27 Mart 2012

Bir ''Culio''nun Sebep Oldukları...


Konu öyle bir yere geldi ki Culio'yu konuşan yok artık. 2 hafta daha bekleyemeyip iki kulübü böyle bir durum içine sokan bir adam Türkiye'de nasıl futbol oynayacak çok merak ediyorum. Dün akşamki gündem hakkında söyleyeceklerim var. Biz her ne kadar söylediklerini idrak edemesek de ayar verdiği söylenen Fatih Terim, Serhat Ulueren ve tayfası ve Başkanımız Nedim Türkmen...

Öncelikle ilk eleştiriyi kendimize yapmakta fayda var. Nedim Türkmen'in Tv programına katılıp durumu izah etmesi gayet normal ama bir programda durumun izahını yapmışken tekrar farklı bir programa bağlanmasına gerek yoktu. Telegol programında ap açık ortadaki programın yapımcısı ve yorumcular olayı ısrarla farklı bir noktaya çekmeye çalışıyor. Sordukları ve cevabını aldıkları bir soruyu farklı farklı şekillerde tekrar tekrar 15 defa yeniden sormalarının amacı da bu zaten. Ortalığı karıştırmak, rayting elde etmek. Başkan'ın orda yapması gereken açık ve netti. Söyleyeceğini söyledikten sonra yayından ayrılmalıydı. Telefon kapandıktan sonra programın yorumcusu olan Kaya Çilingiroğlu'nun söyledikleri ise kendi programına konuk olan bir kulüp başkanına yapılabilecek çok güzel bir terbiyesizlik örneğiydi. Bundan sonra umarım bu adamlara malzeme vermeyiz...


Olayın sosyal medyaya yansıyan kısmına değinecek olursak Fatih Terim'i ele almak gerekir. Öncelikle FatihTerim'in en son 1.5 ay önceki Culio hakkında yaptığı konuşmaları biz Orduspor taraftarı olarak ahlak dışı buluyoruz. Çünkü o konuşmadan ve Culio İstanbul'a gidip geldikten sonra futbolcunun saha içinde oynadığı futbolu ve davranışları biz biliyoruz. Lamı cimi yok aslında etti mi falan değil direk etti. Fatih Terim'in konuşmalarından sonra Culio futbol falan oynamadı. Bu bizim tarafımızda gayet açık olan bir konu. Bize göre Fatih Terim ahlak ve etik dışı davranmıştır ve yaptığı konuşmalar Culio'nun performansına etki etmiş, Orduspor bu durumdan zarar görmüştür.

Fatih Terim bu duruma cevap vermek için bağlandı yayına. Yaklaşık yarım saate yakın konuştu. Kurduğu cümlelerin birbiriyle alakası olduğunu söylemek çok zor. Sesini yükselterek, bağırarak, bir öyle bir böyle konuşarak kendini ifade edemezsin. Hele hele karşındaki kişi hakkında hakarete varacak sözlerle hiç yapamazsın bunu. Kendini adam akıllı herkesin anlayacağı şekilde ifade edemiyorsan, bağırarak hakaret ederek açıklamaya çalışıyorsan anlaşılan o ki kusurlusun. Culio'nun sözleşmesinin ayrıntıları bilmeyecek kadar da konu hakkında bilgisizsin. Kendisinden önce bağlanan Ali Dürüst net bir şekilde ifade ettiği halde hala sene sonunda benim olduğunu bildiğim diye olayı açıklamaya çalışması hakkaten saçmalıkta öte bir durumdu. Yarım saatlik konuşmasından mantıklı ve birbiriyle uyumlu bir metin çıkarmaya çalışmak çok zor. Ama bağırarak, hakaret ederek konuştuğu için bunların hiçbir önemi yok. Ne de olsa ayar verdi...

Fatih Terim'in terbiye sınırlarını aşan konuşmalarına rağmen Nedim Türkmen'in kibarlığını bozmadan cevap vermeye çalışması kendi insani tarafıdır. Keşke susmasa aynı şekilde cevap verseydi ama karşısında böğürerek, alakasız bir şekilde konuşan bir insana cevap verecek tipte bir insan değil Nedim Türkmen. Olayın o muhabete gelmesinde yayında haddinden fazla kalarak ve Serhat Ulueren tayfasına prim vererek fazlasıyla neden oldu. Telefonu kapattıktan sonra hatasının farkına vardığına da eminim.

