30 Temmuz 2011

Bank Asya 1. Lig'in Hocaları

Bank Asya'da geçirdiğimiz sezonları göz önüne aldığımızda hoca faktörü bu lig için oldukça önemli. Kısaca anlatmak gerekirse takımdan ne kadar iyi olursa olsun hoca takımı vezir de eder rezilde. Bir hocanın bir sezonuyla bir sezonunun tutmadığını da biliyoruz mesela. Yücel İldiz'li ilk sezonumuzda onca ters giden şeye rağmen Play-Off'a kalıp Süper Lig'in kapısından dönerken, Bank Asya'daki 2. Yücel İldiz döneminde bizi vezir eden Yücel Hoca o dönem takımı rezil etmişti ve çok daha kaliteli bir kadromuz olmasına rağmen lig sonunda umduğumuzdan çok daha farklı bir noktada ligi tamamlamıştık.

Bank Asya'da geçirdiğimiz sezonlar ve hocaların takımlar üzerlerindeki etkilerini göz önüne aldığımız zaman sırf Hoca faktöründen dolayı bir adım önde gördüğüm veya lig başlamadan umutsuz olduğum takımlar var. Bank Asya'nın hocalarını nacizane ele alalım...

Uğur Tütüneker ( Kasımpaşa )
Sıcağı sıcağına bir Uğur Tütüneker analizi olucak belki ama geçtiğimiz sezonun sonunu getirememesine rağmen Uğur Hocayı çok yakından tanıdık ve analiz ettik. Geçtiğimiz sezona Uğur Hocayla değil de başka bir hocayla başlasaydık biz yine Süper Ligi kovalardık ve belkide ilk ikiden çıkardık. Uğur Hoca heyecanı ve hırsıyla bir yere kadar götürebilir ama o hırsını boşladığı anda takımı ve kendisi psikolojik olarak tepe taklak gider. Çalıştırdığı takımlarda bu sorunu hep yaşadı Uğur hoca. Lige fırtına gibi başladık ama takım teklemeye başladığı zaman maalesef olaya hakim olamadı ve birşeyler ters gitmeye başladıktan sonra ters giden şeyi hiçbir zaman tam anlamıyla düzeltemedi. Bir diğer handikapı ise futbolcu kayırması. Uğur Hocanın gözünde bir futbolcu oynaması gerekiyorsa, 5 hafta kepaze oynasa da formayı çok rahatlıkla giyer. Geçtiğimiz sezon zaman zaman sinir harbi geçirmemize neden olmuştu bu yüzden. Kadroda bulunan bütün futbolculara aynı mesafede yaklaşmayı başarabilen bir hoca hiçbir zaman olmadı. Bunun onun için bence bir handikap. Kasımpaşa Tsl'den düştü ve kadro yapısı olarak ligin önemli takımlarından biri olacaktır önümüzdeki sezon. Uğur Hoca dışardan bakıldığı zaman dezavantaj gibi görününe özelliklerinde diretirse Kasımpaşa beklemediği bir düşüş yaşarsa toparlayamaz. Ama yaşadıklarından ders alır ve yanlışlarını görürse Uğur Hoca Kasımpaşa lig sonuna kadar Süper Ligi kovalar. Takımı sendelediği zamanlarda ayağa kaldırmayı başarırsa başarılı olur. Fakat bizdeki gibi zor durumlarda havlu atarsa Kasımpaşa sezon sonunda hüsran yaşar.

Bahri Kaya ( Giresunspor )
Bahri Kaya hakkında bende hep bir ön yargı vardı aslında ama geçen sene Giresunspor'u kümede tutmayı başarması, Giresunspor'un geçtiğimiz sezonki durumunu ele aldığımız zaman onun adına başarılı bir durum. 2001-2002 sezonunda Adanaspor'u Süper Lig'e çıkardıktan sonra görev aldığı bütün takımlarda başarılı olamamış bir teknik adam ki 2 sezon önce aynı gaflete biz de düşüp takımın başına getirmiştik Bahri Kaya'yı. Giresunspor şuandaki içinde bulunduğu durum itibariyle zaten zor bir sezona hazırlanıyor ama başlarında Bahri hoca'nın olması zor geçecek sezonu bence daha da zorlaştıracak unsurlardan bir tanesi. Bahri Kaya'yı takımın başına getiren yönetimin de bence tek gayesi ligde tutunmaktır. Bu seneki kaos ortamında Giresunspor'u tekrardan ligde tutarsa Bahri Kaya gözümde başarılı olacaktır.

