15 Nisan 2011

Mazi Kalbimde Yaradır



Hillsborough faciasının 22.Yıldönümü bugün.Tarih 15 Nisan 1989 Liverpool ile Nottingham Forest arasında oynanması gereken Federasyon Kupası yarı final karşılaşması Sheffield Wednesdayin sahası Hillsborughda oynanıcaktı.Facianin ilk belirtileri ise duyurulara ve yapilan biletsiz seyircilerin gitmemesi yonundeki haberlere kulak asmayan Liverpool taraftarlari idi.Maçın başlamasına 10 dakika vardi ve polis bariylerleri kaldırdıktan sonra geriye donus yoktu.Belkide cok az sayida insanin girmesi beklenirken bir anda kale arkası tribüne binlerce insan yüklenmişti. Tellere sıkışan taraftarları polis fark etmiyordu.Hakem tellere doğru ilerlerken bir anda sahaya insanlar düşmeye başladı. Maç altıncı dakikada durdurulmuştu fakat artik geri donusu olmayan faciada tellerin altinda tam 94 kişi ölmüştü.766 kişi yaralanmış‚ Ada tarihinin en büyük stat faciası meydana gelmişti.Bu facianin arkasinda artik ayakta seyirci alinmayacakti her seyircinin bir koltugu olacakti.

95. ölü 14 yaşındaydı

14 yaşındaki Lee Nicol hayatını kaybeden 95. taraftar olmuştu. Bitkisel hayata giren Tony Bland ise İngilterede bir hukuk mücadelesinin kahramanı olmuştu. Ailesi açtığı davayı kazanmış ve oğullarının fişinin yaşam destek ünitesinden çekilmesini sağlamıştı. Derken ölü sayısı 96ya çıktı.

Mactan 4 gun sonra tarih 19 Nisan 1989´da yaşanan bir diğer olaysa Milan ile Real Madrid arasında oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası yarı final maçının altıncı dakikasında hakem oyunu durdurmuş ve herkesi bir dakika saygı duruşuna davet etmişti. Milan taraftarı saygı duruşunun sonunu beklemeden Liverpool ile özdeşleşmiş olan Youll never walk alone marşını söylemeye başlamıştı.


O gün ölenler arasında Liverpool'un simdiki takim kaptani olan Steven Gerrard'ın kuzenide vardı..Gözyaşlarının oluk oluk aktığı o günde hayatını kaybeden en küçük taraftara gelince 10 yaşındaki Jon-Paul Gilhooleyin kuzeni‚ onu asla unutmadı. Kaderin garip cilvesi o çocuğun bir yaş küçük kuzeni bugün Liverpoolun kaptanı! Evet‚ Steven Gerrard‚ her fırsatta o miniği anmaya devam ediyor.



Yukaridaki fotografta bugun Anfield stadindan bir kare minik bir Liverpool taraftari anma torenlerinde..

Son olarak "Asla yalniz yürümiyeceksiniz."

1 yorum:

  1. bu olay everton ile liverpool taraftarlarını yakınlaştıran bir hadiseydi. birlikte bir anma töreni yapmışlar zamanında

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...