17 Kasım 2011

Sportif Direktörümüz Arhan Akün ile Röportajımız

Röportajlarımıza devam ediyoruz. Sportif Direktörümüz Arhan Akün ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Öncelikle kendisine her soruya verdiği samimi cevaplardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Sessiz ve sakin bir şekilde aramıza katıldı Arhan Akün. Çok fazla konuşulmadı hakkında ama ben 19 yeni futbolcunun bir araya geldiği takımın ligin 10 haftası geride kalırken bariz bir uyum sorunu sıkıntısı yaşamamasını Arhan Akün'e ve teknik ekibe bağlıyorum. Yeni futbolculardan kurulu bir ekibin TAKIM olabilmesi çok kolay değildir ama biz bunu çok kısa bir zaman diliminde başardık. Sportif Direktörlük konusunda ise, burda uzun uzadıya Avrupa ve Türkiye karşılaştırması yapacaktım ama Arhan Abi kendi yetkilerini ve Türkiye'de Sportif Direktörlüğü çok iyi bir şekilde tanımlamış. Daha fazla uzatmadan röportajımıza geçelim...


Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Transfer haberlerinin yoğun olduğu bir zamanda Orduspor’da görev yapmaya başladınız. Yoğun transfer gündemi sırasında Orduspor’a katılmış olmanızdan dolayı gelişiniz sessiz ve sakin oldu. Bize kendinizden bahseder misiniz ? Arhan Akün kimdir, neler yapar ?
Arhan Akün: 1977 İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum. 2002 yılından beri profesyonel olarak futbol sektörünün içerisindeyim. Film izlemeyi ve spor yapmayı, özellikle de fırsat buldukça snowboard yapmayı seviyorum. Futbol zaten hayatımızın bir parçası..

Bildiğiniz gibi sizden önce Orduspor’a kısa bir süre Volkan Ballı Sportif Direktör olarak görev yaptı. Sonrasında yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı yollar ayrıldı. Sonrasında ondan boşalan koltuğa siz geçtiniz. Orduspor’a geliş sürecinizden bahseder misiniz ?
Arhan Akün: Bu göreve gelmeden 1 sene öncesinde çalışmaya başlamıştık Nedim Bey ile. Orduspor’un kurumsallaşması adına, altyapı ve futbol okulları üzerine bir çok proje gerçekleştirdik. Sonra böyle bir pozisyon oluşunca başkanımız bu görev için beni düşündüğünü belirtti. Seve seve kabul ettim.

Daha önce uzun bir süre Beşiktaş’ta görev yaptığınızı biliyoruz. Kocaelispor’da da bir dönem çalışmışlığınız var. Bu iki takımda hangi pozisyonlarda görev aldınız ?
Arhan Akün: Beşiktaş’ta görev yapmadığım bölüm yoktu neredeyse. Bir tek sahada yer almadım. Serdar Bilgili döneminde göreve başlamıştık. Beşiktaş Kulübündeki ilk kurumsallaşma çalışmaları bizim dönemimize denk gelmişti. Bu yoldaki en büyük eğitim ve tecrübemi burada kazandım diyebilirim. Kocaelispor’da ise danışman pozisyonundaydım.

Türkiye’de Sportif Direktörlük görevinin Avrupa’daki yetkilerle donatılmadığını biliyoruz. Avrupa’da çok daha kompleks bir yapıda ve yetki olarak hayli donanımlı bir görev iken Türkiye’de bu durum çok farklı. Görevinizin tam olarak tanımını yapacak olursak, Orduspor’da göreviniz nedir ?
Arhan Akün: Türkiye’de sportif direktörlük kavramı tam olarak oturmuş değil. İdari Menajer, Genel Menajer, Sportif Menajer, Genel Direktör, Sportif Direktör. Kavramlar karmakarışık, her kulüpte aynı tipteki kişiler farklı sıfatların altında. Biz bunu Orduspor’da oturtacağız. Görev tanımlamalarının bir kulüpte ne anlama geldiğini net bir şekilde biliyoruz. Başkanımız bu görevi verirken geniş yetkiler tanımladı bana. Kulübümüzün futbol organizasyonunu başarı ile yürütüp daha da ileri götürmeye çalışıyoruz. Avrupa’nın önde gelen kulüpleri ile temas kuruyoruz, nasıl bugünlere geldiklerini örnek alıyoruz. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok, bunun için önümüzde güzel örnekler var. Önümüzdeki günlerde altyapımızda da çalışmalarımız olacak, Orduspor’un geleceğini planlıyoruz ama önce geçiş sürecini başarılı atlatmak zorundayız. Sanırım bu açıklamalarla görev tanımımı da size yapmış oldum.