Levent Eriş ( Adanaspor )
Levent Eriş eminimki Bank Asya 1. Lig'in en çok kazanan hocalarından biridir. Kendisinin geçtiğimiz sezon bizimle ismi geçmişdi. Süper Lig hedefiyle sezona başlayan takımlar için dışarıdan bakıldığı zaman cazip bir hocadır Levent Eriş ama iş hedefi ortaya koymaya gelindiği zaman her zaman çekimser kalan bir hocadır. Standartların çok çok üzerinde para ister ama takımın başarısı için veya Süper Lig için söz istenildiği zaman dudak bürker. Boluspor'da da kendi istediği bütün imkanlar sağlanmasına rağmen sezon içindeki isteksiz ve bıkkın tavırları Bolusporlu arkadaşları deyim yerindeyse bayağı bir sinirlendirmişti. Gittiği yerde haliyle büyük beklentiler oluşturuyor ve aynı beklentiler Adanaspor cephesinde de oluştu. Adanaspor'un iyi sayılabilecek kadrosu geçtiğimiz sezon yanlış hoca seçimleri yüzünden başarılı olamadı. Bu sene de iyi bir takım kuruluyor ama Levent Eriş sezon sonuna kadar ciddi bir şekilde görevini sürdürür mü orasını kestirmek muamma.

Hüseyin Kalpar ( Çaykur RizeSpor )
Rizespor yıllardır iddialı kadrolar kurup, bol para harcayarak lige hazırlanmasına rağmen istediği başarıya ulaşamadı. Hoca seçiminin yanı sıra dıoymuş futbolculara yönelmenin acısını çokca yaşadılar. Bu seneye Samsunspor'u Süper Lige çıkaran Hüseyin Kalpar ile başlayacaklar. İlk bakışta Bank Asya'nın iyi hoca seçimlerinden gibi görünse de başarılı olması için Rize'de herkesin ona yardımcı olması lazım. Bu sene Samsun'da mutlu sona ulaştı ama en kötü zamanlarda bile Samsunspor taraftarı takımın elinden tuttu ve hedefe tekrardan odaklandırdı. Bir nevi takımın demorolize olmasına neden olmadılar. Hüseyin Hoca'dan çok memnun olmasalar bile dereyi geçene kadar anlayışını benimsediler. Rize'de her sene şampiyonluk paralosıyla yola çıkılmasına rağmen en önemli maçlarda bile o güzel, şirin stadın bol kaldığını düşünürsek Hüseyin Kalpar'ın Samsun'da bulduğu o ortamı Rize'de beklemesi hayal olur. Samsun'da yanlışlar görmezlikten gelindi ve kendi içlerinde halloldu ama bu Rize'de o şekilde olmaz. Takım zaten çoğu maçta boş tribünlere oynarken kötü gidişatta da direk olarak payını alacak olan taraf Hüseyin Kalpar olur. Ve ilk tökezlemede acabalar başlar. Kırılma noktalarından sağlam olarak çıkabilirse Hüseyin Hocanın takımı iş yapar diyeceğim ama işin Rize kısmı düşünceleri karıştırıyor.

