26 Mayıs 2012

Final Öncesi | Adanaspor - Kasımpaşa


Bank Asya 1. Lig'de bir sezonu daha geride tek bir heyecan kaldı. Süper Lig'e çıkacak son takım kim olacak? 27 Mayıs Pazar akşamı saatler 19:00'ı gösterdiğinde Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda bu iki takım arasındaki müthiş mücadeleyi bizlerde heyecanla bekliyoruz. Maçın hakemi yine Fırat Aydınus. Yine derken? Geçen sene 1. Lig Play Off final maçında Gaziantep B.B. ile yaptığımız ve yıllar sonra Süper Lig hasretine son verdiğimiz maçın hakemide kendisiydi.

Furat Aydınus ve Süper Lig'e çıktığımız an

Bu iki takımda Elazığspor ve Akhisar Belediye Gençlikspor'un ardından Süper Lig'e çıkacak 3. takım olma derdinde. Yazı yazarken duygularını gizleyipte tarafsız olmaya çalışıp yapmacık görünmeyi istemem. Gönlüm Adanaspor'dan yana. Biliyorum ki Türkiye'de futbolseverlerin %70'i %80'ide Adanaspor'un yanında. Kasımpaşa'nın sevimsizliği değil bu tabi ki. Bulunduğu şehirden dolayı Anadolu'da pek sempatisi olduğunu söyleyemeyiz. Sonuçta birçok insan İstanbul'dan 5. takım çıkacağına Adana'dan bir takım çıksın ister. Herşeyi geçtim kişisel olarak istememin nedeni Adanaspor Süper Lig'e çıkarsa seneye bana artı bir deplasman kazandıracak. Bulunduğum şehirle arası 3 saat.

Duyguları bir kenara bırakıp reele geçelim. Adana cephesinden başlayalım. 21 yıl oynadılar Süper Lig'de. Az bir süre değil. 2004'de bir alt lige düşme acısını yaşadılar. Toparlanamadılar. O günlerden takıma kimse reklam vermeyince, kendi takım fotoğraflarını formalarında reklam yerine koymaları hala aklımızda. Uzan'lara kendini kaptırıp bataklığa sürünen birçok takımdan birisiydi o dönemlerde Adanaspor. 3. Lig'e kadar düştüler. Ama her inişin bir çıkışı vardır felsefesi. Bataklığıda gördüler, denizide. Önlerinde sadece 1 maç kaldı mutluluk adına. Adanspor'un yada Göztepe'nin şu an ki konumu Sakaryaspor'a Kocaelispor'a örnek olacak şekilde. Bu iki takımda hayatlarının en kötü dönemlerini yaşıyorlar belki ama, arkasında bir şehir durduğu sürece bu kötü gidişin mutlaka biteceği, yukarı şekilde döneceği an olacaktır.

Ligi 53 puanla 6. sırada bitiren Adanspor'un Play Off serüveni ligin 2. yarısındaki Gaziantep B.B. galibiyetiyle başladı denebilir. O döneme kadar dengesiz sonuçlar alan Adanspor'da yer yer homurdanmalar başlamış, yine bir umutsuzluk ortamı ortaya çıkmıştı. Ama Gaziantep B.B. galibiyetiyle başlayan içinde Elazığspor, Konyaspor, Bucaspor galibiyetleri ve deplasmanda alınana Kasımpaşa beraberliği bulunan süreç bugün Adanayı finale götürdü. 2 sene öncesinde de Play Off'a kalmayı başaran Adanaspor birazda o yıla özel düzenlenen lig usulu Play Off kurbanı olmuş ve Süper Lig'e çıkamamıştı.

Bu sene Play Off'ta yarı final rakibi olan Çaykur Rizespor'u çok rahat skorlarla eleyen Adanspor bu yönden geçen sene ki "bize" benziyor. Lig maçında Rize'ye karşı 2 maçtada galip gelemeyen Adanaspor için ortaya çıkan 2 galibiyette finalle birlikte artı bir moral oldu. Finalde Adanspor'un gol yollarında en çok güvendiği isim Mbilla. 4 sezondur Adanspor formasını giyen bir istikrar abidesi. 14 gol attı bu sezon, 2'si Play Off'larda Rize'ye karşı. Bu sezon toplamda 10 sarı kart görerek takımın en çok sarı kart gören oyuncusu olması ayrı bir istatistik bir forvet için. 23 yaşındaki Mbilla 2878 dakika forma giyerek Adanspor'da en çok süre alan 2. oyuncu oldu. 1. sırada İzzet 2991 dakika, 3. sırada takımın Mbilla'dan sonra bir diğer Kamerunlusu Mbamba 2639 dakika süre aldı. Mbilla'dan sonra Mbamba'da gördüğü 9 sarı ve 1 kırmızı kartla takımın en hırçın oyuncusu olduğunu belirtelim. Bu bir tesadüf olmasa gerek. Takımdaki Kamerunlu oyuncuların ne kadar hırslı olduklarını görebiliriz bu yolla. Gerçi ne kadar iyidir bu istatistik bilinmez. Final maçını bekleyelim... Maç öncesi Adanaspor'da eksik bulunmuyor. 

