgay Bahadir`i ve bu macta kusursuz bir performans gosteren Ozan Ipek`le beraber 3 puana kolay ulastilar. Karsi tarafta ise gun gectikce eriyen bir Genclerbirligi var. Her ne kadar baslarindaki hocalari Fuat Capa`nin pozitif futbol anlayisina ragmen, eldeki kadronun yetersizligi ile zayif goruntusune devam ediyor. Devre arasinda transferi bos gecmeleri durumunda Turk futbolunun migferlerinden Genclerbirligi`ni Bank Asya`ya yollamamiz isten bile degil.


Oyuncu olarak cok sey kaybeden fakat takim olma adina cok sey kazanan Fenerbahce kazanmaya devam etti bu hafta da. Ilk yarisinda gol cikmayan macin, ikinci 45 dakikasina tam 6 gol sigdirdi iki Istanbul takimi. 4 haftadir yedek bekletilen Stoch`un Alex`in kitlendigi bir macta oyunu acmasi Fenerbahce acisindan oyunu ceviren olaydi. Sonrasinda corap sokugu gibi gelen gollerle 3-0`i yakalayan Fenerbahce`ye karsi bu sezonun en cok ilgi cekicek forveti Webo`nun iki goluyle karsilik verdi Istanbul B.B. Macin uzatma dakikalarinda gecen senenin sorunlusu Baroni`nin sik frikik goluyle 4-2 Fenerbahce lehine sonuclandi mac. Fenerbahce`nin sene basi moral bozuklugu ustune agir eksiklikleri oldugu donemde bile galibiyetlerine devam etmesi buyuk basari. Oyun olarak rakiplerine karsilik cok buyuk fark koymasalarda, Alex`le veya futbolculardaki Fenerbahce isminin verdigi buyuklukle bir sekilde galip cikmaya devam ediyorlar. Ayrica hoca olarak hep kuskuyla yaklastigim Aykut Kocaman`in da oyuncugu degisikligi, rakibi cozme ve kendi transferiyle bir yerlere gelme konusundaki ilerleyisini de unutmamak gerekir. Macin yildizi kesinlikle Stoch`du ama bu senenin basindan beri ilerleyis gosteren Baroni ve bu macta sag kanatta iyi bir ikili olan mevkidaslar Orhan Sam ve Gokhan Gonul sahanin iyilerindendi. 4 buyuklerin ezeli dusmani Abdullah Avci`nin ise ilk 5 haftada, bu dortlunun ucunu (GS, FB ve Trabzon) tuketmesi umarim kendisinin sezon icerisindeki heyecanina zarar vermez. Zaten bu maclardaki basarisini tum sezona yayabilse cok iyi hoca ya yorumlarindan, cok daha iyi yerlere gelebilecegi cok acik. Bu zamana kadar basarisiz oldugu yabanci transferlerinde bu sene gosterdigi basariyla beraber Istanbul B.B.`yi bu senede ilk 6-8 potasinda tutmasi yeterli olacaktir. Son soz ise Webo`ya mac icinde cok kendini gosteremese de bitiriciligini ve gol koklayisini kullanarak bu haftayi da 2 golle gecti. Takimina uyup uymadigina bakmadan alinan Guiza`lari, Theofilo`lari, Edu`lari gordukce bir kez daha alkislayasim geliyor bu tarz transfer yapabilen anadolu takimlarimizi.