Özcan Kızıltan ( Göztepe )
Göztepe akıllı bir iş yaparak takımı Bank Asyaya taşıyan Özcan Hoca ile devam etme kararı aldı. Özcan Hocanın Bank Asyasını Bucaspor'dan biliyoruz. Düşmeye aday gösterilen İzmir takımı aldı güle oynaya Süper Lige çıkardı. Ve gerçekten hak ederek, çatır çatır top oynayarak çıktı Bucaspor. Sonrasında ise Süper Ligde Bülent Uygun'un da içinde bulunduğu saçmalar sinsilesi ile oldukça fazla bir borç yükü ile Bank Asya'ya geri dönüş yaptı Bucaspor. O takım Süper Ligde de Özcan Hocaya teslim edilseydi Bucaspor şuan içinde bulunmuş olduğu durumdan farklı bir konumda olabilirdi. Göztepe'yi geçtiğimiz sezon takip edemedim ama 2.lig'den Bank Asyaya çıkmak da artık çok ama çok zorlaştı. Zor şartlarda Göztepe'yi Süper Lige çıkardıktan sonra şimdide Bank Asyada iddialı olmak istiyorlar ve bu yönde takım kuruyorlar. Takımın alt yapısının ve taraftarının takıma bakış açısını bildiğimiziçin Özcan Hoca'nın Buca ile yaşadığı tecrübeyi bir avantaj olarak görüyorum. İlk sezon için Süper Lig hedefi çok gerçekçi gibi görünmese de öncelikli hedefi ilk 6 olarak belirleyip ona göre sezona başlamalı Göztepe. İlk senesinde olmasa da Özcan Hocanın arkasında durarak 2. sezonunda Göztepe'yi uzun zamandır uzak kaldığı Süper Lige çıkartabilir.

Reha Kapsal ( Karşıyaka )
Bank Asya için favori hocalarımdan biridir Reha Kapsal. Karşıyaka'nın başına 2. defa geçiyor ama bu sefer ki geliş amacı ilk seferkinden çok daha güzel bir zamanda. Takımın 100. yılı ve hedef mutlak şampiyonluk. İlk gelişinde takımın tökezlediği zamanlarda yönetim arkasında durmamıştı Reha Hocanın ve yollar ayrılmıştı. O sezon arkasında durulsaydı Reha Hocanın bence şimdi Karşıyaka Süper Ligde olurdu. Hocalığının yanı sıra Karşıyaka taraftarının ona olan inancını ve sabrını da eklersek Karşıyaka'nın 100. yıl için takımın başına getirebileceği en iyi isimdi diyebiliriz. İlk sezonunda takım kötü durumda olmasına rağmen gönderilmesine Kafkaf taraftarları çok tepki göstermişdi. Onların Reha hocaya olan sevgisi de bu yeniden gelişin aslında nedenlerinden biridir. Manisa'da geçirdiği talihsiz sezona rağmen Reha Kapsal'ın Süper Lig yarışında yeterli bir hoca olduğunu düşünüyorum. Karşıyaka'nın yaptığı iddialı transferleri ve taraftarı da bu döngünün içerisine eklersek Karşıyaka bu sene Süper Lig'in en iddialı takımlarından biri diyebiliriz.

Besim Durmuş ( Kartalspor )
Besim Hoca geçtiğimiz sezonu İskenderun D.Ç. Spor'da geçirdi ve teknik direktör olarak görev yapdığı 2. takımda İskenderun. Uzun yıllar çeşitli takımlarda yardımcı antrenörlük görevi yaptıktan sonra 2 sezon önce Uğur Tütüneker'in kurduğu Kasımpaşa takımının başına geçmiş ve takımı Play Off'lardan Süper Lige çıkaran hoca olmuştu. Uğur Hocanın kaderi o sezon aynı bu sezonki gibiydi. İyi başladığı sezonun sonunu getirememiş ve nefesi yetmeyince finish'e çok az bir mesafa kala görevden ayrılmıştı. Besim Hoca ise o anki krizi iyi idare edip takımın Süper Lige çıkmasını sağlamıştı. Kartalspor'da futbolcu ve antrenör olarak daha önceden görev aldığını düşünürse Besim Hoca'nın Kartaspor'u yakından tanıdığını düşünürsek Kartalspor adına olumlu bir seçim diye düşünebiliriz. İşin diğer boyutu da tabiki Kartalspor'un sezona hangi niyetle başlayacak olması. Taraftar bu sene beklenti içinde ve Süper Ligi kovalayan bir takım kurulduğuna inanıyor. Ama yönetimin olaya bakış açısının ben bu kadar ciddi olduğunu düşünmüyorum. Amaç orta sıralar gibi görünüyor ve amaç ile hocayı kıyasladığımız zaman Kartalspor'u bilen Besim Hoca bu amaçlar çerçevesinde başarılı olur.