Dün konu hakkında tarafsız olarak konuşan herkes Orduspor'u haklı buldu ve Fatih Terim'in yaptığı açıklamaların yanlış olduğunu savundu. Bizim bu konuda kendimizi kanıtlama gibi amacımız olmamalı. Futbolcu görüştüm, konuştum seneye ordayım derken futbolcuyla kesinlikle görüşmedik diyenlerin kendilerini ifade etmesi gerekiyor. Bize bundan sonra düşen cumartesi günü sahaya çıkıp maçı kazanmaktır.

18 yorum:

  1. Nelerle uğraştırıyorlar bizleri.Haftasonu 3 puanı alıp gelelim de cevabı herkes görsün.

    YanıtlaSil
  2. Fatih terimin ingilizce basın açıklaması daha mantıklıydı.En azından daha sakin konuşuyodu.Ama gelgelelim FatihTerimAyarı hashtagini kullananların çoğu ne söylediğinin bile farkında değildir fatih hocanın.Bağırırsan çağırırsan ayar oluyo ne de olsa

    YanıtlaSil
  3. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak. Evet bu yazının özeti bu. Desteklediğiniz takımın formasını çıkarmadan yorum yapmışsınız. Objektif olmayı öğrenmek lazım önce.

    YanıtlaSil
  4. Siz cumartesi Galatasaray gibi avrupa çapında bir takımı yenin ben götümün fotoğrafını çekip gmail adresine yollayacağım. Gerizekalılar başkanınıza sahip çıkın ona buna laf atana kadar. Programdan programa televizyondan televizyona bağlanıyor 3 saat 4 saat bir kulüp başkanına yakışmayacak şekilde oradan oraya zıplıyor bunun adına ortalığı kızıştırmak denir. Fatih Hocam çok güzel yaptı verdi veriştirdi verdi ayarı verdi ayarı nedimin sesi soluğu kesildi.

    YanıtlaSil
  5. ultrAstribun27 Mart 2012 15:44

    Galatasaray Spor Kulübü duruma açıklık getirmiş. http://www.galatasaray.org/kulup/haber/12977.php

    YanıtlaSil
  6. Fatih Terim'in "Culio sene sonunda bizim" demesi yanlış değildir. Burada Fatih Terim'i sözleşmenin detaylarının bilmediği için eleştirmişsiniz ama sizde pek bilmiyorsunuz anlaşılan. Açıklayayım:

    GS'nin Culio ile 2 yada 3 yıllık kontratı var, şu an tam hatırlayamadım ama esas konu bu değil zate. Bu kontratın üzerine Orduspor'la 1 yıllık kiralanması için anlaşılmış ve sene sonunda da opsiyon verilmiştir. Dolayısıyla eğer Orduspor bu opsiyon maddesini kullanmak isterse Galatasaray hayır satmıyorum ben bu oyuncuyu sana diyemez. Buraya kadar herşey doğru güzel. Fakat Orduspor'un yine de Culio'yla anlaşması gerekmektedir. Bu nokta ısrarla atlanıyor ve anlaşılmak istenmiyor nedense.
    Orduspor başkanı Culio'yla 4 senelik sözleşme imzaladık diyor. Bu sözleşmenin hiçbir geçerliliği yoktur. Prensip anlaşmasında öteye geçemez. Şöyleki; şimdi bildiğiniz gibi aslında bizim bonservis dediğimiz şey, futbolcunun kulübüne ödenen sözleşme fesih parasıdır. Bunun da sebebi o futbolcunun kulübüyle sözleşmesi varken başka bir kulüple sözleme imzalamasının mümkün olmamasıdır. Dolayısıyla bir futbolcuyu almak istiyorsanız önce kulübüne sözleşme fesih bedelini verip sözleşmenin feshini sağlamalı daha sonra siz sözleşme imzalamalısınız. İşte tam da bu yüzden Orduspor'un şu anda yaptığı 4 yıllık sözleşme geçerli değildir. Çünkü GS Culio'yla olan sözleşmesini feshetmemiştir. Sözleşme fesih bedeli de bu opsiyon maddesidir. Eğer opsiyon kullanılırsa GS Culio'yla olan sözleşmesini fes etmiş olacaktır. Dolayısıyla Orduspor opsiyonu kullandıktan sonra Culio'yla önceden yaptığı 4 yıllık anlaşmayı futbolcuyla tescil ettirmek zorundadır. Yani kısaca opsiyon kullanılsa bile Culio ben Ordu'da oynamak istemiyorum derse GS'ye geri dönecektir. Nitekim öyle de olmuştur.