Mac oncesi benim ve cogu takipcimizinde Antalyaspor`un galip cikacagini dusunmemize ragmen mac sonunda puanlar bolusuldu. Sivasspor`un erken golunden sonra, daha iyi oynayan Antalyaspor Necati Ates`le birbirinden guzel iki golle one gecmesine ragmen hic begenmedigim Eneraomu`nun kafa golune engel olamayarak sahadan 2-2 beraber ayrilmak zorunda kaldi. Her ne kadar Riza hoca macin hakki beraberlikti dese de, macta ustun olan taraf kesinlikle Antalyaspor`du. 11 yerli + Tita projesiyle lige baslayan Ozdilek dogru olani yaparak, yavas yavas yasli kadrosuna rotasyonu katmaya baslamis. Benim gozumde sezonun sempatik takimi rolunu coktan kapan Antalyaspor bu kadroyu dogru yabancilarla destekleyebilirse daha da basarili bir takim olabilir. Bu macta yeni bir ismi izledim ki hayran kaldim. En son Necip`i izledigimde bu kadar begendigimi hatirlatarak Antalyaspor`un sene basinda Pendikspor`dan transfer ettigi 19 yasindaki Emrah Bassan ileriye yonelik cok buyuk isiklar verdi. 10 numara pozisyonunda yasina ragmen dokturen Emrah, takim arkadaslarina cok sayida asist veya oyunu acacak pas verdi. Fizik gelisimini tamamlarsa, oynayabilecegi de bir takim olan Antalyaspor`la beraber cok iyi yerlere gelebilir. Antalyaspor`da bir diger konusulmasi gereken isim ise Necati Ates. Galatasaray`dan sebebinin ne oldugunu hala bilmedigimiz bir sekilde yollanan Necati, basarili futboluna devam ediyor. Attigi iki golde(2. golu kesinlikle izlemenizi oneririm) de ne kadar yetenekli oldugunu tekrar tekrar gosteren Necati, aslinda yerinin Antalyaspor olmadigini hala cok acikca belli ediyor. Sivasspor`a bakarsak bu kadroyla cok zorlanacagini dusundugum bir farkli klup. Sene sonunda hala Super Lig`de kalirlarsa iyi kadrolari oldugundan degil bu ligde cok daha kotuleri oldugundan olacaktir. Hele forvette oynayan Enearamo gol atmasina ragmen bana gore futbol katili bir adam. Topla uzaktan yakindan alakasi yok. Fizik gucu sayesinde takima yarar sagliyo olsa da benim anlayisimda kesinlikle oynamamasi gereken birisi, her ne kadar Tunus kariyeri gercekten goze batsada. Yeteneklerine ragmen sorumluluk almayan Grosicki`de bir dusus gordum. Umarm en yakin zamanda gecen sene bize yarim donemde gosterdigi performasini tekrar gosterebilir ve gerekli sicrayisini yapabilir.


Haftanin en ilginc maclarindan birine sahne oldu komsunun maci. 3 penaltinin oldugu macta, tek penaltisindan yararlanan Manisa, ikisinden de yararlanamayan Samsun karsisinda ustun ayrildi mactan. Manisa icin sezon sonu sirasini belirleme konusunda onemli bir macti. Manisaspor`un ust potayi zorlayamacagini dusunenlerdenim, bu deplasman galibiyetiyle alt siniftan da uzakta olabilecegini gosterdi bize. Isaac, Yigit Gokoglan gibi iyi kontra oyuncularina sahip Manisaspor, savunmasi oturmamis Samsuna karsi guzel ataklar buldu mac boyunca. Son vurusu 0 olmasina ragmen Isaac`in mac icindeki israri ve baskisi cok iyiydi. Bir penalti kurtaran Ilker`de Manisa`ya layik bir kaptan oldugunu her macta gostermekte. Samsun`a gelirsek zaten bir macta iki penaltiyi da kaciriyorsan o macta kaybedilen puana uzulmeyeceksin. Takim olmayi becerememis bir Samsunspor gordum yine. Yine ikinci yari oyuna giren Zenke`nin bu takimda kesinlikle forma bulmasi lazim.Yine Emenike usulu onun ve Ekiko`nun uzerine kurulu bir sistemi deneyebilirler. Ama Samsun`un en buyuk eksikligi ortasaha oyuncularinin hucum yonlerinin kisitli olmasi. Ozellikle Selim`in sakatligi sonrasinda topu en ileri bolgeye tasimakta sikinti cekiyorlar. Boyle devam etmeleri durumunda 34 haftalik maratonun sonunda cok parlak yerlerde olacaklarini soylemek kolay olmayacak Samsunspor icin.