Osman Özdemir ( Konyaspor )
Metin Diyadin'in yardımcısı iken Metin Hoca'nın istifa etmesiyle yine finish'e kısa bir mesafa kala direksiyona geçip başarılı olan hocalardan biridir Osman Hoca. O sene Metin Diyadin'in kurduğu Gençlerbirliği Oftaş Süper Lige çıktı ama son anda direksiyona geçen Osman Özdemir takımın başında teknik direktör olarak devam etti. Sonrasında ise Hacettepe Süper Ligde tutunamayıp Bank Asya'ya doğru yol alırken görevden alındı. Bir sonraki sezona Orduspor'un başında başladı. 8 hafta sonunda bizimde isyan bayrağını çekmemiz üzerine istafa etmek zorunda kaldı. Osman Hocanın kurduğu o takım Orduspor'un Bank Asya'daki en berbat takımıydı. Devre arasında durumu toparlayamasaydık Osman Özdemir yüzünden o sezon 2. lige düşebilirdik. Geçtiğimiz sezon ise Adanaspor'un başına geldi ve yine aynı senaryoları yaşadıktan sonra orda da tutunamadı. Bu sezonki durumu göz önüne alacak olursak, Osman Özdemir bence Konyaspor'un çok yanlış bir seçim. Transfer yasakları ve diğer sorunları ele alınca ve birde Osman Özdemir'i ekleyince bu kargaşaya ortaya pek de iyi bir tablo çıkmıyor. Konyaspor'un bu sezonki durumuna pek de hoşgörü ile yaklaşamıyorum. Umarım yanıltır beni Osman Özdemir.

Coşkun Demirbakan ( Tavşanlı Linyit )
Coşkun hoca elindeki malzemeyi iyi kullanabilen ve Bank Asyaya yabancı olmayanbir hoca. Bank Asya için de çoğu takımın başında görmek istediği bir hocadır. Ama Tavşanlının şuanki kadro yapısına ve geçtiğimiz sezon takımın belkemiğini oluşturan futbolcuların gittiğini görünce Coşkun Hocanın işinin pek de kolay olduğunu söyleyemeyiz. Geçtiğimiz sezonki mütevazi kadro o kadronun mimarı Mustafa Hoca ile çok iyi işler yaptı ama bu sefer durumlar farklı. Geçtiğimiz sezon kendi kurduğu takım küme düştü ve bu sene başında olacağı takım da bence en önemli düşme adaylarından biri. Tavşanlının bu sezonki hedefi çok net olarak ligde kalmak. Malzeme iyi olunca hocalığını gösteren Çoşkun Hoca kıt imkanlarla neler yapacak merak konusu ama bu sezon Tavşanlıyı ligde tutarsa bence başarılı olmuş olur.

Fikret Yılmaz ( K. Erciyesspor )
Erciyesspor bir iki sezondur devam ettiği yanlışlığı sürdürdü ve takımın başına tecrübesiz bir isim daha getirildi. Geçtiğimiz sezon kadro çok iyi olmasına rağmen yanlış hoca seçimleri yüzünden başarılı olamadılar. Bu sezona Burak Yılmaz'ın babası Fikret Yılmaz ile başlayacaklar. Fikret Hocanın teknik direktör olarak ilk tecrübesi olacak. Uzun zamandır futbolun içinde olmasına rağmen kaleci antrenörü olarak görev yapmış bir isim. O yüzden bu sezonki Erciyesspor'u ve onun kuracağı kadroyu gerçekten çok merak ediyorum.

