19 Aralık 2011

Kısır Döngünün Dışında Bir İsim | Hector Cuper


Bahsetmiş olduğum kısır döngü yıllardır Süper Ligde yer alan takımların ilk hoca ihtiyacında akla gelen bilindik isimleri takımlarının başına geçirmesi. Bu isimleri tek tek saymaya gerek yok. Çalıştığı takımlarda 1 sezonun üzerinde çalıştığı çok nadir görülmüş, çalıştırdıkları takımları kümede tutmalarının başarı olarak adlandırıldığı bir ortamda bütün bunlara rağmen hala çalışabilecek takım bulabilen hocalardan bahsediyorum. Yerli bir hoca konusunda ısrar etseydik ya bu isimler arasından bize göre en iyisini takıma kazandırmaya çalışacaktık yada Manisaspor'un yaptığı gibi kendi Kemal Özdeş'imizi yaratacaktık. Fakat yönetimimiz bu kısır göngü içerisinde yer almak istemedi...

Metin Diyadin'in istifasının ardından ilk zikredilen isimlerden biriydi Hector Cuper. Yerli mi olsun yabancı mı olsun, hangisi daha faydalı olur onu tartışırken Nedim Türkmen tercihinin yabancıdan yana olduğunu defalarca dile getirmişti. Nitekim yapılan görüşmeler neticesinde Hector Cuper ile anlaşma sağlandı. Kendisi ligin 2. yarısında ekibiyle beraber takımın başında olacak.

Her tercihde olduğu gibi bu tercihinde bizim açımızdan bir çok olumlu ve olumsuz tarafları var. Hector Cuper'in kariyerini masaya yatırdığımız zaman bizim adımıza çok iyi bir transfer iken diğer unsurları da ortaya koyunca dengeler hesaplar karışıyor. 90'lı yılların sonunda 2000'li yılların başında Mallorca ve Valencia ile yaptıkları ile futbol tarihinde tanındı Hector Cuper. Yedek kulübesine sığamayacak kadar heyecanlı olması, kulübede sigara içmesi, takımına oynattığı futbol ve finallerin adamı olması. Finallerin adamı olarak anılmasını sağlayan şey ise finalleri kazanması değil kaybetmesi... O yüzden başarıları hep eksik kaldı. 2 kez bir takıma şampiyonlar ligi finali oynatmak hiç kolay değil ama o başarıyı bir kupayla taçlandıramadığın zaman tarihde bir anlamı olmuyor. Claudio Lopez, Mendieta, Angulo, Kily Gonzales'li Valencia'yı hatırlıyorum. Hector Cuper'in yarattığı takım 2000'li yıllarda çok fazla adından söz ettirdi. Valencia'daki başarısı onu İnter'e kadar taşıdı ama 2000'li yıllardan sonra kariyeri yavaş yavaş düşüşe geçti. Ama hiçbir zaman futboldan çok fazla uzak kalmadı. Düşüşe geçen kariyerine rağmen Avrupa'nın kalbur üstü takımlarında görev yaptı. Real Betis, Parma, Aris, Racing Santander gibi takımlarda görev aldı. Bu sezona La Liga takımlarından Racing Santander'in başında başladı ama takımı 13 maçta 1 galibiyet 6 beraberlik 6 mağlubiyet gibi bir istatistik ortaya çıkınca yollar ayrıldı.

Hector Cuper'in oynattığı futbolun felfesi biraz alışılmışın dışında. İtalyanların ''catenaccio'' bizim ise Vatan Millet Sakarya, Çanakkale geçilmez anlayışı diye tabir ettiğimiz usule uygun oynatır takımlarını. Disiplinli ve sert bir hocadır. Türkiye'de Beşiktaş ve Galatasaray'ı şampiyon yapan Lucescu'yu örnek verebiliriz tarzına. Hatta Lucescu'dan biraz daha kapalı futbol oynattığını söylersek abartmış olmayız. Anadolu takımlarının genel anlamda hücum futbolu yerine savunma güvenliğini ön plana alarak ani çıkışlarla ve dengeli oynayarak hedeflerine ulaştığını düşünürsek bizim adımıza çok da dezavantaj olmayacak bu durum. Nasıl bir takım yaratacak bilmiyorum ama kimse sağlı sollu ve şuursuzca saldıran bir takım beklemesin. Büyük ihtimal yine az gol atan ve az gol yiyen bir takım olacağız.

Daha önceki yazımızda yerli ve yabancı açısından avantajlardan ve dezavantajlardan bahsetmiştik. Yerli olmasının daha olumlu olabileceğini söylemiştik ama yerli hoca konusundaki kıtlıkdan da bahsetmiştik. Ya her takımın yaptığı gibi Rasim Kara, Yılmaz Vural, Hikmet Karaman, Giray Bulak gibi isimlere yönelecektik yada yabancı hocadan yana tercih kullanacaktık. Yönetim birçok takımın yıllardır parçası olduğu bu kısır döngünün bir parçası olmak istemedi. Bu isimlerle çalışan takımların bir arpa boyu yol katemediklerini görünce hak vermiyorda değilim yönetime.