    YanıtlaSil
  7. yukaridaki arkadasim kac satir yazi yazmissin biliyormussun gibi cok yanlissin. oncelikle dediklerin bir yere kadar dogru. ama eger zahmet edip de acip yonetmelikleri okursan eger Orduspor bu bahsedilen opsiyonu kullanip, Culio'nun bonservisini alirsa ustune de Culio ben Ordu'da oynamak istemiyor derse gerisin geri evine doner. Yok oyle GS'ye doner diye bir sey. Bonservisi Orduspor'da nereye donuyorsun. Eger Orduspor Culio'nun bonservisini alir ama Culio Orduspor'la anlasmazsa ne olur? Olacak olan yasalarla belli. Orduspor Culio'nun GS'deki sozlesmesini ustlenir ayni maas ayni sartlarla ne kadarlik bir sozlesme ise parasini oder, sonra ister Culio'yu oynatir, ister paf takima yollar, ister de noter getirir zapit tutturur. Olacak olan bu.

    Maalesef sartlar futbolcuyu meta olarak gosteriyor dogru. Ama olan bu. Bonservis de sozlesme fesh parasi degildir. guzel benzetme ama degildir.

    YanıtlaSil
  8. ordusporun kümede kalması halinde gsye 1.550 milyon euro verecektir diyor orduspor da bunu ödemiyor hem de oyuncuyu alıyor nasıl iş?o culio şimdi 'bir'culio mu oldu..

    YanıtlaSil
  9. Tam anlamıyla sözleşme fesih bedelidir anlamında demedim onu zaten. Özünde öyledir. Ayrıca söylediğin şey tamamen yanlış. Bu söylediğin ancak sözleşme devri olsaydı belki doğru olabilirdi. Kiralık anlaşmalarda, yani bu durumda Ordu 1 yıllığına kiraladığı zaman Culio'yu GS'nin Culio'ya yaptığı sözleşmedeki taahütleri yerine getirmek zorundadır evet orası doğru. Yani bir bakıma GS'nin Culio'yla yaptığı sözleşmeyi üstlenir senin deyiminle. Ama bu kiralama için geçerlidir. Kiralık oyuncuların bonservisleride kiralayan kulüpte, yani bu durumda Orduspor'da falan da değildir. Eğer Ordu opsiyon maddesini kullanıp bonservisini alırsa, o zaman GS'nin yaptığı sözleşmeyi falan üslenmez. Yok öyle birşey. Tabiki aynı sözleşme maddelerinden yeniden anlaşılabilir. Ama GS'nin yaptığı sözleşmeyi üstlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kendileri yeni sözleşme yapmak zorundadır. Oyuncuyla anlaşmadan da bonservisini alamazsın. Eskidendi o işler. Bilip bilmeden konuşmayın.

