15 Eylül 2011

2011-2012 Spor Toto Süper Ligin En İyi 10 Genç İsmi

Yeni ciktigimiz Spor Toto Super Lig`deki bireysel incelemelere devam ediyoruz. Her ne kadar ligimizdeki genc futbolcu kavrami Semih Senturk`le beraber yerle bir olsa da, genc futbolculara deger veren Kayserispor, Gaziantepspor, Genclerbirligi gibi takimlarla genc futbolcu kavramini tekrar kazanmak uzereyiz. Yurtdisindaki genc kavrami 16-17-18 yas grubu icin konusulsa da, Turkiye`de 25 yasina gelmis Yekta Kurtulus, Ozer Hurmaci gibi isimlere bile genc, gelecek vaad eden isim gozuyle bakilmasi buyuk bir tezat aslinda. Bizde bu yuzden 2 yas grubunun ortasi 21`i yani 1990 dogumlu gencleri sinir olarak belirleyip, potansiyeli, formayi kapmis olmasi, profosyonelligini dusunup bir liste hazirlamaya karar verdik...

10. Edin Visca - 1990- (Istanbul B.B. Spor)


Aslinda IBB`den genc isim olarak Taner Yalcin`in bu listeye yazmayi umuyordum. Fakat son IBB-Galatasaray macindaki performansini izledikten sonra tercihim Visca`dan yana oldu. 21 yasindaki Bosna Hersek`li Visca, IBB`ye ve Super Ligimize bu sene katildi. Yabanci transferlerde cok da basarili olamayan Abdullah Avci bu sene hem Zayatte, hem Doka, hem Webo hemde Visca`yla turnayi gozunden vurmus imaji verdi ilk macta. Tabi ki Abdullah hocanin buyuk takimlara karsi iyi bileniyor olmasinin da bunda etkisi olabilir. Visca`ya donersek sol bolgenin her tarafinda oynayabilen, uzerinde israr edilmesi durumunda futbolun kisir bolgesi Sol Bek icin cok buyuk potansiyel barindiran tempolu, hizli ve bunlara ek olarak ayagina hakim yapisiyla one cikiyor. Forma bulabilecegi IBB`yle beraber cikis yapacagi ve adini duyuracigini dusundugum Visca 2016 senesine kadar IBB formasi giyecek. Bu bolge icin bir diger super yetenek Genclerbirliginden Sakip Aytac`da dikkat edilmesi gereken bir isim. Formayi uzun donemde alicak olmasi kendisinin bu listede olmama sebebi olarak dusunulebilir, fakat milli takimda olmak uzere sol bolgede onumuzdeki 10 seneye damga vurabilecek bir isim Sakip.


9. Sercan Yildirim -1990- (Galatasaray)


Garip isimdir Sercan Yildirim. Bu ligde potansiyelli genc isim olarak 4. senesini gecirmesine ragmen hala 21 yasinda olmasi aslinda kac yasinda bu yetenekleri gosterdiginin en buyuk kaniti. Allah vergisi bir hiz ve dribbling yetenegi var ki, bu yetenekler sayesinde Man Utd, Tottenham sonralarinda ise Rus kluplerinin bile ilgi odagi oldu kendisi. Fakat karakter olarak cok sorunlu bir isim. Her ne kadar kisisel problemleri olsa da, Bursaspor`da yasadigi cikistan sonra bir ust seviyeye gitmeyi hak ediyordu ki bu transferi gerceklestiremedigi icin hem kendisi hem Bursaspor maddi-manevi kayba ugradilar. Sene basinda zorla gonderilmeye calisilan bir ismi Galatasaray yine 3,5 milyon euro + Musa Cagiran takasiyla alabildi ki bu onun ne kadar degerli oldugunu gosterir. Yetenek olarak bir dunya yildizi olabilecekken, karakter yapisinin buna izin vermemesi Turk futbolunun genel anlamda da neden basarili olamadiginin en buyuk gostergesi. Tamamen futboluna odaklanmasi gereken 21 yasinda bir isim, Helin Avsar`a Hilal Cebeci`ye odaklaniyorsa bir sikinti vardir demektir. Yine de Terim kendisine guvendi ve yaratici oyuncu ve yerli statusunde sikintilar yasayacak olan Galatasaray`a transferini sagladi. Bu eksiklikler sayesinde kimsenin beklemedigi kadar forma sansi bulabilir Sercan ve Terim`le beraber o patlamayi yapabilir. Aldigim son duyumlara gore Terim`e buyuk sozler vermis gelmeden once, yine ev yerine kampta kalma karari almis. Bu tavrini sezona yayabilirse kendisinden beklenenleri karsilayabilir t, yoksa erken parlayan Okan Koc, Kemal Aslan, Berkan Goktan gibi kaybolur gider o da. Ha bir de tabiki ne yapip ne edip son vurusunu gelistirmesi lazim...


