30 Aralık 2011

Futbolda Unutulan Bir Değer; Centilmenlik Kupası

Centilmenlik Kupası ! Bundan tam 43 yıl önce 23 Temmuz 1968'de ilk sahibini bulan bu kupa, unutulmuş olmasına rağmen Orduspor ve Türk Futbol tarihinde aslında çok önemli bir yere sahip...

Tarih 23 Temmuz 1968, Centilmenlik Kupası'nın ilk sahibi Afyonspor oldu ! Böyle bir kupayı sanırım hiç kimse duymamıştır. Öyle ki bu kupa tarihte ilk olarak bundan tam 43 yıl önce sahibini bulurken, adı o tarihten sonra belki de sadece bir kaç kez duyulmuştur.

Peki neydi bu Centilmenlik Kupası ve kimlere veriliyordu ?



O tarihte Fair-Play teriminin adı futbol litaratürlerinde neredeyse hiç geçmezken, 1967'de kurulan Orduspor'da taraftarları belki de Türk Futbol Tarihinde bir ilke imza atıyorlardı.

1967 yılında kurulan ve ilk olarak 1967-1968 sezonunda 2.Lig'de mücadele eden Mor-Beyaz'lı ekibin tarihte yerleri hiç bir zaman unutulmaması gereken "Bayan Taraftarlar" kollarını sıvayarak Ordu'da futbola yolun başında el atmış ve Orduspor Kadınlar Birliği'ni kurmuşlardı.

Çiçeği burnunda Orduspor'un bu bayan taraftar oluşumu ilk sezondan itibaren Orduspor Tribünlerinde ki yerlerini alırken, 2.Ligde çok anlamlı bir organizasyonunda altına imza atarak tarihte adını belki de hiç duymadığımız bir Kupa organizasyonunu düzenlediler.

O dönem kadınların sahada hiç yer almadığı, sadece erkeklere özgü bir spor olan futbolun içinde sportmenliği ön plana çıkarmak adına düzenlenen bu kupa, aslında o dönem futbolun sadece futbol olmadığının bizlere aslında en büyük kanıtıdır.

Ordu Kadınlar Birliği'nin 2.Ligin en centilmen takımına verilmek üzere hazırladığı "Centilmenlik Kupası" Türk motifleri ile süslü olmasının yanı sıra üzerine eklenen gümüş çotanak figürü ile de bir nevi Ordu'yu simgelemektedir. Futbolun içinde sevgi, saygı ve kardeşliği ön planda tutan takıma verilmek üzere hazırlanan Centilmenlik Kupasını ilk olarak 1967-1968 sezonu sonunda 2.Lig ekiplerinden Afyonspor kazanır.



Orduspor gibi 1967'de kurulan ve Orduspor gibi Mor-Beyaz'lı renkleri taşıyan Afyonspor'un kazandığı bu kupa, ayrıca Afyonspor'un da tarihinde kazandığı ilk kupa olur. Orduspor Kadınlar Birliği tarafından 23 Temmuz 1968 tarihinde "Centilmenlik Kupası"nın ilk sahibi olarak seçilen Afyonspor'a verilmek üzere 6 Ağustos 1968'de o dönemin Ordu Valisi olan Cemal Orhan Mirkelam'a teslim edilen kupa, böylelikle tarihte ki yerini de almış oldu.

Günümüzde adı sürekli şiddetle ve olumsuzluklarla anılan Futbolun, mazide kalan güzel örneklerinden biri olan ve öncülüğüne de "Orduspor Kadınlar Birliği"nin yaptığı "Centilmenlik Kupası" bugün her ne kadar unutulmuş olsada, aslında Orduspor ve Türk Futbol Tarihinde önemli bir yere sahip olması gereken bir olaydır. Futbolun şiddetle bütünleştiği günümüzde 23 Temmuz 1968 tarihinde ilk sahibini bulan kupayı, tam 43 yıl sonra tekrar hatırlamak güzel olduğu kadar ister istemez günümüz futbolu nereye gidiyor sorusunu da akıllara getirmiyor değil !

"Centilmenlik Kupası" adı altında Türk Futbolunda ve Orduspor Tarihinde unutulmaz bir yer edinen, belki de Orduspor'un ilk taraftar oluşumu olan "Orduspor Kadınlar Birliği"ni bu vesile hatırlarken, bu olayın futbol tarihimizde hiç unutulmaması dileğiyle, o dönem böyle anlamlı bir kupayı organize eden "Orduspor'un gerçek Mor Menekşeleri olan Kadın Taraftalarını" saygıyla anıyoruz...

1 yorum:

  1. yetkililer keşke el atsada bu kupa tekrar düzenlense orduspor ve türk futbolu adına çok manidar bi olay...

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...