30 Mart 2011

Euro 2012 Elemeleri | Türkiye: 2 - Avusturya: 0



Euro 2000 Çeyrek Final
World Cup 2002 Dünya 3. lüğü.
Euro 2004 Play-Off'larda elenme.
World Cup 2006 Play-Off'larda elenme.
Euro 2008 Avrupa 3. Lüğü
World Cup 2010 Elemeleri Geçemedik.
Euro 2012 ???

Şu üstteki tablo bile aslında üzerine paragraflar dökülmesi gereken bir yazı konusudur. Ülkemizin sadece futbolda da değil sporun her branşında (Güreş hariç), Ekonomide, Turizm'de hatta sosyal yaşantımızda gösterdiğimiz inişli çıkışlı ruh halinin bir örneği. 2000 yılında UEFA kupasını alıp Dünya'nın en iyi takımı olarak gösterilen Galatasaray'ın bugünkü hali, Sivasspor'un iki sene üst üste şampiyonluğa oynayıp bir sonraki sene düşme potasının tam üstünde olması Türk futbolunda sistemsizliği, uzun dönem strateji eksikliğini ve yenilikleri yakalayamamanın verdiği olumsuzluklarla alakalı bence.



Peki bu kadar olumsuzluğu 2-0 ve herkesin keyifle izlediği bir maçtan sonra neden yazıyorum? Çünkü milli takım değişiyor.. Türk futboluna oluşturduğu sistem ve kattığı gençlerle çok şeyler katan ama bir o kadarını da takımı ve sistemini yenilemediği için alıp götüren Fatih Hoca'dan sonra Hiddink ciddi şekilde koyuyor farkını. Geçiş dönemini minimum kayıpla halledip yeni bir takım yaratmak için kollarını sıvamıştı Hiddink ve ekibi. Guus Hiddink'in ülkeyi, oyuncularımızın yeteneklerini ve Avrupa Gurbetçi pazarını tanımasıyla ve çoğu futbol doğrularını bizim futbolcularımıza dayatmasıyla Türk Milli Futbol Takımı için bir sistem oluşturmaya başlıyor. Benim gözümde sistem sadece kağıt üzerindeki 4-4-2 ya da 4-3-3 değildir. Bugün Nuri'yi Mehmet'i Serdar'ı hiç korkmadan takıma monte edebilmesidir sistem. Ara koşularıyla parlayan Burak'ı tek forvet olarak kullanıp, arkasında ona servis yapabilecek 5 oyuncuyu oynatabilmektir sistem. Avusturya'ya karşı önliberolu defansif bir sistemle oynamak yerine 2 Box-To-Box (Selçuk ve Nuri) oyuncuyla daha çok hücumu düşünerek oynayabilmektir sistem.Ya da ayağa pası yani basit ama güzel oyunu hedefleyen isimleri takıma almasıdır sistem.

Bugün de bu sistemin başlangıcıyle ilgili bir fragman izledik diyebiliriz. İlk 11'deki herkesin ayağına çok hakim olması, her pasın düşünürek ve belli bir sistem aritmetiğinde atılıyor olması beni çok mutlu etti. Bugün sahada olan oyuncularımızdan Servet dışında (ki kendisi de 30 yaşında) 30 yaşından büyük hiç futbolcumuzun olmaması da dikkat çekilmesi gereken bir nokta. Bu takıma Cenk Tosun'un, Volkan Şen'in, Hasan Ali'nin, Onur'un, Tunay'ın da gireceğini düşünürsek önümüz çok açık. Önümüzdeki süreçte bu yeni Türkiye'nin üstüne koyarak gideceğinden emin olabiliriz. 2012 için başlangıcı kötü yapsak da, sonunun iyi olmaması için hiç bir neden yok. Bu kadro yapısının ve bu sistematiğin korunmasıyla 2012 olmasa bile 2014'te kalıcı başarıların gelebileceği çok açık.



Ben bugün alınan 3 puana sevinmiyorum aslında. Bundan sonra bu sistemin bize gösterdiği o ışığa seviniyorum. Ve inanıyorum ki zor durumların takımı olan Milli Takımımız'ın yazımın başında ? olarak bıraktığım yeri en az bir yarı finalle doldurması için bütün imkanlar mevcut. Yeter ki biz kendimize inanalım, yeter ki biz eğitilmeyi kabul edelim ve doğru adımları atmaya devam edelim. Orduspor'umuza da dediğimiz gibi;

Yürüyedur Türkiye, Çünkü Biz Bunu Hak Ediyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...