    YanıtlaSil
  10. sen ne anlatıyorsun kardeşim mesele clionun ve fatih terimin defalarca yapmış plduğu açılklamalardır gelmişsin bana sözleşmeden bahsediyorsun .orduspor parayı ödeyince clio oynamak istesede oynamak istemesede her şekilde ordusporun futbolcusudur lakin ordusporun böyle konuşan futbolcularada ihtiyacı yoktur geçen sene bir emenike olayı oldu her gün konuşuldu ne yaptı emenike fenerbahçe maçında ondan önceki bir maçta ve daha sonraki trabzon maçında oynamadı clio ne yaptı ben galatasaraya karşı oynamak istemezdim onlarla anlaştım dedi yani adam oturmuş konuşmuş anlaşmış ondan sonrada galatasaray külübü böyle birşey yok diyor hahahha güleyim bari çok temizlerya manisa maçından önce yiğiti antalya maçından önce necatiyi kayseri maçından önce amramatı ve sezon başından beri clioyu ayarttılar ondan sonrada çıkıp biz çok temiziz çok temiziz bilmem ne diyorlar siz temizseniz bende messiyim? birde o kaya çilingiroğlu yokmudur galatasarayın savunuculuğunu yapıyor ne var bu olayda diyor fatih terim çokmu dürüst adam iki lafı bir araya getiremedi çıktı bağırdı hep aynı lafsayın nedim türkmen diyorki biz futbolcumuzla anlaştık hatta fatih terimlede görüştük bu işi haziranda konuşalım dedik ama dayanamadılar futbolcuda kendi böyle konuşunca sözleşmeyi feshettik ama anlamak istemiyorlar niye çok temizlerya onun için neticede hem fatih terim dolayısıyla galatasaray hemde clio suçludur ve cezalarını çekmelidir.

    YanıtlaSil
  11. 2 paragraf yazı yazdım bu opsiyon olaylarının nasıl işlediğini sana anlatmak için hala orduspor parayı ödeyince Culio Orduspor'undur diyosun. Köle ticareti mi sanıyorsun sen bu işi anlamıyorum. Ya fanatiklik gözünü kör etmiş yada harbiden anlamadığın işler hakkında yorum yapmaya çalışarak komik duruma düşüyorsun. 10 defa dedim Ordu parayı yatırsada Culio'yla anlaşmak zorundaydı anlaşmazsa transfer falan hikaye dedim, hala parayı bastırırsak bizim diyosun. Hadi hukuktan falan bir habersin anladık onu da, FM falan da mı oynamadın birader hayatında sen hiç. Aynı şey Galasaray'lı Melo içinde geçerlidir. Melo içinde opsiyon maddesi var. Eğer GS parayı Juventus'a verirse Juve hayır alamazsınız diyemez. Ama parayı ödedikten sonra Melo'yla yeniden anlaşmak zorundadır. Anlaşmazsa transferde yatar bonserviste yatar. Melo Juve'ye döner çünkü hala Juve'nin oyuncusudur ve kontratı devam etmektedir. Juve'de GS'den aldığı parayı iade eder. Hayır nesi zor bu işin bu kadar da anlamak istemiyorsun çözemiyorum gerçekten. Senin parayı bastırırız alırız oyuncuda hiçbir şey diyemez mantığın Bosman kurallarından önceydi. Bilmediğiniz konular hakkında söyledikleriniz tamamen doğruymuş gibi yorum yapmayın. Araştırın önce biraz... Neyse ben ne desem boşuna, sen en iyisi TFF'ye bir dilekçe yaz GS ve Culio ceza alsın diye de için rahatlasın...

    YanıtlaSil
  12. http://morbeyaz.net/haber/4223-culio-olayinda-orduspor39un-hakliligi-ortaya-cikti.html

    YanıtlaSil
  13. ordulu arkadaşlar, selamlar,

    bence buradaki tek ve en büyük yanlış culio'nun hemen galatasaray maçı öncesinde gazetecilerin sorduğu "kurnaz" soruya aynı kurnazlıkla cevap vermemiş olması. keşke bu cevabı galatasaray maçını oynadıktan sonra verseydi. açıkçası ben culio gibi bir futbol emekçisi için de, süper lige renk katan orduspor için de, galatasarayım için de üzüldüm.

    aslında ortada inanılmaz büyük bir olay yok, ancak malumunuz şike davası görülürken savunma stratejisi adına diğer kulüplerden doğru-yanlış emsal göstermeye çalışan kişiler mevcut ve bu olayın büyümesi de "emsal gösterebilir miyiz?" sorunsalından kaynaklanıyor aslında. ortamın çok gergin olduğu bir futbol çevresindeyiz ve ateşe benzinle gitmekten çekinmeyen insanlar var.