Tecrubeli golculerin maci oldu desek yeridir bu mac icin. Sezon basindan beri kendilerinden beklenen havayi yakalamayan Kayserispor`a karsi, toplama olmasina ragmen gercek bir takim butunlugu gosterebilen Mersin Idman Yurdu`nun maciydi bu. Lige kotu baslayan Kayserispor`da taslar Antep maciyla beraber yerine oturmaya baslamisti fakat Cangele`yi kaybettikten sonra genclerin (Engin, Sefa, Okay) yeterli destegi verememesiyle beraber takimin butun hucum yuku yetenekli Fas oyuncu Amrabaat`a dustu. Bu mactaki Gokhan Unal`in iki golunun de yaraticisi olan Amrabaat Gokhan`la olan uyumunu butun sezona yayabilirse Kayserispor cikisa gecebilir. Uzerinden urkekligini atacak olan Eren ve forma bulmaya alisan gencleriyle Kayserispor ligi belki ilk 4`te degil ama yuksek bir pozisyonda bitiricektir. Mersin Idman Yurdu`da tamamen toplama bir takima ragmen cok iyi isler basariyor. Nurullah Saglam`in bu isimleri toparlayip bir takim icine yerlestirmesindeki basari buyuk. Marcio Nobre, Andrea Moritz ve Beto gibi baska kluplerde yetersiz bulunan 3 forvetle sahaya cikip, ucunden de verim alip hucum anlaminda Turkiye`nin goze batan takimlarindan olmak kolay is degil.
Son paragrafi ise bu maci ikiser golle gecen Gokhan Unal ve Mert Nobre`ye yazmak lazim. Ikisi de bitiricilik anlaminda gercekten cok iyi isimler. Geriye giden performanslarini kendilerine guvenen iki kluple beraber tekrardan cikisa gecirme pesindeler. Yasadiklari Istanbul tecrubeleriyle ayni zamanda genclere de ornek olacak duruma gelen her iki golcu de yeni takimlarinin cok buyuk birer parcasi durumunda. Umarim bu form durumlarini Orduspor maclarin disinda devam ettirebilir ve bize o yeteneklerinden biraz daha gosteride bulunabilirler. Ozellikle Nobre`nin ikinci golu izlenmesi gereken bir gol herkese oneriririm.


Avrupa`da firtina gibi esmesine ragmen lige sikintili gunler yasayan Trabzonspor gecen sene oldugu gibi yine bu sene de golcusu Burak Yilmaz sayesinde 3 puana kavustu. Senol Gunes`le beraber git gide Thierry Henry`e dogru bir evrim yasamaya baslayan Burak Yilmaz bu sene 7 golle Trabzonspor`un Super ligde gol atan tek oyuncusu. Bu ilginc istatistigin yani sira oynadigi son 7 lig macinda da gol atmasi Burak`in artik olmaktan oteye gittiginin gostergesi diyebiliriz. Ilk yarisi golsuz biten macta golleri bulana kadar Trabzonspor golleri bulduktan sonra ise Eskisehirspor`un hakimligi soz konusuydu. Ozellikle ikinci goldeki Eskisehirspor`un bireysel hatalarini firsati cevirmesini iyi bilen, sonrasinda da akilli bir savunmayla puan alan taraf Trabzonspor oldu. Mustafa Yumlu`nin bile dahil oldugu bir rotasyonla ligi goturen ligin benim gozumde en iyi hocasi Senol Gunes ve denk geldigim her anda bana futbol izleten Adrian macta goze batan isimlerdi. Eskisehirspor tarafindan bakarsak Skibbe`nin en buyuk ozelligi olan ilk golu yedikleri macta sikinti cekmeye devam ediyorlar. Baslarinda Skibbe oldugu surece galip tarafin belli olmadigi fakat bol golun ve guzel futbolun olacagi bir sezon bekliyor Eskisehirspor`lulari. Skibbe`nin alti kesinlikle oyulacaktir fakat baskan ve yonetim bunun arkasinda durabilirlerse gelecekte daha iyi isler basarabilirler. Haftaya buyuk derbiye Ordu`ya gelecek Eskisehirspor`a karsi savunmada bosluk birakmadigimiz surece galibiyet elde edecegimizi dusunuyorum.


