13 Aralık 2011

Hector Cuper, Matthaus, Susiç, Ersun Yanal | Yerli mi, Yabancı mı ?

Sıkıntılı bir zamanda hoca arayışına başladık.İsimlerin ortaya düşmesi, ihtimallerin konuşulması Galatasaray ve Trabzonspor maçları öncesi takıma nasıl yansıyacak bilmiyorum ama Sebahattin Hoca ve Turgut Hocanın takımı bu gündemden olabildiğince uzak tutması gerek.

İsimleri tartışmayı bir kenara bırakıp öncelikle bence yabancı ve yerli ayrımını iyi yapmak lazım. Yabancı hocaya karşı değilim ama kısıtlı bir devre arası öncesi daha önce Türkiye'de çalışmayan bir hocayı takımın başına getirmenin riskli olabileceğini düşünüyorum. Sezon öncesi olsa bu ihtimali gönül rahatlığıyla karşılardım ama kısıtlı süre zarfında bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini kestirmek lazım. Tabi gelecek olan isim ile de bağlantılı bu durum. Hector Cuper ve Saffet Susiç'in kariyerine kelime edecek durumda mıyız bilmiyorum ama bu gibi ihtimaller ortaya çıktıktan sonra oluşabilecek en kötü ihtimal üzerinden değerlendirme yapmakta fayda var. Hector Cuper ile ilgili olarak akla ilk gelen ön planda parayı tutacağı ve hangi ciddiyet ile Türkiye'ye geleceği. Kariyerindeki onca başarıdan sonra bundan sonraki iştahı, iş ahlakı biraz muallak gibi. O yüzden kendi adıma tereddütlüyüm. İkinci ihtimal Lothar Matthaus'un futbolculuğuna laf söyleyenin diline biber sürerler ama iş teknik adamlığa gelince biraz durup düşünmek lazım. Uzunca br süre Beşiktaş ile adı geçmişti ama teknik adamlık kariyerinin pek parlak olduğunu söyleyemeyiz. O yüzden üç yabancı içindeki bence en zayıf halka. Diğer yabancı hoca adayı ise kişiliği ile gittiği her yerde kendini sevdiren Cem Uzan'ın yarattığı efsanevi İstanbulspor'un hocası Saffet Susiç. Kariyeri tam bitti derken Bosna Hersek Milli Takımı ile yaptıkları ile adından çokca söz ettirdi. Vizyon olarak Türk futbolunun yabancı gezgini, yabancı Yılmaz Vural'ı diye tanımlayabiliriz onu. En büyük avantajı Türkiye'yi ve Türk futbolunu bilmesi.

Gündeme gelen isimler arasında sıralama yapmak gerçekten zor. Ben yabancı gelecekse de genç ve ideallleri olan bir hoca gelmesini isterim. Bu tanıma Matthaus biraz olsun uyuyor ama onun da şimdiye kadar ki olumsuz kariyeri acaba dedirtiyor. Aslında bir örnek üzerinden gidecek olursam ''Skibbe'' tarzında potansiyeli ve idealleri olan bir hoca olmalı. Her ne kadar kariyeri yıldızlarla dolu olsa da emeklilik zamanı gelmiş bir yabancı hocaya ne kadar güvenmeliyiz, nasıl yola çıkarız orda kafamda soru işaretleri oluşuyor...


Olayın yerli boyutuna gelecek olursak, açık söylemek gerekirse yerli hocaya şuan daha sıcak bakıyorum. Ama piyasaya baktığımız zaman boşta olan hocalar, ihtimaller iç karartıyor. Ersun Yanal ismi onca isim arasında direk kendini gösteriyor. Uzun vadede plan yapmak istiyorsak bence ilk hedef bu ihtimali gerçeğe dönüştürmek olmalı. Plase olarak Hikmet Karaman ve Mesut Bakkal isimleri var ama bu ihtimaller ile ancak günü kurtarırız. Bizim günü kurtarırken önümüzdeki yılların da planını yapabileceğimiz bir hocaya ihtiyacımız var. O yüzden Hikmet Karaman ve Mesut Bakkal'ın 1 yıldan fazla bir takımda çalışmadığını görünce o soru işaretleri yine beliriyor...

Daha uzun uzun yazar konuşuruz. Nedim Türkmen'in şuanda gönlü yabancı hocadan yana ama içinde bulunduğumuz şartları teraziye koyup tarttığımızda yabancı hocanın yerliden daha fazla riskli olduğu bir gerçek. Amaç bu sezonu mu kurtarmak mı yoksa bu sezonu kurtarırken geleceğin planlarını da mı yapmak orda bir karara varmak lazım. Tabi kısa bir sürede karar verecek olacağımızdan dolayı bütün bu ihtimalleri nasıl harmanlarız orası muamma...

Hepsi bir yana, Ahmet Akçan, Osman Özdemir, Bahri Kaya gibi hocalardan sonra Hector Cuper'e, Susiç'e burda kulp takıyorum ya kendimi tuhaf hissetim... : )

7 yorum:

  1. Bu akşam NTVspora bağlanan Nedim Başkan, Hector Cuper ve Matheusu ile görüştüklerini doğruladı, pazartesi gibi arayışların sonlanacağını söyledi.

    YanıtlaSil
  2. Takım teknik direktör değil başkan aramalı bence! Yeni çıkmış takıma 3 yılda avrupa beş yılda şampiyonluk hedefi koyup bir kaç mağlubiyetin ardından hocasını tutamayan başkanın takımı başarısızlığa mahkumdur..