Şaban Yıldırım ( Sakaryaspor )
Bazı hocalar bazı takımlarla özzdeşleşir ya, Şaban Yıldırım'ınki de o durum. Sakaryaspor'un başına geçtiğimiz sezon 4. gelişiydi ve kıt şartlarda o takımı Bank Asya'ya çıkardı Şaban Yıldırım. Hocalığı muallaktır ama insanlık, adamlık denilince parmakla gösterilen nadir insanlardan biridir Şaban Yıldırım. Sakaryaspor'da 4. dönemi ve bu kulübün her döneminde adı olan bir isim. Takımın en kötü zamanlarında kimse yokken gönüllü olarak göreve gelmiş bir isim. Sakaryaspor geçtiğimiz sezon deyim yerindeyse o genç kadrosuyla bir mucize gerçekleştirdi ve kendinden çok çok daha üstün takımları geçerek Play Off'dan Bank Asya'ya çıkmasını bildi. Süper Ligden düşüşün ardından Bank Asya'dan da düştükten sonra mali olarak diplere vuran kulüp yeniden Bank Asyaya çıkmış olsa bile 3-4 yıl önceki enkazın etkileri hala sürüyor ve transfer konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. Bu sezon öncelikli hedef zaten ligde kalmak olacaktır. Şaban hoca da bu hedef için yarı yolda bırakıp gitmeyecek, takımı sahiplenecek hocalardan biri. Umarım Sakarya eski günlerine geri döner.

Erol Azgın ( Gaziantep Belediye Spor )
Bank Asya'da geçen sezon en iyi futbolu hangi takım oynuyor diye soracak olsak. Gaziantep Belediye lehine önemli bir çoğunluk olurdu. Değişik bir takımdı. Bank Asyadaki bütün sezonlarında değişik oldular aslında. Doğru hoca seçimleriyle hep korkulan, çekinilen bir takım oldular ki finalde çok zorlu bir karşılaşmanın ardından onları yenip Süper Lige çıktık. Ama herşeye rağmen hak ettik ve eğer Gbb çıksaydı gerçekten çok üzülürdüm. Olaya sadece futbol açısından bakmak istemiyorum ama o ligi herşeyiyle biz daha çok hak ediyoruz. Kentin Süper ligde oynayan ve Avrupa kupalarında mücadele eden takımına sahip çıkmadığını gördükçe daha da fazla hak veriyorum kendime bu konuda. Herneyse, hocaları değerlendiriyorum ama konu farklı yerlere gidecek. Dediğim gibi Gbb mütevazi kadrosuna rağmen ligin en iyi futbol oynayan takımlarından biriydi ve Erol hocayla devam etme kararı aldılar. Canı istediği zaman maç kazanan, istemediği zaman yatan bir takım. Sağı solu belli olmayan ama her sene ilk 6'nın kıyısından köşesinden tutan, kovalayan bir takım. Sezona Erol Hoca yönetiminde yine hedefsiz başlayıp, Süper Ligi kovalayan takımları yenip alakasız maçlarda puan kaybetmeye devam ederler. Küme düşme sıkıntısı gibi bir sıkıntıları olmaz. Hatta keyifleri yerinde olursa ve isterlerse Süper Lige bile çıkabilirler ama futbol olarak hak etseler bile farklı bir takımın çıkması beni mutlu eder.

Cihat Arslan ( Boluspor )
Cihat Hoca genç yaşına rağmen tecrübeli hocalardan biridir. Boluspor'un hedeflerini ortaya koyduğumuzdan bazı kesimler tarafından yanlış bir seçim olarak nitelendirebilir ama ben Cihat Hoca konusunda biraz ılımlıyım. Geçtiğimiz sezon görev alan hocaları gibi para odaklı çalışacak hocalar yerine Bank Asya'da idealleri olan ve kendini kanıtlamak isteyen hocalar her zaman daha başarılı oldular. Cihat Hoca bu manyelde bir hoca ve bence olumlu bir seçim. Boluspor zaten her sezon istese de istemese de yarışın içinde bir şekilde kendine yer edindi. Bu senede yukarıyı kovalayan takımlardan biri olacaklardır. Cihat hocanın da ortaya çıkaracağı takımı merak ediyorum.