8. Engin Bekdemir -1992- (Kayserispor)


1990 li yillarin Genclerbirligi neyse yeni donemde bu gorevi ustlenen takim Kayserispor. Gerek yonetimin stabil olmasi, gerek genclere onem veren hocalarla calisilmasi gerekse Suleyman Hurma gibi bir futbol dehasini tutmalari sayesinde Avrupa`da veya Turkiye`de yetenek vaad eden kim varsa Kayseri`ye getiriyorlar bir kac senedir. Beni de bu listeyi hazirlamam da sikintiya sokuyorlar surekli. Sadece Kayserispor`dan 10`a yakin isim yazabilecekken Engin`le yetinmek zorunda kaliyorum. Engin 19 yas alti milli takiminin 10 numarasi ve takimin kaptani. Kayserispor`un kendisinden ve diger nice gencinden bekledigi cok sey var. 10 numara mevkisinde oynayabilecek yetenekte ve kendini gelistirirse savunma anlaminda da yardimci olabilecek buyuk bir yetenek Engin. Sadece Engin degil 1994 dogumlu Okay Yokuslu`da ayni mevkide Kayserispor bir diger yildiz adayi. Herkesin Okay`dan beklentisi daha fazla olsa da ben formayi Engin`in kapacagina inandigim icin onun adini uygun gordum listeye. Yine 1990 dogumlu Sefa Yilmaz, Nadir Ciftci, Cem Sultan gibi isimleri de kadrosuna katan Kayserispor bu isimlerle sadece ekonomik olarak kendilerine guc katmiyor ayni zamanda turk futbolunun gelecegi acisindan lokomotif gorevi goruyor.

7. Ozgur Cek -1991- (Ankaragucu)


Sisirme futbolcu olduguna inandigim Ozer Hurmaci`nin takasinda Ankaragucu`ne verildigine inanamamistim. Aykut Kocaman gibi genclere sahip cikan bir hoca, sirf manevi oglu Ozer`i takima kazandirmak icin nelerden vazgecebildigini gormek sasirtmisti beni. Sol bek mevkisinde yildizlasmasini bekledigim Ozgur, Umit Ozat`la beraber sol acik mevkinde de kullanilmaya baslandi. Ayagina fazlasiyla hakim, ortalariyla can yakabilecek ayrica uzaktan sutlariyla da tehlike arz eden bir isim. Yine de bir sol acik icin basarili bir ismin otesine gecebilecegine inanmiyorum. Eger Umit Ozat`in sacma tercihi yerine sol bekte oynamaya devam ederse ligin altini ustune getirebilir. Her ne kadar Ziya Dogan`la calisacak olmasi beni korkutsa da, dagilmis bir Ankaragucu`nde oynayacak olmasi kendisi icin bir avantaj aslinda. Ankaragucu kesinlikle onun icin bir basamak takimi olmali ve bu dogrultuda forma bulabilecek olmasi ve insiyatif almak zorunda kalacak olmasi kendisi icin gayet yararli. Sene basinda Terim`in istemesine ragmen buyuk Fenerbahce fanatizanligi(formasi 60, 6-0`i hatirlatmak amaciylaymis) yuzunden Ankaragucunde kalmistir fakat bu senenin sonunda Ankara`da kalmayacagi cok acik. Sikintili gunler geciren Fenerbahce ona tekrar kapilarini acmazsa sene sonunda Trabzonspor, Antep, Bursa veya Kayseri sehirlerinden birinde futbola devam etmesi gerceklesecek olandir.