Levent Eriş 1,5 senedir birşeyler yapıyor Adanspor için. Ama iyi ama kötü. Manisaspor'u 2 kez Süper Lig'e çıkartırken, Samsunspor'dayken Boluspor'dayken ki Levent Eriş başarılı sayılabilecek teknik direktörler ayarındaydı bu ligde. Adanspor'a geliş süreci orada bazı yaşadıkları, başarısından birşey almasıda prestij kaybına neden oldu. Mesela Boluspor'da ki Levent Eriş için "bu ligin en iyi hocalarından" demiştim buralardan ama şimdi aynı şeyi bu kadar rahat söyleyemiyorum. Her ne kadar takımını Play Off'ta finale çıkarma başarısı göstersede Adanspor'da bir gelecek göremiyorum Eriş adına. 

Adanspor en çok golu 46'-60' arasında buldu. Atılan 46 golun 11'i bu zaman dilimi arasında geldi. Durumu biraz geniş tutarsak atılan gollerin neredeyse yarısı 30'-60' arasındaki 30 dakikalık süreçte geldi. 


Kasımpaşa cephesine geçelim şimdi. Gönlümüz Adana dedik ama Kasımpaşa'yı da ayrı bir takip ediyoruz bu sene. Uğur Tütüneker - Metin Diyadin A.Ş. bizden sonra Kasımpaşa'yı Süper Lig'e taşıyabilecek mi en çok merak ettiğim soru bu. Bizim bugün buralarda olmamızı sağlayan bu iki isim hatta Murat Akın'ı da dahil etmek gerekirse bu 3 ismin mutlu olmasını isteriz. Uğur Tütüneker'in de Metin Diyadin'in de bizden giderken heyecanım kalmadı laflarını kullanması her ne kadar bizleri üzsede 26 yıl sonra gelen Süper Lig'in hatrına bile unutabiliriz kötü anıları. Metin Diyadin'in oynattığı oyunu en iyi bizler biliriz. O yüzden bu maça bahis oynayacak arkadaşlara "alt" seçeneğini önerebilirim. Maç büyük ihtimalle ortada sıkışacak çoğu zaman diliminde. 

Metin Diyadinli Kasımpaşa'nın durumu Adanspor'un tam tersine. Adanspor'un son haftalara doğru yakaladığı bir çıkış varken Kasımpaşa tarafı uzun zaman ilk 2 yarışında götürdü ligi. Bazı haftalar sonunda da kendisini ilk 2 içinde buldu. Ama onlarında son haftalarda yaşadığı düşüş kendilerini Play Off'ta bulmalarına neden oldu. Bizdeki Metin Diyadin takımın başına geçince hiç mağlubiyet yaşamamıştı ama Kasımpaşa'da geçirdiği kısa sürede 2 mağlubiyet yaşadı. Play Off yarı finalindeki rakibi Konyaspor'u da iki maçta, tıpkı rakibi Adanspor gibi rahat maçlar sonunda eledi.

Adem Büyük ise bu lig için çok önemli bir oyuncu. Geçen sene Trabzonspor'a kadar talip olan takımların olduğunu biliyorduk. Manisaspor ile Süper Lig'de tutunamayan Adem Büyük devre arasında Kassımpaşa'nın yolunu tuttu. Bu kısa sürede ise rakip kalelere 13 gol bıraktı. Play Off yarı finalinde Konyaspor'la oynanan 2 maçta attığı 4 gol ilede takımın finali çıkmasında ki en büyük paylardan birisine sahip oldu.

Kasımpaşa için bir ilginç istatistik vereyim. Bu sezon attığı gollerin 22'sini son 15 dakikada kaydetti. Bu 22 gol, toplam atılan gol sayısının neredeyse yarısı kadar. Metin Diyadin'in geçen sezon ki Play Off'taki maçlarını karşılaştırınca Konyaspor'a karşı geçilen rahat tur ve ligin genelinde atılan gollerin zaman dilimi, geçen sezon ki Süper Lig başarısıyla aynı diyebiliriz. Metin Diyadin'li Orduspor, geçen sene Süper Lig'e 89. dakikada atılan golle ulaşmıştı. 

Bu sezon Kasımpaşa'nın 3. Play Off heyecanı. Bundan önceki Play Off maçlarında da Süper Lig'e çıkmayı başaran takım olmuştu 4 takım içerisinden Kasımpaşa. Hafızalarımızı tazeleyelim, 2007'de finalde Altay, 2009'da da Karşıyaka maçları sonunda Süper Lig'e çıkma başarısını gösterdiler.

Gönlüm Adanspor, mantığım Kasımpaşa diyor...

Kasımpaşa'nın en golcü ismi 14 golle Dimtirov. Onu 13 golle Adem izliyor. En çok süre alanlar kısmının 1. sırasında tanıdık bir isim var. Murat Akın. 2989 dakika görev yaptı bu sene. Onu 2701 dakika ile Sarmov,  2566 dakika ile Sancak izliyor. Sancak gördüğü 9 sarı kart ile de takımın en çok kart gören ismi konumunda. Eksikler kısmında da, sakatlıklıkları devam eden Barış, Şahin ve Halil bu maçta oynayamayacaklar Kasımpaşa'da.

Bu maç iki takımın 5. randevusu. Daha önce 4 kez Bank Asya 1. Lig'de karşılaşan Adanspor ile Kasımpaşa bu sezon iki maçtada birbirine üstünlük kuramadı (0:0,1:1) Daha önce 2008-2009 sezonunda oynanan iki maçtada Kasımpaşa kazanması bildi. (3:1,1:0)

Son bir not hakem Fırat Aydınus için. Adanspor - Kasımpaşa maçı bu sezon yönettiği ilk ve son Bank Asya 1. Lig maçı olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...