13 Ocak 2012

Bitti Kalem, Doldu Defter, Hoşçakal Lefter...

Bir dönem Orduspor'u da çalıştıran "Ordinaryüs" lakaplı, Fenerbahçe'nin ve Türk futbolunun efsane ismi Lefter Küçükandonyadis vefat etti.


Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakımda tutulan efsanevi futbolcu Lefter Küçükandonyadis'in hayatını kaybettiği öğrenildi. 87 yaşındaki "Ordinaryüs" lakaplı efsanevi futbolcu geçirdiği zatürre rahatsızlığı nedeniyle bir süredir kontrol amaçlı İstanbul'da Amerikan Hastanesinde tedavi görüyordu. Küçükandonyadis'in akşam saatlerinde zatürreye bağlı kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybettiği öğrenildi.

Futbola Taksim'de Başladı, Fenerbahçe'de Efsane Oldu...
Türk futbolunun efsane futbolcuları arasında yer alan ve unutulmaz arasına giren 87 yaşında ki Lefter Küçükandonyadis, 1925 yılında Rum bir balıkçıyla Türk bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Futbola Büyükada'da başlayan Lefter, ilk olarak Taksim Spor Kulübü'nün formasını giyerken, Taksim Kulübü yöneticileri kendisine lisans çıkartabilmek için 1941'de mahkeme kararıyla yaşını büyüttüler. Ancak bu sayede takımda oynayabilen Lefter, 2 yıl Taksim takımında yer aldıktan sonra 1943'te askere gitti.

4 yıl süren askerlik görevinden sonra 1947 yılında İstanbul'a dönen efsanevi futbolcu, Fenerbahçe kulübüne girdi ve 1964 yılına kadar Fenerbahçe forması altında top koşturdu. İstanbul Ligi 1953-54 sezonunda gol kralı olan ve bu süre içinde 1 yıl İtalya'nın ACF Fiorentina ve 1 yıl da Fransa'nın OGC Nice takımında oynayan "Ordinaryüs" yurtdışında da başarılı futboluyla ün yaptı.

Ver Leftere, Yaz Deftere...
Türk futbolunun efsaneleşen isimlerinden biri olarak tanınan ve golcülüğünden ötürü "Ver Lefter'e, yaz deftere !" sloganı ile futbol oynadığı dönemde sürekli adından söz ettiren Lefter Küçükandonyadis, futboldaki ustalığından ötürü daha sonra "Ordinaryüs" sıfatıyla anıldı.

Örnek bir profesyonel olan Lefter, golleri ve gole çevirdiği penaltı atışları ile de Fenerbahçeli taraftarların ve futbol severlerin hep gözbebeği oldu. Futbol yaşamında toplam 50 kez milli formayı giyen (46 kez A, 1 kez B, 3 kez 21 yaş altı) Lefter, 1954 FIFA Dünya Kupası'nda forma giydi ve bu turnuvada 2 de gol attı. Türk futbolunda 50. Milli Maç altın madalyasını alan ilk futbolcu oldmasının yanı sıra Milli takım formasıyla attığı 21 golle en çok gol atan milli oyuncu unvanını uzun yıllar elinde tutan, 9 kez de milli takım kaptanlığı yapan efsanevi futbolcu Lefter Küçükandonyadis, Fenerbahçe forması altında 615 resmi maçta 423 kez gol atma sevinci yaşamıştı.

1964 yılında son olarak Yunanistan'ın AEK takımında forma giyen ve kulüpte futbolu bırakan Lefter Küçükandonyadis, 1965 yılında ise teknik direktörlüğe başladı. İlk olarak Yunanistan'da Egaleo'yu çalıştıran, ardından da Superspor United'ı çalıştıran Lefter, 1966 yılında Türkiye'ye dönerek antrenörlük hayatına ülkesinde devam etti.

Ordinaryüs Orduspor'da...

1967 yılında kurulan Orduspor'da İsfendiyar Açıksöz, Tamer Güney, Bülent Taneri, Erdoğan Gürhan'dan sonra Mor-Beyaz'lı takımın kulüp tarihinde ki 5.teknik direktörü olan Lefter Küçükandonyadis, 26 Temmuz 1972 tarihinde Orduspor'un yeni teknik direktörü olmuştu. 1972-1973 sezonunda 2.Ligde mücadele eden Orduspor, Lefter yönetiminde lige harika bir başlangıç yapmış o dönem ligin ilk yarısını Trabzonspor'un önünde, tek mağlubiyetle lider olarak tamamlamıştı. Ancak ligin 2.yarısında Orduspor istediği sonuçları alamyınca, ligi 5.sırada tamamlamış ve "Ordinaryüs" Lefter ile Orduspor'un yolları ayrılmıştı.

Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden olan Ordinaryüs lakaplı Lefter Küçükandonyadis'e Türkfutboluna ve Orduspor'a kattıkları için teşekkür ediyor, Orduspor taraftarları adına Divane Aşık Gibi olarak kendisine Allah'tan rahmet diliyor, tüm futbolseverlere başsağlığı diliyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...