6. Necip Uysal -1991- (Besiktas)


Kendisini izledigim ilk hazirlik macinda hayran kalmis, fanatik besiktasli arkadasimi arayip yeni bir gencin geldigini mujdelemestim ona. 2010 senesinde Mustafa Denizli`ye ragmen cikisini yapabilmis o donemin bir diger ismi Ridvan Simsek gibi sinip kalmamis, Nihat`tan beri alt yapidan kaliteli bir isim yetistiremeyen Besiktas`lilarin yeni goz bebegi olmus isimdir Necip. Bir onceki sezonda, ligin en dominant ismi Ernst`in bile ara ara kesilmesini saglayacak oyle bir performansla basladi ki Necip, ulke olarak beklentimiz de cok artti kendisinden. Hep bahsettigim cagimizin futbolunun en onemli ayrintisi oyunun iki yonunu de oynayabilmesi, sogukkanli yapisi ve ozguveni kendisinin one cikan ozellikleri. Lakabi Lampard olan Necip`in bu seneyle beraber degismeli oynadigi Ernst`den formayi tam anlamiyla kapip devam etmesi bekleniyor. Karakter acisindan asla simarmayacak bir yapisi olan Necip`in ustune koyarak devam edecegi adindan soz ettirmeye devam edecegi cok acik.


5. Alfred N`Diaye -1990- (Bursaspor)


Ertugrul Saglam`in hocaligini cok begenirim ama transferlerini begenmem. Hem Besiktasta hem Bursasporda oyle komik transferlere imza atmistir ki bugun Messi`yi transfer etse, bir acabayla bakarim. Ismiyle de ben on-liberoyum arkadas diyen N`Diaye bizim ligimize uyum anlaminda yuksek yuzdeyle duran Fransa Liginden, Nancy`den geldi. Asiri guclu, yikilmayan fiziki yapisi, cok kosup pres yapmayi seven yapisinin yani sira on-libero taktik bilgisini en dogru yerde Fransa`da almis birisi N`Diaye. Fenerbahce`yle de adi gecen N`Diaye Saglam`a ragmen nasil olduysa Bursaspor` a transfer olabildi. Daha Gomel macinda ilk golunu atan N`Diaye simdiden Bursaspor taraftar gruplarinin sevgilisi olmus durumda. Bu yasta isimlerin ligimize kazandirilip forma verilmesini cok dogru buluyorum. N`Diaye icin degil Bursaspor, Turkiye bile son durak degil. Kesinlikle bir kac sene icerisinde Avrupa`da gormeyi bekledigim N`Diaye umarim Bursaspor`a ve Super Lige yararli olur.

4. Serdar Aziz -1990- (Bursaspor)



Turkiye Liginin en iyi genc stoperi kim diye sorsaniz herhalde Serdar Kesimal derdim. 4 ay once yuklu bonservisle Fenerbahce`ye giden Serdar Kesimal ne yazik ki 22 yasina geldigi icin bu listede yer alamiyor. Fakat Turk Futbolunun yine kaos pozisyonlarindan birisi olan stoper mevkisinde onun yerine bir baska Serdar daha, Serdar Aziz var. Son 2 senedir Ertugrul Saglam onu yavas yavas ilk 11e hazirliyordu zaten. Sabit Omer Erdogan ve yanindaki degisen Yabanci ikililerinin arkasinda zaman zaman forma buluyordu Serdar Aziz. Bu sene Ertugrul Saglam ona o kadar cok guveniyor ki yavas yavas buyuk kaptan Omer Erdogan`dan formayi ona vermeyi dusunuyor. Hava toplarindaki basarisi, markaj yetenegi, hirsli ve hizli yapisi onu basarili bir stoper yapmaya yetecek yeterlilikte fakat buyuk stoper olmak istiyorsa Turk stoperlerinin korkulu ruyasi pas yapma yetenegini gelistirmesi lazim. Gecen sene stoperler arasinda rotasyon oyuncusu olarak bulunurken, bu sene stopere ilk yazilip yanina Omer-Stepanov-Ibrahim uclusunden birini bekleyecek duruma geldi Serdar. Umarim hocasini ve beni yaniltmaz cunku Turk Milli takimi olarak forvet ve sol bek mevkisinden sonra en cok ihtiyacimiz olan bolge stoper bolgesi.