Cuper'in çarşamba veya perşembe günü İstanbul'da imza atıp Trabzonspor maçını tribünden izlemesi bekleniyor. Umarız kariyerine yakışır bir performans sergiler Orduspor'umuzda. Hayırlı olsun.

9 yorum:

  1. Geçen sezon Aris'i Uefa'da 2.tura çıkarmıştır kendisi.Ligte her nekadar isteneni veremesede bizde başarılı olacağına inandığım bir isimdir.Almamız gereken bir riskti güzel oldu hayırlı olsun camiamıza !

    YanıtlaSil
  2. Uzun vadeli düşünüyoruz diyip Hector Cuper'i getirmek anlamsız. Yukarıda saydığınız seyyar hocalar yerine Ordu sehrini ve takımını sahiplenecek benimseyecek yerli isimler düşünülebilirdi. Bir Cevat Güler veya Bülent Ünder gelse daha uygun olurdu.

    YanıtlaSil
  3. Bulent Under ve Cevat Guler`in tercihlerinin Hector Cuper yerine dusunulmesini kabul edemiyorum. Hector Cuper`in en buyuk sikintisi artik futbol defterinden silinmesiyse Bulent ve Cevat hoca da ayni sikintilar icerisinde.

    Bana kalsa Ordu`nun yapmasi gereken gelecek planlarini uzerine kurabilecegi bir yabanci hocayi getirmekti Ersun Yenal, Tolunay Kafkas gibi...

    Hector Cuper cok buyuk hoca. Ama adaptasyon, istek ve takim olarak istedigini bulamayacak ve en onemlisi istedigi takimi yaratamayacak olmasi sebebiyle buyuk sikinti cekecektir. Nedim baskan ikinci defa(Ahmet Akcan) beni ters kose yapti,umarim basarili bir degisiklik olur...

    YanıtlaSil
  4. Türkiye ligi için çok uygun bir hoca. 1-0 lık galibiyetler bekliyorum ordudan

    YanıtlaSil
  5. Cevat Güler'i geçtim hadi neyse. Şu yukarda Bülent Ünder'den bahseden kişi, Bülent Ünder kim allah aşkına?

    Adam Ziya Doğan'dan bile kötü teknik direktördür gelmişsin Cevat Güzel, Bülent Ünder. Sizin gibiler oldukça Türk futbolu hiç bir yere varamaz.

    YanıtlaSil
  6. Cevat Güler, Bülent Ünder, Ahmet Akça gibi adamlar ömürleri boyunca hep 2. adam konumunda olan isimler. Hangi takımları çalıştırdılar ?

    Saçma sapan konuşuyoruz.

    Hector Cuper'i beğenmez duruma geldik.
    Hakkaten ilginç şeyler oluyor.

    Mourinho gelse ligi bilmiyo diyeceğiz.
    Kimi alabiliriz ki başka ?
    Karabük Bülent Korkmaz'ı aldı bizde gidip Oğuz'u mu alsaydık. Rasim Kara mı gelseydi. ?

    YanıtlaSil
  7. keske takimla beraber kendi kariyerini de yukseltme hedefi olan bir teknik direktor ile anlasilsaydi. umarim kendini ustun gorme ya da turkiye ve orduyu kucumseme gibi hatalara dusmez cuper. cuper'i begenmeyebiliriz ama bunun sebebi dogru karakter ve kariyer cizgisinde bir antrenor olmamasidir kanimca.

    mesela samsunspor guzel bir hamle yapmisti petkovic ile. ancak onlar da kulubu yonetememe sorununa takildilar. hocalarinin arkasinda durmaktansa adnan sezgin ile iki baslilik yaratip maalesef bir "takim" olusturamadilar.

    hep soylerim bizim ana sorunumuz teknik direktorler degil. bizim kuluplerimiz iyi yonetilemiyor. teknik direktorlerimizi de yonetemiyoruz oyuncularimizi da. bilmiyor yoneticiler ne istediklerini ve anlatamiyorlar da antrenorlere ve oyunculara. kisi yonetimi zaafi cok buyuk.

    YanıtlaSil
  8. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession
    capital to assert that I get actually enjoyed account your blog
    posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.


    Also visit my web site suckers

    YanıtlaSil
  9. Have you ever thought about including a little bit more than just
    your articles? I mean, what you say is valuable and all. But
    just imagine if you added some great images or videos to give your posts more, "pop"!
    Your content is excellent but with images and clips,
    this website could certainly be one of the most
    beneficial in its field. Awesome blog!

    My blog post; http://jobzmatchconnect.com/profile/Felix4696

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...