    YanıtlaSil
  3. Süper lig'e bu sene yükseldik daha.Şampiyon olmayımı bekliyosunuzki metin hocanın yerine başka hocalarla görüşüyosunuz.Başkan olacak adam vefalı biri olsaydı binbir zorlukla sıkıntılı bi takımı devralıp bilmem kaç yıl sonra süper lige takımı çıkartmayı başaran metin hocayı takımda tutardı.Yazıklar olsun.Bursaspor en canlı örnektir.Bu gibi anadolu takımlarda kısa sürede büyük başarılar koyup en ufak bi sıkıntıda antrenör değişikliği yapmak nedim türkmen gibi dar görüşlü insanların fikri olabilir ancak.

    YanıtlaSil
  4. Ne Metin Hocanın gitmesi ne de Başkanın gitmesi gerekmez. Süper lige çıkarken hoca gibi bu başkanında görevde olduğunu yorum yazarken unutmayalım. Madem hoca ile yolları ayırdık üstüne başkan gitmeli edebiyatı hiç yapıcı değil. Geçen sezon üst üste GS bile 5 maç kaybetti. Hemen felaket tellallığına başlamayalım. Süper ligte olmanın mutluluğunu yaşamak varken. Yenilirken de bu ekibin arkasındayım.

    YanıtlaSil
  5. @ Berat, mustafa arslan

    Allah aşkına siz hangi köydensiniz kuzum ? Facebook sayfasından mı fırlayıp geldiniz buralara.

    Hangi kafayı yaşıyorsunuz da Metin Diyadin üzerinden Nedim Türkmen'e sallıyorsunuz. Adam kendisi istifa etti, ısrarla bıraktı. Vazgeçirmeye çalıştılar ama heyecanımı yitirdim ne yapsam kötü gidişatın önüne geçemiyorum dedi.

    8 maçtır kazanamayan 5 maçtır üst üste kaybedeb bir hocadan bahsediyoruz. Yaptıklarına hala mantıksal bir açıklama getirilemedi. Adam Gs Ts maçı öncesi anladı 7 maça çıkacak seri bıraktı.


    Yazarken bir düşünün ondan sonra yazın. Metin Diyadin ile gayet medeni bir şekilde yollar ayrıldı. İnsanı çileden çıkarıyorsunuz vallahi.

    YanıtlaSil
  6. Siz neyin derdindesiniz arkadaşlar. Adam çıkar çıkmaz takımı şampiyon yapıcam filan demedi 5 yıl içinde şampiyon olucaz dedi. Bilip bilmeden asıp kesmeyin. Nedim başkan gibi bir başkan daha Ordu'ya gelmez. Takımı aldığında borç batağındaydı bugün baktığımızda bu kadro bu güç ve süper lig elimizdeyse herşey onun sayesinde. Metin Hoca'yı yollayanda o değil. Metin hoca Nedim Türkmen'in kal demesine rağmen kendisi istifa etmiştir. Süper lige çıkardı diye duygusal davranıp hep onunla devam etmenin bi anlamı yok. Başarı gerekiyorsa daha büyük hocalarla taktik anlayışı üstün hocalarla devam edilmeli bu yola.

    YanıtlaSil
  7. problem metin hocanın başarısızlığı değildir. 5 maç kaybetmeside değildir. Problem takım üzerinde hoca üzerinde gereksiz baskının ,hata yaptıran stresin oluşmasıdır. bunu camianın tüm fertlerince çözülmemesi, çözmek için sadece hocadan bişilerin beklenmesidir. Bu hata yaptıran stresi oluşturan tüm camia iken sadece hocadan çözüm beklemek doğru değildir.Bu baskı ve stres ortamını yönetememektir hem hocanın hemde teknik direktörün hemde yönetimin. türkiyede ve dünyada kaliteli hoca sayısı bir elin parmağını geçmez. gelecek hocalarda zaten vasta hocalar olacaktır. bu hocaların metin diyadin hocadan ne bir eksiği nede bir fazlası olacaktır bilgi yönüyle. öyleyse metin hocanın karşılaştığı problemi çözebilecek hocalar öyle fazla yoktur. olanıda kolay kolay getiremezsiniz. Öyleyse camia kendine bakmalı ve sinerji yaratmalı yıkıcı değil yapıcı olmalıdır. Metin hocada stres yaşayacağına ligin başındaki ortam şartlarını oluşturabilirse yada yeniden yakalarsa başarılı olabilirdi. artık ligin ortasına gelindiğinde alınan başarısız sonuçlardan sonra ne eklentiler aynı beklentiydi ,ne ligin başındaki heyecan ve destek vardı nede şimdiki stres vardı. Aslında başarısızlığı getiren faktör takım üzerindeki hata yaptıran psikolojik stresin çok fazla olmasıdır. Başarı siteniyorsa bu olumsuz stres camianın her kesimince ,taraftraca ,yönetimce ve takımca elbirliğiyle yookedilmeli. işte bu yapılamadığında bunu hiçbirkesim çözemeyince çare olarak hoca değiştiriliyor. Aslında bu başarısızlık tüm camianın başarısızlığıdır.

    hocalar arasında öyle çok fazla bir fark yoksa ,öyleyse farkı yaratan nedir. camianın hocayı sahiplenmesi ve ona kredi tanınmasıdır. Metin hocaya 8 yada 10 maç tahammül edemeyen başka hocaya daha az tahammül edecektir.

    bu tarz problemlerin çözümünde yönetim ve futbolcular haricindeki diğer faktörler medya ve taraftar ayağı aslında sorunu kangrene dönüştürmektedir çoğunlukla.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...