7 Mayıs 2012

İlk İmza... | Nizamettin Çalışkan Orduspor'da

Transfer çalışmaları kapsamında ilk transferimiz dün netlik kazandı ve Manisaspor'un genç orta saha oyuncusu Nizamettin Çalışkan ile 2 yıllık sözleşme imzaladık. Normal sezonunun bitmesinin ardından ilk olarak temasa geçtiğimiz futbolculardan biriydi Nizamettin. Son günlerde Sivasspor ve Mersin İdman Yurdu ile adı anılmasına rağmen bu transferi sonlandırmamız güzel oldu.

Nizamettin Almanya'da futbola başlamış ve Borussia Dortmund'da profesyonel olmuş bir futbolcu. Nuri Şahin ile beraber çıktıkları A takımda kendine şans bulmuş fakat sonrasında yolunu Türkiye'ye çevirmiş. Dortmund'un A2 takımında Nuri'nin Nizamettin'in yedeği olduğunu söylersek, Nizamettin Almanya'da kalsaydı belkide çok daha farklı yerlerde olabilirdi diye bir varsayımda bulunabiliriz.

Önlibero denilince herkesin kafasında oluşan bir tanım var ama artık o tanımdaki futbolcular çok fazla rağbet görmüyor. Defansif ağırlıkları öne çıkan, kesici özelliği olan, mücadele gücü yüksek futbolcular tabiki bir takım için vazgeçilemeyecek futbolcular ama artık önliberolarda bu özelliklerin yanısıra toplu oyunda takıma yaptıkları katkı ve hücumdaki etkinlik çok daha fazla aranılan özellik oldu. Klişe haline gelmiş oyunun iki yönünü de oynayabilen önlibero klasik anlayıştan her zaman bir adım öne çıkıyor. Nizamettin de bu klasik anlayışın ötesinde defansif bakımdan iyi olmasının yanı sıra toplu oyunda ve hücum anlamında etkili olan önliberolardan bir tanesi. Bu tarz futbolcular her zaman farklılık yaratır. Bank Asya kadromuzdaki Ali Çamdalı-Murak Akın örneği mesela basit bir örnektir. Türkiye'den verilebilecek en uç örnek ise Melo ve Selçuk İnan olsa gerek...

Elimizdeki orta saha oyuncularına bakacak olursak Gosso, Abdülkadir, Onur oyunun hücum yönü bakımından zayıf olan futbolcular. Ali Çamdalı ikisini de çok iyi yapabilirken, Hakan Özmert ise hücum anlamında öne çıkan bir futbolcu. Bu bölgede biraz şişkinlik oluşacak gibi duruyor ama bu isimlerden bazılarının ayrılma ihtimalleri var. Gosso için kulübe gelen teklifler var mesela. Kulüp illede satacağız anlayışında değil ama kafalarında oluşturdukları belli bir rakam var. O rakamı bir takım verirse Gosso'nun gideceğini söyleyebiliriz. O yüzden Nizamettin transferi bu ihtimalleri ve ortasahadaki futbolcularımızın teknik özelliklerini ele aldığımızda gayet olumlu bir hamle.

Bundan sonraki süreç hakkında bir iki şey söyleyecek olursak;
Geçtiğimiz sezon Süper Ligin kadrosunu oluştururken çok sancılı bir süreç yaşamıştık. Transferlerin gecikmesi ve çoğu transferin ligin başlamasına çok kısıtlı bir zaman kala gerçekleşmesinden dolayı sıkıntılar yaşadık. Bu sezon ise böyle bir sıkıntımız yok. Takımdan ayrılacak isimler fazla ama geçtiğimiz sezon gibi sıfırdan bir takım kurmayacağız. Belli bir iskeletimiz var. Cuper'in kafasında gidecek olan futbolcular yavaş yavaş netleşiyor. Oynatmak istediği sisteme uygun isimleri de yönetime bildirdi. Önümüzde uzun bir zaman var. Bu zamanı gayet olumlu bir şekilde değerlendirip eksikleri giderip takımı lige hazırlamak yönetimin ve teknik ekibin görevi. O yüzden benim içim rahat.

Transfer konusunda geçtiğimiz sezon bütün insiyatif yönetimdeydi. Çoğu transferi bizzat Nedim Türkmen gerçekleştirdi. Hatta Nedim Türkmen'in başkan transferi yapar hoca da elindeki malzemeden en iyi işi ortaya çıkarır tarzında bir açıklaması vardı. Bu anlayışı biz zamanında eleştirmiştik ama bu sezon o durum tamamıyla rafa kalktı. Hector Cuper gibi bir hocayı takımın başına getirip transfere yönetimin gereğinden fazla müdahil olması zaten çok da mantıklı bir durum olmazdı. Yönetim yerli transferinde söz sahibi durumunda. Alınması düşünülen isimler Cuper'in onayına sunulduktan sonra gerekli çalışmalar yürütülüyor. Yerli transferi konusunda devre arası Hasan Kabze, Ömer Kulga gibi isimleri transfer eden yönetime de Hector Cuper'in güvendiğini düşünüyorum. İki isimden de gayet iyi bir şekilde faydalandı.

Geçtiğimiz sezon çoğu transferi bizden duydunuz. Yeni bir takım oluşturduğumuz için elimizden geldiğince sizleri her konuda bilgilendirmeye çalıştık. Bu transfer döneminde biraz daha geride durup transferler netleştikten sonra değerlendirmelerimizi yapmaya çalışacağız. Sezon başı ve devre arası transferinde gördük ki futbol camiasında verilen sözlerin hiçbir hükmü yok. Hatta atılan imza bile bazen bir anlam ifade etmiyor.

1 yorum:

  1. Cok bilgilendirici guzel bir yazi olmus. Dusen Manisa`dan Ahmet Ilhan`la beraber alinabilecek 2 isimden birisiydi kendisi. Ayagina cok hakim ve onu kullanmasini bilen hocaya cok verimli olacak bir isim. Hector Cuper`in de onayini aldiysak Nizamettin`den Manisa`ya gore daha fazla yararlanabilecegimizi dusunuyorum.

    Yaziya tek elestirim, ben Nizamettin`i hucuma da iyi olan on-libero tercihi yerine, savunmaya da yardimci olan hucum orta sahasi olarak nitelendirirdim. Umarim gecen sene imzayi attiginda beklentimizin cok oldugu ama verimin yetersiz kaldigi bir Hakan Ozmert macerasina donusmez ve katkisi daha verimli olur.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...