    şike davası konusunda çok net tavrı bulunan nedim türkmen başkanın bu işin içine öyle ya da böyle çekilmesine de üzüldüm, üstelik içinde galatasaray'ın olduğu bir durumda.

    fatih hocanın tavrı çok fevri idi, öncesinde nedim başkan gibi sakin bir adamın dahi fevri çıkışları oldu, ancak normal şartlarda insanca anlaşabilecek iki adam telegol gibi berbat ve seviyesiz bir programın abuk sabuklukları içinde çok tuhaf yönlere gittiler, umarım bir daha yaşanmaz.

    fatih terim, yukarıda bir arkadaşın yazdığı gibi culio hakkında defalarca konuşmamış, sadece bir defa sorulan bir soruya cevap olarak bilsem göndermezdim demiştir, bunda da sizce tuhaf bir durum var mıdır? culionun galatasaray'a dönme şansı varsa kullanmaya çalışması normal değil midir sizce? neticede oyuncunun seçimidir bu. kendisiyle anlaşamazsanız olmaz ki bu.

    hele ki telegolün en büyük rezilliği culio malımızdır, culio malınızdır safsatalarında adamın bir "mal" olduğu şeklindeki şeylerdi ki, aklı başında her insan bu sözlerden rahatsız olmalıdır, kimden gelirse gelsin. dediğim gibi, culio tez canlılığının ve kurnaz bir muhabirin kurbanı olmuştur ve yanlış kelamlarda bulunmuştur.

    tadımızı kaçıran olaylar bunlar, özellikle de ulusal medyanın akbabalığı tadımızı kaçırıyor.

    cumartesi günü iyi şanslar.

    saygıyla.

    YanıtlaSil
  14. Selam.
    Yalnız yazdıklarının hepsi bir tarafa, önemli bir ayrıntı var.
    Culio kamera karşısına geçmeden önce kulübün tercümanını bir köşeye çekip kesinlikle söylediklerimi tercüme edeceksin, noktasına virgülüne dokunursan falan filan diye tercüme ediyor. Yani adam kamera karşısına geçerken ne söyleceğini daha önceden planlamış bir şekilde geçiyor. Sorulan soru falan yok ortada.

    YanıtlaSil
  15. arkadaslar öncelikle "adsız" yorumlarınızın sonuna adınızı-soyadınızı yazında kim oldugunuzu bilelim.
    fener medyası ortalıgı karıstırıyor, gs ile orduspor geriliyor. aziz baskanın köleleri aman dediler fırsat budur.
    gs, culio bizim maçta oynamasın diye düsünecek olsa bir kere digerleri gibi sözleşmesine madde koydurur.
    onun dısında her sey olagandır. f.terim culio'yu isterimde diyebilir. culio'nun gönlü gs'de de olabilir. neymiş, terim öyle deyince culio'nun kafası karışmış. hocam bırakın bunları...adam güney amerikadan cıkmış ülke ülke gezip futbol oynuyor.
    akaminko örnegini veren de sizsiniz burda. sözleşme imzaladıgı halde aslanlar gibi son 13 maçta oynadı diye.
    culio'da adamlık yoksa o baska mesele.
    gerisi hikaye. fırsattan istifade reyting almaya çalışmayın lütfen. ve de lütfen saha icini yazmaya devam edin.
    ha başkan da amma populist bir kişiymiş. 58. maddede döneklik yaptıgını da unutmadık. Selamlar. GÖkmen Özgüç

    YanıtlaSil
  16. İbrahim, tekrar selamlar,

    Söylediğin detayın doğruluğunu araştırmak gerekli, eğer doğruysa yıllarca futbol emekçiliği yapmış bu adamın bu kadar art niyetli hareket etmesi beni oldukça şaşırtır. Zira iş dediğin şekildeyse bu önceden planlanmış bir ayıptır, telafisi de yoktur.

    Bunu nereden duyduğunu sormamda sakınca var mı?

    YanıtlaSil
  17. Kulübün tercümanı söyledi.

    YanıtlaSil
  18. Teşekkür ediyorum, kesinlikle atlanmaması gereken bir detay bu.

    Culio'nun bu tavrı mutlaka Galatasaray tarafında da değerlendirilecektir.

    Yarınki maçta tekrar iyi şanslar. Orduspor'da beğendiğim bir kaç futbolcuyu izleme şansı bulacağım için mutluyum.

    saygıyla.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...