26 yıl uzak kaldığımız bir lige çok iyi bir başlangıç yaptık. Geride kalan 10 haftanın kısa bir özetini yapabilir misiniz ? Neleri doğru yaptık, neleri yanlış yaptık mesela ?
Arhan Akün: Geride kalan 10 haftayı puan durumundaki yerimiz özetliyor aslında. Transfer politikamız, takım ve oyun disiplinimiz en önemli doğrularımız. Elbette ufak tefek yanlışlarımız da oluyor ama bunlar şimdilik bende kalsın. Geçiş sürecindeyiz ve olabildiğince dikkatli olmamız gerekiyor.

Takıma geldiğiniz ilk gün ile şimdi arasında bir kıyaslama yapacak olursanız neler değişti ?
Arhan Akün: Az önce de belirttiğim gibi, kulüp olarak Adan Zye bir geçiş sürecindeyiz. Kıyaslamayı size şöyle yapabilirim, 4-5 ay önce süper lige çıkmaya hak kazanmış bir Orduspor vardı. Şimdi ise 19 yeni futbolcunun yanında teknik ekip ve personeli de sayarsanız aşağı yukarı 30 yeni insan, bu insanların birbirlerine ve şehre uyumu, yepyeni bir tesis, yepyeni bir çim saha, süper lige hazır hale getirilmiş bir stadyum, sponsorlar, 10 maçta 1 yenilgi alan ve kalesinde en az gol görerek süper ligde altıncı olan bir Orduspor var.


Ligin ilk yarısını iki parçaya ayıracak olursak fikstür bakımından ikinci parça biraz daha zorlu. Kayserispor ile başlayıp Mersin İdman Yurdu ile devam edeceğiz ama sonlara doğru Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor ile zorlu maçlara çıkacağız. İlk 10 haftada yakaladığımız bu performansı ilk yarının 2. Yarısına yansıtabilir miyiz ? İlk yarının kalan haftalarında takımdan beklentileriniz neler ?
Arhan Akün: Ben kalan 7 haftada 21 puan bekliyorum. İlk 10 haftada başa baş oynamadığımız, bizden çokça üstün bir rakip gördünüz mü? Bazı maçların bazı bölümlerinde yeni bir takım olmamızdan kaynaklanan bocalamalarımız, baskı yediğimiz zamanlarımız elbette oldu ama oyun disiplininden koptuğumuzu gördünüz mü hiç? O zaman neden 7 maçta 10 puan bekleyelim ki. Her rakibimizi yenebilecek bir kadromuz, teknik direktörümüz ve vizyonumuz var. 7 hafta sonunda belki 5 belki 15 puan toplayacağız bu ayrı ama ben 21 puan bekliyorum. Büyük şeyler olmasını istiyorsak önce hayal etmeliyiz. Hayalini kurmadığınız bir şeyi gerçeğe dönüştüremezsiniz.

Ligde şuan bulunduğumuz durum heyecan verici. Başkanımızın yaptığı açıklamalar da taraftarı bir o kadar heyecanlandırıyor ama bizim genel görüşümüz daha temkinli. Bu sezon ligde kalmanın başarı olduğunu düşündüğümüz bir ortamda Orduspor’un bu sezonki hedefi nedir ? Bu hedeflere ulaşmak için neler yapmalıyız ?
Arhan Akün: Sanırım bu sorunun cevabını az önce kısmen verdim. 7 maçta 21 puan bekleyen biri tabii sezon sonunda şampiyonluk bekler  tabii bunun da bir zamanı var. Lige yeni çıkmış her takımın ilk hedefidir ligde kalmak. Biz de tabii bunun bilincindeyiz, ayaklarımız yere basıyor, hedeflerimizi sezon içerisinde hep birlikte belirleyeceğiz, önce kalmayı garantileyip sonra play-off’u zorlayacağız.

Genel olarak oldukça alternatifli bir kadroya sahip olmamıza rağmen sakatlıklar harici oluşan zorunlu ihtiyaçlar dışında sahaya çıkan kadromuzu artık ezbere biliyoruz. Sahip olduğumuz kadro zenginliğini tam olarak avantaja çevirdiğimiz söylenemez. Bu konuda ne düşünüyorsunuz ?
Arhan Akün: Eğer ki kadronuzu ezbere sayabiliyorsanız asıl avantaj olan budur. Lige yeni çıkıp 10 haftada tek mağlubiyetle altıncı sıraya yerleştiyseniz kadroda yap-boz oynamaya gerek var mı? Sisteminizi belirlersiniz, iskeletinizi oluşturursunuz, ondan sonra oyuncularınızın performansına göre rotasyona gidersiniz. Elbette zamanı geldiğinde biz de rotasyona gideceğiz ama yine söylüyorum ki önce atlatmamız gereken bir geçiş sürecimiz var bunu da hocamızın yerinde tercihleri ile başarı ile atlatıyoruz diyebilirim.