lk 4 haftada soyledigimiz Terim`in 4-3-3 israri ve bu taktige uygunlukta yaratici oyuncu eksikligini takim olma yolundaki basariyi ve orta ucluye Engin`i takviye ederek cozmeye calisan Galatasaray, son 2 haftadir bunun meyvelerini de almakta. Rakibin zayif oldugu bu haftada Engin`i tekrar orta uclu de kullanip, sahaya dizilisi 4-3-3`den 4-2-3-1`e ceken Galatasaray, bu dizilisle kolay bir galibiyete imza atti. Ilk iki golun de baslangicinda topu kapmasi ve ataklarin baslangicinda bulunan Engin`in yuksek performansi, Melo-Selcuk ikilisinin dayanikli gucunun yani sira ofansa katkilari ve Elmander`in ilerideki Hakan Sukur vari baskisi sayesinde iyi bir futbol goruntusu vardi sahada. Bir oynayan bir oynamayan Kazim`in da bu macta gununde olmasi Galatasaray adina konusulacak konulardan. Kazim`in bu sezon gosterdigi basarili devamlilik oranini devam ettirebilirse yerli oyuncu olarak sikinti yasayan Terim`in eli gercekten kuvvetlenir. Kesinlikle bir 4-4-2 kanat oyuncusu olan ve 4-3-3 icin yeterli yaraticilik konusunda ciddi sikinti yasayan Riera yine herkesin kafasinda soru isareti birakti. Sabri, Engin, Elmander, Ujfallasi gibi isimleri yedek birakip, farkli noktalarda deneyen Terim`in teker teker dogruya ulasiyor olmasi Riera ve Eboue konusunda da birseyler yapabileceginin en buyuk kaniti. Ankaragucu tarafindan bakarsak, Gokcek`ti Cemal Aydin`di derken koskaca klubu ne hale getirdiler. Birde bunlat bitmiyormus gibi bir takimin basina getirilebilecek son isim Ziya Dogan`a sarildilar. Bu mactan once de zaten git gide takim olmayi basaran Galatasaray`a karsi puan beklentisi yoktu kimsenin. Onca yabanciyi ucretsiz ellerinden kacirmalarina ragmen ellerindeki yetenekli kadroyu moral-motivasyon olarak destekleyemedikleri icin de ligin dibini zorlamaya devam ediyorlar. Devre arasinda ozel bir operasyon gerceklesmezse Ankaragucu`nu de Bank Asya`ya en yakin klup olarak goruyorum. Ozgur Cek, bu macta forvette oynatilan !!! Ranjoch, Turgut Dogan, Tisdell, Ugur gibi isimleri de seneye kapis kapis izleriz artik.

*
Gaziantep-Beşiktaş Maçının kısa analizi ekipten HüseyinYücel'in. Gidip stadta izlediği maçı yorumlamak ona düşer. Gittiği her maçın 0-0 bitmesi bir ihtimal Hüseyin'den kaynaklanıyor olabilir...


Hakkında yazılacak, çıkan 2 kırmızı kart dışında hiçbirşey olmayan bir maç oldu haftanın kapanışında. Ligde puanı olmayan tek takım konumundaki Gaziantepspor ile Avrupa Ligi'nde oynadığı Stoke City maçından büyük hayal kırıklığı ile dönen Beşiktaş karşı karşıya geldi. Gaziantepspor bu maç öncesi Tolunay Kafkas'ı 2. kez göndermiş yerine bence değişik bir kararla Abdullah Ercan'ı getirmişti. Benim çocukluğumda Trabzonsporlu Abdullah olarak zihnime kazınan Ercan, teknik direktörlük macerasına ise bir Beşiktaş maçıyla başlıyordu. Ercan'ın ilk maçı olması ve Beşiktaş'ın yorgun olduğunu göz önüne aldığımızda Gaziantepspor maç öncesi rakibine göre bir adım daha öne çıkıyordu. Ki Gaziantepspor'un bu maçıda kaybetmesi belki de ileriki haftalarda hiç beklemedikleri yerlerde bulmalarına neden olabilirdi kendilerini. Gerçekten çok kötüler, çok formsuzlar. Futbol adına hiçbirşey yapamıyorlar taa sene başındaki Avrupa maçlarından beri. Sene başında oynadıkları ve farklı kazandıkları Minsk maçında yazmıştım takımın kötü ve uyum problemi olduğunu. Ama bu durumu senenin başı olmasına bağlamıştım ki 5. hafta oldu Gaziantep'de hala değişen birşey yok. Bu akşam, Beşiktaş kötü Gaziantep de bir o kadar kötü. Vasat bir oyun bile koysaydı ortaya bugün ilk 3 puanını alabilirdiler. Çünkü Beşiktaş'ın bırak golü pozisyona girecek hali yoktu. Cenk Tosun, bir insan 3 ayda bu kadar değişemez. Bu kadar vurdumduymaz olamaz. Bu genç yaşında, geleceği parlak olan ama kendi kendini yiyen futbolcuların bir örneği olmaz umarım. Dedim ya çıkan 2 kırmızı kart dışında pek birşey olmadı maçta. Birde Gaziantep'in çizgiden çıkartılan topu vardı. Kendi adıma bilete verdiğim paraya üzüldüğümü söyleyebilirim. Maçtan çektiğim saçma bir fotoğrafla yazımızı bitirelim. Gökyüzünü pek bir severim. İyi geceler. (H. Yucel)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...