Hamza Hamzaoğlu ( Akhisar Belediyespor )
Hamza hoca geçtiğimiz sezona Denizlispor'un başında başlamıştı. Lige takımı iyi başlamasına rağmen sonrasında durumu toparlayamayınca ayrılmak zorunda kalmıştı. Zaten sezon başından ayrıldığı döneme kadar Denizlispor'da hep eğreti bir konumda bulundu. Kadronun hakkını çoğu zaman veremedi. Sonrasında ise sezonun son anlarında Akhisar Belediyenin başına geçip Akhisar'ı ligde tuttu. Bir nevi kötü başladığı sezonu iyi bir yerde bitirdi. Çünkü Akhisar herkesin düşme adayı olarak gösterdiği bir takımda. Bu sezona da Hamza Hoca ile devam edecek Akhisar ve çok da iyi isimler katıyorlar kadrolarına. Hamza Hocanın bu tarz takımlarda kendini daha iyi ifade edebileceğini düşünüyorum. Geçen sene Tavşanlının yaptığı çıkışın benzerini bu sene Hamza Hamzaoğlu'nun Akhisarından bekliyorum...

Güvenç Kurtar ( Denizlispor )
Güvenç Hocanın kariyeri ortada ama son dönemlerde çalıştırdığı takımların istatistikleri pek de iyi değil. Süper Lige üç defa çalıştırdığı takımları yükseltmiş bir hoca ve bu sene bunun dörde çıkarmak isteyecektir. Geçen sene Hamza Hamzaoğlu değil de o kadronun başında Güvenç Hoca olsaydı çok daha farklı olurdu. Bu sezon ise yeniden bir takım kuruluyor. Hedef Süper Lig ama geçen sene Bank Asyayı küçümseyen Denizli'nin lig sonunda nerede olduğunu hepimiz gördük. Güvenç Hoca eski günlerindeki gibi mi performans gösterecek merak ediyorum doğrusu.

Osman Özköylü ( Elazığspor )
Göztepe gibi Elazığspor'da takımı Bank Asyaya çıkaran hocası ile devam etme kararı aldı. Genç bir hoca olmasına rağmen geçtiğimiz sezon Elazığspor ile yakaladığı başarı parmak ısırtan cinstendi. Bu sene Elazığspor'u ve Osman hocayı gerçekten merak ediyorum. 2. ligi takip edemediğim için onun hakkında iyidir veya kötüdür diyemeyeceğim ama takımın başında kalması Elazığspor adına gerçekten olumlu bir durum.

Sait Karafırtınalar ( Bucaspor )
Geçtiğimiz sezon Samet Aybabı görevi bıraktıktan sonra Sait Hoca takımın başına geçti. Ligden düşmesi kesinleşen Bucaspor'un başında iyi maçlar çıkardı ve Bucaspor yönetimi kendisiyle devam etme kararı alıp 3 yıllık sözleşme imzaladı. Sait Hocanın daha önce teknik direktör olarak görev yaptığı bir takım yok. Yardımcı antrenör olarak uzun yıllar çalıştıktan sonra ilk defa bir takımın başında olacak. Bucapor'un hedeflerini bilmiyorum ama Sait Hoca başarılı olur mu onu kestirmek gerçekten soru işareti.

Fahrettin Genç ( İstanbul Güngören Spor )
Fahrettin hoca geçtiğimiz sezon Güngörenspor'un A2 takımı hocası iken yeni sezonda takımın başında olacak. Takımı bilen, takımın içinden gelen biri. Ama Teknik kariyerine baktığımız zaman genellikle alt yapıda görev almış bir hoca. Güngörenspor'da nasıl bir yönde ilerleyecek hep beraber göreceğiz.

*****

Biraz uzun ve bir o kadar keşmekeş bir yazı oldu ama Bank Asya'nın hocalarını kendime göre yorumladım. Benim hoca bakımından bir adım önde gördüğüm takımlar. O takımlara Top 5 diyeyim. Hoca bakımından bir adım geriden geleceğini düşündüğüm takımlar da var onları yazının içinde belirttim zaten.

TOP 5

1. Reha Kapsal - Karşıyaka
2. Cihat Arslan - Boluspor
3. Erol Azgın - GBB
4. Güvenç Kurtar - Denizlispor
5. Uğur Tütüneker - Kasımpaşa

1 yorum:

  1. Gerçekten güzel bir analiz olmuş kardeşim. Kalemine sağlık. Karşıyakalı

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...