30 Kasım 2011

Gerçekleşmeyen Transfer | Joseph Akpala






















Neredeyse her yazımızda dillendirdiğimiz, az kaldı gelmesine dediğimiz fakat isim vermediğimiz Akpala artık Ordusporlu. 1 aylık uğraşın sonunda mutlu sona ulaştık ve Belçika'nın Club Brugge takımında forma giyen 1986 doğumlu Nijeryalı milli futbolcu Akpala ile anlaştık. Herşeyden önce zorlu bir transfer süreci yaşandı ve yaklaşık 3 haftadır devam eden görüşmeler bizim lehimize sonuçlandı. Nijerya Milli Takımının da formasını giyen Akpala uzun zamandır Belçika 1. liginde forma giyiyor. Akpala uzun süredir gündememizde olduğu için kendisi hakkında uzun süredir araştırma yapıyorduk.

İlk paragrafı okuyup ne oluyoruz demeyin sakın : ) Paragraf aylar öncesine ait. Bu yazı taslaklarda bekledi uzun bir süre. Akpala transferi gerçekleşir gerçekleşmez çoğu transferi olduğu gibi Akpala'yı da duyuracaktık ama olmadı. Evet Akpala Orduspor'un kapısına kadar geldi ama bu transfer maalesef gerçekleşmedi. İsimi uzun bir süre sır gibi sakladık. Transfer gerçekleşsin diye en yakınlarımıza bile söylemedik ama sonra isim basına sızdı. Uzun uğraşlar, gelgitler sonrası Akpala ve Club Brugge şartları kabul etti ama artık çok geçti. Akpala'yı uzun süre bekleyen yönetim bir yol ayrımına geldi ve Stancu kiralandı Galatasaray'dan. Sonrasında da Akpala konusu gündeme geldi ama ekonomiyi daha zorlanmamak adına bu transferin defteri kapandı.

Uzun uzadıya bu transferin bize etkilerini yazıp çizmişim. Yazıya fazla dokunmuyorum. Olduğu gibi kalsın. Uzun zamandır bu yazıyı sandıktan çıkarıp yayınlamayı düşünüyordum ama bu geceye nasipmiş. Bu gece yayınlamamım sebebi Akpala'nın bu akşam yine gol atması ve Club Brugge'un 75. dakika 3-0 geride olduğu maçı deplasmanda 4-3 kazanması. Tarihe geçecek bir geri dönüşe imza attılar. 15 dakikada 4 gol atıp maçı kazandılar. Diğer bir istisna ise Brugge'un hocası. Geçtiğimiz günlerde Daum geçti takımın başına. Böyle zaferler her zaman güzeldir. Onun adınada güzel bir başlangıç olsa gerek.

Sezon başında vazgeçtiğimiz Akpala'nın bu sezonki istatistiklerine gelince ; 7 Avrupa Ligi maçında 7 gol attı Akpala. Ligde oynadığı 12 maçta ise 2 golü var. Bu sezon toplamda 20 maçta forma giyip 8 gole imza atmış.

Yazının devamı yazdan kalma : )


24 Ağustos 1986 doğumlu Akpala 1.85 boyunda hızlı ve bitirici bir forvet. Futbola Nijerya Lagos'da Coca Cola futbol akademisinde başlayan Akpala ilk profesyonel sözleşmesini Nijerya Premier Ligi takımlarından Bendel United ile yaptı ve 2005-2006 ilk profesyonel sezonunda Nijerya Liginde 19 maçta görev aldı ve 13 gol attı. Attığı 13 gol ile gol kralı olan Akpala Bendel Unitedtaki performansı sayesinde Belçika 1. liginin köklü takımlarından Charleroi'ye 264 bin Euro bonservis bedeliyle transfer olan Akpala, Charleoi formasıyla mücadele ettiği Belçike liginde 2 sezonda 60'ın üzerinde maça çıkıp 25 gol attı. Belçika liginde oynadığı 2 sezonda adından söz ettiren Akpala, 2007-2008 sezonunda 31 maçta forma giyip 18 gol atınca Belçika'nın en iyi takımlarından biri olan Club Brugge'e 3 milyon Euro Euro bonservis bedeliyle transfer oldu. Brıgge'deki ilk sezonunda 32 maçta 15 gol atan Akpala Belçika ligindeki üstün performansını Brugge forması ile de devam ettiriyordu. Totalde ise Club Brugge forması altında Belçika liginde ve Avrupa kupalarında 113 maçta forma giyip 35 gollük bir istatistiğe ulaşan Akpala aynı zamanda Nijerya Milli takımındada görev aldı. Nijerya Milli Takımında ise 7 maçta forma giyen Akpala 2 kez fileleri havalandırdı.


2006'dan beri forma giydiği Belçika liginde toplamda 56 gol atan Akpala aynı zamanda Brugge formasıyla 19 Avrupa Kupası maçında forma giydi ve 5 gol attı. Belçika liginde Charleoi'de forma giymeye başladığında henüz 20 yaşında olmasına rağmen genç yaşıyla önemli işler yapıp oynadığı ligin en iyi takımlarından birine yüksek bir bonservis bedeliyle transfer olup orda da iyi performansını devam ettiren Akpala artık Orduspor'umuz için ter dökecek.

Genel olarak istatiklerine bakacak olursak ;

2005-2006 Bendel United 19 maç 13 gol
2006-2008 Charleoi 60 maç 25 gol
2008-2011 Brugge 113 maç 35 gol
Nijerya Milli Takımı 7 maç 2 gol

Belçika cephesinden Akpala'nın transfer olayına bakacak olursak, Belçika sitelerinde ve Club Brugge taraftar forumlarında Akpala hakkında son zamanlarda çok fazla haber alıyordu. Çoğu haber sitesi Akpala için Brugge ile bir Türk takımının uzun süredir görüşme halinde olduğundan ve transferinin yakın zamanda gerçekleşebilme ihtimalinden bahsediyordu. Taraftar forumlarının genel görüşü ise Akpala'nın kesinlikle takımda kalması gerektiğinden yanaydı. Belçika basını ise bu transferi şaşkınlık verici olarak nitelendiriyor.



Şuandaki şartlarda bence alınabilecek en iyi futbolculardan birini aldık. Henüz 24 yaşında olmasına rağmen profesyonel kariyerinde önemli takımlarda forma giyen Akpala'nın 170'in üzerinde maça çıkıp, 70'e yakın gol atması ise onun nasıl bir golcü olduğunun ufak bir kanıtıdır. Nijerya'da kariyerine başladıktan sonra ilk defa ülkesinin dışına çıkmasına rağmen Belçika'da gösterdiği performans da uyum sorunu açısından sıkıntı çekmediğinin bir göstergesi. Dalmat, Garcia, Gosso gibi kaliteli isimlerin transferini ardından Akpala'nın da gelişiyle kadro kalitesi olarak tavan yaptığımızı söyleyebilirim.

Bu güzel haberi Akpala'nın gollerinin yer aldığı videoyu paylaşarak sonlandıralım. Yabancı bir stoper ve yabancı bir sol kanat transferinden sonra transferi %90 tamamlamış olacağız.

Takipte kalın... : )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...