11 Nisan 2012

Orduspor'da Neler Değişti #2 | Kurumsallaşmanın İlk Adımları

Nedim Türkmen, Orduspor başındaki ilk sezonunda beklemediği sıkıntılar ile karşılaştı. Kulübün içinde bulunduğu borç batağı, eski yönetimle davalık olunması ve takımın ligde başarısız olması her ne kadar sıkıntılı bir sezon yaşamamıza neden olsa da kurumsallaşma yolunda yapılan çalışmalar deyim yerindeyse Orduspor'un çehresini değiştirdi. Lisanslı ürünlerin satıldığı bir store açılması, Orduspor Dergisi, resmi sitenin Orduspor'a yakışır bir duruma getirilmesi, taraftar kart uygulaması, takıma kazandırılan yeni otobüs ilk akla gelenler. İlk sezon sportif başarının uzağında kalmamıza rağmen kurumsallaşmanın ilk adımları atıldı.


TAZMİNAT SÜPRİZİ…
2009 yılında kulüp başkanlığı görevini üstlenen Nedim Türkmen, koltuğuna oturur oturmaz bir süprizle karşılaşır. Orduspor'un eski başkanı Şükrü Bodur, görevden ayrıldıktan 1.5 ay sonra yaptığı açıklamada Orduspor'un eski hocası Yücel İldiz'e 140.000 TL borcu olduğunu söylemektedir. Bu olayın şoku devam ederken, bu defa TFF Tahkim Kurulundan Orduspor aleyhinde ard arda kararlar çıkmaktadır. Tahkim Kurulu çoğunluğu 2008-2009 sezonun forma giyen oyuncuların alacaklarından dolayı Orduspor'u toplamda 700.000 TL tazminat ödemeye mahkum eder. Mevcut borçların üzerine bir taraftan eski başkanın Yücel İldiz'e 140.000 TL borcumuz var demesi, bir taraftan TFF'nin Orduspor'un eski futbolcularına toplam 700.000 TL tazminat ödemeye mahkum etmesi, bir taraftan da kulübün mevcut borçları Türkmen'in zor olan işini daha zorlaştırmaktadır. Ortada ki bu tablo nedeniyle bir çok kişi, hedefinin 3 yıllık görev süresi içerisinde Orduspor'u Süper Lige taşımak olduğunu söyleyen Nedim Türkmen'in bunu başarmasını imkansız olarak görmektedir.

İLK SEZON 3 HOCA DEĞİŞTİ...
2009-2010 sezonunda Orduspor'da teknik direktörlük koltuğuna Osman Özdemir getirilirken, ligin henüz başında alınan kötü sonuçlar Morbeyaz'lı ekibin 8 hafta sonunda ligin dibine demir atmasına neden olmuştu. Daha sonra Orduspor'da Osman Özdemir'in yerine teknik direktörlük görevine Ekram Al getirilmiş, ligin 2.yarısında da takım Ahmet Akcan'a teslim edilmişti. Lige Osman Özdemir ile kötü başlayan, Ekram Al ile bir ara toparlanır gibi olsada 4 maçlık bir mağlubiyet serisi yaşayan, Ahmet Akcan ile birlikte ligi 44 puanla 8.sırada tamamlayan Orduspor, son 3 sezonda olduğu gibi bir kez daha Play-Off'lara dahi kalamamıştı. Ancak bu durum yeni başkan Türkmen'in çok fazla etkilemez ! O görev süresinin ilk yılında sportif başarıdan çok kurumsallaşma adına önemli adımlar atmanın peşindedir.


ORDUSPOR’A YENİ OTOBÜS
Nedim Türkmen, göreve geldiği ilk sezon kulübü mali açıdan belli bir düzlüğe çıkartmanın yanı sıra, kulübe kurumsal bir kimlik kazandırmanında hedefini taşımaktadır. Mali olarak kulübe katkı sağlaması için ilk olarak kulübe bir kaç otopark kazandırılmaya çalışılır. Ancak bununla ilgili belediyeden destek gelmediği gibi Orduspor'a bu konuda rakipler bile çıkar. Yıllarca Orduspor'lu futbolcular deplasmanlara kulübe hiç yakışmayan bir otobüsle deplasmanlara gitmek zorundadır. Türkmen, kulübe yeni bir otobüs kazandırmak için Ordu Sanayi ve Ticaret Odası'ndan (OTSO) destek sözü alır. Ancak daha sonra bu söz havada kalır ve Nedim Türkmen, kulübe alınan 210.000 TL değerinde ki yeni otobüsün parasını yarısını kendi cebinden ödemek zorunda kalır. Sonuç olarak Orduspor Kulübünün artık yeni bir otobüsü vardır !

DESTEK YOK, BORÇ ÇOK !
Orduspor'un mali sıkıntıları ortadadır ve bir şekilde şehirden, iş adamlarından, taraftarlardan kulübe destek yapılması istenir. Kasım 2009'da Tv52'de düzenlenen Tam Saha programında "Bir Futbolcuda Sen Al" kampanyası düzenlenmiş, telefonla canlı yayına başlanan bir çok kişi toplamda 111.000 TL sözü vermiş, ancak verilen sözlerin büyük bir çoğunluğu yerine getirilmemişti.

Banka, SSK, Vergi borçları ve futbolcu alacakları derken, verilen sözlerin tutulmaması, iddia gelirine borçlardan dolayı el konulması, yeni otobüs parasının tamamını kulübün ödemek zorunda bırakılması ve TFF Tahkim Kurulunun Orduspor'u Yücel İldiz'e ve eski futbolculara tazminat ödemeye mahkum etmesi yeni yönetimi daha ilk sezonunda iyiden iyiye büyük bir çıkmazın içerisine sokar.

CAFE STORE 52 AÇILDI
Tüm bu borç çıkmazının içerisinde Orduspor'da yönetim yeni bir projenin altına imza atar ve Ocak 2010'da Orduspor'un lisanslı ürünlerinin satılacağı taraftar store mağazası açılır. Sürekli gelir sağlayacak kaynaklara ihtiyaç duyan Orduspor için açılan bu store mağazası, aslında ileride yapılması planlanan projelerinde bir nevi ilki olur. Yaşanan borç krizine ve lige kötü başanmasına rağmen Türkmen, sürekli Orduspor'un hedefinin Süper Lig olduğunu açıklar. Türkmen, kulüp tesislerinde yeni bir yapılanmanın yanı sıra, altyapı içinde çalışmalar başlatır.

ORDUSPOR DERGİSİ ÇIKTI
Kulübe kazandırılan yeni takım otobüsünün yanı sıra, aylık olarak çıkartılmaya başlanan Orduspor Dergisi, lisanslı ürünlerin satışının yapıldığı Orduspor Store Mağazası Orduspor'a yeni bir hava kazandırmış, kulübün borçları yapılandırılmış, tesislerde yeni düzenlemeler için çalışmalar başlatılmış, 19 Eylül Stadyumunun ışıklandırılması için çalışmalar başatılmış ve bir çok proje için ilk adım ilk sezonda atılmıştı. Özetle sportif başarının elde edilemediği 2009-2010 sezonunda, kurumsal çalışmalarla Nedim Türkmen ve ekibi Orduspor'un geleceğini garanti altına alırken, bir yandan da Süper Ligin temellerini atmıştı. Kısacası Orduspor'un yeni sezonda ki hedefi artık kurumsal başarıların yanı sıra aynı zamanda sportif başarıyıda elde etmektir, yani hedef Süper Lig'dir.

YAZI DİZİSİNİN 3. BÖLÜMÜ İÇİN TIK
4. BÖLÜM İÇİN TIK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...