29 Aralık 2011

58. Madde ve Orduspor'un Önerisi

Lige yeni çıkmamıza rağmen asla bu sürecin içinde ''Ben bilmem beyim bilir'' havasında olmadı Orduspor Kulübü. Her konuda kendi görüşlerini açıkça dile getiren 2-3 kulüpten biri olduk. Bu süreç içerisindeki duruşumuzdan dolayı kendi adıma tamımızdan gurur duyuyorum. Haftalardır tartışma konusu olan 58. madde konusunda kulübümüz bir çalışma gerçekleştirdi ve bu taslağı kulüplere sundu.

58. madde konusunda kulübümüz avukatlarının Avrupa Futbolununun disiplin talimatlarını ve İsviçre Federasyonun disiplin talimatlarını baz alarak oluşturduğu taslak aşağıdaki şekilde...

orduspor.org.tr


İsviçre Futbol Federasyonu'nun Disiplin Talimatı'nda şike ve teşvik primine ilişkin düzenleme 13. maddede yer almaktadır. Bu maddeye göre İFF Statüsü'ne aykırı bir davranışla müsabakayı ve sonucunu kendisine veya üçüncü kişiye menfaat elde etmek için etkilemek spor ahlakı ilkelerine aykırı olduğu kabul edilmiştir.

UEFA Disiplin Talimatı’nın 5 ve mükerrer 5 maddelerinde müsabaka sonucunu etkileme disiplin suçları düzenlenmiş, 7. maddesinde bu suçun zamanaşımının 20 yıl olduğu; 14. maddesinde üye federasyonlara ve kulüplere UEFA Statüsü’nün 53. maddesi uyarınca başta ihtar, kınama, para cezası, devam eden ve/veya müteakip turnuvalardan ihraç olmak üzere çeşitli cezalar verileceği ve aynı şekilde 15. maddesinde gerçek kişilere uyarı, kınama, para cezası, futbol faaliyetlerine katılmama gibi cezalar verileceği düzenlenmiştir.


6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun 11. maddesinde şike “belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek” ve teşvik primi “suçun bir müsabakada bir takımın başarılı olmasını sağlamak” için yapılması gerekmektedir. Görüleceği üzere, şikede bir takıma kazanç ve menfaat temin etmek suretiyle maçı kaybetmesi ve teşvik priminde ise maçta berabere kalması veya yenmesi amaçlanmaktadır.

Günümüz dünyasında yayın gelirlerinin kulüpler için önemli bir paya sahip olması ve özellikle yayın gelirlerinin takımların puanlarına göre belirlenmesi nedeniyle takımların puan elde etmesi artık etken hale gelmiştir. Gerek mali ve gerekse futbolun doğası uyarınca takımların ilk amacının zaten müsabakayı başarılı bir şekilde bitirmesi başka bir deyişle puan veya puanlar kazanması olduğuna göre şike ve teşvik primi açısından kademeli yaptırım uygulanması suçta ve cezada eşitlik ilkesine de uygun düşecektir.


Aynı şekilde, disiplin suçunun teşebbüs aşamasında kalması ihtimalinde de farklı yaptırımlar uygulanması gerekecektir. Şikenin niteliği itibariyle iki taraflı ve teşvik priminin tek taraflı olması dikkate alındığında cezaların da buna göre belirlenmesi ve ayrıca teşebbüs aşamasında kalmasına bakılmaksızın şike ve teşvik primi hallerinde takımların hükmen yenik sayılması uygun olacaktır.


a) Şike Suçu Açısından : Şikenin, futbolcuların sportif yeteneği olmasına rağmen gerçek performansını göstermeyerek müsabaka sonucunu spora aykırı etkilemesi nedeniyle dürüstlük, sportmenlik, spor ahlakı ilkelerinin özünü zedelediği ve şikenin niteliği itibariyle hile olması nedeniyle spor müsabakalarında bulunması gereken tüm ilkelerin açık olarak ihlal ettiği Spor Tahkim Mahkemesi kararlarında da kabul edildiğine göre şike suçunun gerçekleşmesi halinde küme düşürme cezasının ve teşebbüs aşamasında kalması halinde teşvik primi suçuna uygulanacak cezanın uygulanması gerekmektedir. Bununla birlikte, şike suçu açısından ayrıca gerçekleştirilen her bir şike suçu için 10 puan üzerinden puan indirme cezası verilmelidir.

b) Teşvik Primi Suçu Açısından :
Teşvik primi suçu açısından gene aynı şekilde ister suç gerçekleşsin ister teşebbüs aşamasında kalsın ilk hal için 15 puan olmak üzere her bir eylem için 5’er puan artırmak suretiyle puan indirme cezası verilmesi ve bununla birlikte suçun gerçekleşmesi halinde ayrıca para cezası verilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Futbol Disiplin Talimatı’nda öngörülen diğer suçlara nazaran ağır bir suç olması nedeniyle para cezasının ise Süper Lig için 250.000.-TL’den 500.000.-TL’ye kadar, 1. Lig için 100.000.-TL’den 200.000.-TL’ye kadar, 2. Lig için 50.000.-TL’den 100.000.-TL’ye kadar, 3. Lig için 25.000.-TL’den 50.000.-TL’ye kadar olmasının


Konuyu bir tabloyla özetlemek gerekirse;

ŞİKE

KÜME DÜŞÜRME + PUAN İNDİRME


ŞİKE TEŞEBBÜSÜ

PUAN İNDİRME+PARA CEZASI


TEŞVİK PRİMİ

PUAN İNDİRME + PARA CEZASI


TEŞVİK PRİMİ TEŞEBBÜSÜ

PUAN İNDİRME

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...