Yine rotasyona değinecek olursak, Fatih Tekke’nin şimdiye kadar gösterdiği performanstan dolayı çok mutluyuz. İleri uçta çok fazla çeşitlilik yaşamadık aslında ama Trabzonspor ile yapılan sezon açılışı maçında taraftarın çok beğendiği Banahane Osei henüz herhangi bir lig maçında kadroya girebilmiş değil. Taraftarın önüne çıktığı ilk maçta takdir toplamış, izlenerek alınmış genç bir futbolcunun 10 hafta geride kalırken hiç şans bulamamış olması bizleri merak içinde bıraktı. Osei’nin durumu nedir ? Şimdilik yetersiz mi ? Bu sezon mor-beyaz forma içinde izleyebilecek miyiz onu ?
Arhan Akün: Osei yetenekli bir futbolcu. Şansızlığı önünde Romanya milli takımının forveti Stancu ve Türkiye’nin en kariyerli futbolcularından biri olan Fatih Tekke var. Tabii bir de yabancı kontenjanı sorunu. Osei hırsıyla hepsini aşacak, kendisini hazırlıyoruz, hiç merak etmeyin vakti geldiğinde onu tüm Türkiye’ye izleteceğiz.

Yabancı futbolcularımızla en yakın diyalog halinde olan kişilerden birisiniz. Yabancı futbolcularımın Ordu’ya ve Türkiye’ye alışma sürecinde karşılaşmış olduğu sıkıntılar illaki olmuştur. Bu zaman sürecinde onların Ordu’ya alışmaları ve sosyal hayatları konusunda yaşadıkları, alışmakta zorluk çektikleri şeyler hakkında bize neler söyleyebilirsiniz ?
Arhan Akün: Sezon öncesi kampı tamamlayıp Ordu’ya geldiğimizde10 tane yabancı oyuncuyu aynı anda evlerine yerleştirmek, arabalarını hazırlamak, tamamen yabancı oldukları bir ülkeye ve şehre alıştırmak, eşyaları, internet bağlantıları, banka ilişkileri derken zorlandığımız bir dönem oldu, kaldı ki kadromuzda ilgilenmemiz gereken 19 oyuncumuz daha vardı. Özellikle birlikte çalıştığımız Barbaros Bey gerçekten mükemmel iş çıkardı, yabancı oyuncuları adeta kendi evlerinde hissettirdi, bu sayede şehre alışmaları çok zor olmadı diyebilirim. Sosyal hayatlarına gelince, yoğun maç temposundan zaten sosyal hayata fazla zaman kalmıyor. En zorlandıkları konu ise, kendi ülkelerinde bir iş için örneğin ayın 10’unda bitecek sözü aldıklarında o iş ayın 10’unda biter. Biz de ise maalesef böyle bir şey yok.



Takım içindeki ortamı taraftar her zaman merak eder. Arkadaşlık ortamının iyi olduğundan şüphemiz yok ama en’leri merak ediyoruz. Aklınıza ilk kimler gelir bir sıralama yapacak olursanız ?
Arhan Akün: En’ler sorusu her zaman zorlayıcı olmuştur benim için. Takım içindeki ortam beni mutlu ediyor. Örneğin, şu anda tesislerdeki odamdayım, üst katta Emre Özkan’ın odası var, toplanmışlar odaya, kahkaha sesleri aşağıya geliyor. Gosso ile de bir şeylere gülmek için aynı dili konuşmanıza gerek yok.

Türk futbolunun son dönemde yaşadığı sıkıntılar ortada. Öylesine saçma ve kötü bir gündemle başladık ki sezona 26 yıl aradan sonra gelen şampiyonluğu dahi doya doya yaşayamadık. Bu gündem içinde Orduspor’un duruşu çoğu kesim tarafından takdir edildi. Kulüp olarak yaşanan gelişmeler karşısındaki duruşumuz hakkında neler söylemek istersiniz ?
Arhan Akün: Eğer birileri futbolu kirlettiyse bunun cezasını çekmeli. Bu konuda başkanımızın tavrı son derece net ve doğruydu. Yoksa bizler burada taraftarlar tribünde neden emek versin ki? Bazı kesimler ceza verilsin istemiyor. Çünkü o zaman dengeleyemedikleri bütçeleri iyice altüst olacak. Bizim ise öyle bir korkumuz yok. Biz önümüzdeki 5 senenin planlamasını şimdiden yaptık.

Lig öncesinde yaşanan karmaşadan, iddialardan dolayı lig geç başladı ve bunun sonucunda da karşımıza Play Off sistemi çıkarıldı. Bu sistemin neden çıkarıldığını hepimiz az çok biliyoruz. Uzun vadede Anadolu takımlarının şampiyonluk hayallerine limon sıkabilecek bu sistemi bu sene kendi lehimize kullanabiliriz. Keza ilk 8 içinde yer alırsak önümüzdeki sezon Avrupa Kupalarında mücadele etme şansı bile yakalayabiliriz. Play of sistemi için uzun vadede ve kısa vadede düşünceleriniz neler ?
Arhan Akün: Play-off sisteminin iyi ve kötü tarafları var. Örneğin play-off’a giremeyecek takımlar için lig 8 Nisanda bitecek. Yeni sezonun Ağustos sonunda başlayacağını düşünürsek aradaki 4.5 ay çok çok uzun bir süreç. Diğer tarafından bakarsak orta sıradaki takımların da bir hedefi olmuş oluyor. Ligi erken bitsin diye maçlar iç içe birbirine girdi, takip heyecanı kalmadı taraftarda. Statlar boş. Uzun vadede bu sistemin devam edeceğini düşünmüyorum. Fazla derbi maç oynansın heyecan artsın diyorlar. Geçen sene 1 ay içinde 5 tane Barcelona-Real Madrid maçı oynandı. Kaç tanesini aynı heyecanla izlediniz?

Yabancı futbolcular konusunda sezon öncesindeki görüşümüz %50 ile isabetin yeterli olduğu yönündeydi. Ama beklentilerimizin çok daha üzerinde netice aldık ve Culio, Gosso, Stancu, Garcia, Dalmat, Nickenig, Fornezzi ile deyim yerindeyse tam isabet sağladık. Devre arası için konuşmak belki erken ama önümüzdeki sezon için yada uzun vadede bu olumlu transferlerin devamını sağlamak adına ne gibi çalışmalar yapılıyor ?
Arhan Akün: Transfer yaparken her türlü detayı araştırıyoruz, sadece geçmiş senelerdeki maçlarına bakarak oyuncu almıyoruz. Bu çalışmaları devam ettireceğiz, oyuncuları canlı izleyeceğiz. Ayrıca Türkiye’de de oyuncu izleyen scout ekibimiz var. Tabiî ki tutturamayacağımız transferler de olacaktır ama oyuncu almış olmak için almayacağız, parayı sokakta bulmuyoruz, emeğimizle kazanıyoruz.

Yoğun bir zamanda bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak söylemek istedikleriniz neler ? Divane Aşık Gibi’yi takip ediyor musunuz, olumlu olumsuz eleştiriniz varsa duymak isteriz.
Arhan Akün: Divane Aşık Gibi’yi takip ediyorum ve çalışmalarınızı, röportajlarınızı ve yazılarınızı kaliteli buluyorum. Son olarak ise; Bizi izlemeye devam edin..

** ''Bu röportajın kaynak gösterilmeden yayınlanması durumunda yasal yollara başvurulacaktır...''

5 yorum:

  1. Bir solukta okudum diyebilirim.
    Sorular çok iyi cevaplar bir o kadar yerli yerinde. Bu cevapları veren bir kişiyle çalıştığımız için mutlu oldum.

    Arhan beye ve blog ekibine teşekkürler bu güzel şöyleşiden dolayı.

    YanıtlaSil
  2. Büyük şeyler olmasını istiyorsak önce hayal etmeliyiz. Hayalini kurmadığınız bir şeyi gerçeğe dönüştüremezsiniz.

    ***

    En çok burası hoşuma gitti.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir röportaj olmuş eline sağlık İbrahim.
    Yaptıklarınız takdir edilmeyecek gibi değil.
    Ordu yerel basını burayı biraz takip etse de birşeyler öğrense!

    Arhan Beye gelince; Bu röportajdan sonra doğru bir kişi olduğuna emin oldum. Söyledikleri, sorulara verdiği yanıtlar ve yanıtlardan öte takıma olan inancı gerçekten çok güzel.

    Umarız havamız bozulmaz.

    İlker Öztürk

    YanıtlaSil
  4. Arhan beye bu röportaj için teşekkür ederiz.
    İbrahim seninde eline sağlık.
    Güzel işler çıkartıyoruz. Bu kadarını beklemiyordum

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...