3. Alper Potuk -1991- (Eskisehirspor)


Selcuk Sahin`in milli takima alinmasi hep elestirilmistir. Bu elestiri simdilerde neden Necip Uysal alinmiyor diye daha da spesifik bir hale geldi. Selcuk`un yerine tartisma konusu olarak hep Necip ismi konusulurken, Alper hep daha derinden emin adimlarla geldi. Necip gibi cok buyuk bir potansiyel bile Alper`in yaninda yetersiz kaliyor benim gozumde. Belki bunda oyun icerisinde aldiklari surelerin de onemi cok buyuk ama Alper bu cikisini devam ettirdigi surece Emre Belozoglu`nun bosalicak mevkisini doldurabilecek ender isimlerden. Sene basinda hem Terim`in hem de Senol Hoca`nin cok istedigi fakat Eskisehir baskani Halil Uner`in kapiyi cok yuksek meblaglardan acmasiyla transferi ertelenen ozel bir isim Alper. Ki buyuk takimlara erkenden gidip boyle bir yetenegin kaybolmasina gonlum razi olmazdi. Genc bir futbolcu icin cok buyuk bir sans olan Skibbe ile calisacak olmasi onun icin cok buyuk bir avantaj. Fizik kalitesini biraz daha gelistirebilirse ve yaptigi bu cikisi devam ettirebilirse bu gencleri gormeyen Hiddink ve Yardimci!!!! Heyetinin gozlerine girecektir.

2. Hasan Ali Kaldirim -1990- (Kayserispor)


Listenin 6. sirasina yazdigim nice yeni Kayserispor`lunun bir ust kademesinde tecrubeli genc pozisyonundan Hasan Ali`yi yazmasak olmazdi. 2010 yilinda sessiz sedasiz bir sekilde Kayserispor`a gelen Hasan Ali, Shota`yla beraber gecen sene yilin cikisini yakaladi diyebiliriz. Yeterli savunmasi ve durmadan ileriyi dusunen hizli, dribblingli yapisiyla karsisindaki rakibi zor durumda birakan yeteneklere sahip Hasan Ali. Hucumcu bek kavramini tam anlamiyla beceriyor. Eksiklikleri yok mu tabi ki var, hala yere saglam basmiyor, daginik futbol yapisi ona avantaj sagladigi kadar dezavantaj da sagliyor yine Sabrivari bir tutan bir tutmayan ortalari da calisilip gelistirilmesi gereken yonleri. Kendisini veteran Ibrahim Uzulmez`e cok benzetiyorum. Umarim onun gibi yillarca basariyla forma giyebilir ve yine umarim onun gormedigi degeri ulke futbolundan gorebilir. Bu degeri milli takimda gormedigi cok acik, 2 farkli yapida sol bek bulundurmak yerine ayni tipte iki sol beki tercih eden bir teknik heyet var cunku. Sol Beki defanstan ibaret sanan Hakan Balta, kendi takiminda bile forma giyemeyen Caglar Birinci gibi isimler milli takima alinirken, gecen sene bir futbolcunun yapmasi gereken her turlu patlamayi yapan Hasan Ali`nin de milli takima alinmamasi gercekten fazlasiyla dusundurucu. Fakat bu dusunduruculugun daha fazla uzun surmeyecegini dusunuyorum. Balta ve Caglar bu verimsiz formunu, Hasan Ali ise bu gelisimini devam ettirdigi surece milli takimin bir numarali sol beki Hasan Ali Yildirim`dir.

1. Cenk Tosun - 1991- (Gaziantepspor)


Ligimize katilmasi baya heyacanli olmustur Cenk`in. 500,000 euroluk bonservisi dusurmeye calisan Adnan Sezgin`in sacma transfer hamleleriyle elinden kacirdigi Cenk, Tolunay Kafkas`la gelecek planlamisini iceren bir konusma sonrasinda Gaziantepspor`da buldu kendini. Daha ciktigi ilk macta ki bu mac Galatasaray macidir, herkesi kendine hayran birakmis, Galatasaray yoneticilerini baslarini taslara vurmaya suruklemistir. 500,000 euroluk transfer bedelini daha ilk mactan yukarilara tasimistir. Ligin sadece ikinci yarisinda oynamasina ragmen 14 macta tam 10 gol atti Cenk. Son derece muntazam bir son vurus ve pozisyon alma yetenegi var Cenk`in. Kendisinin arkasinda aslan gibi durucak Tolunay Kafkas ve Gaziantepsor onun icin buyuk sans. Eger bu sansin ve bu potansiyelin degerini bilir ve simarmadan devam ederse onu cok acik Cenk`in. Turk futbolu Hakan Sukur`den sonra gercek anlamda forvet gormemistir. Tekke, Nihat, Semih ve niceleri ya yardimci oyuncu rolundedir ya da asil rolu tasiyamayacak kapasitedir. Cenk`in onunu bu kadar acik yapan kendisinde buyuk forvet olabilecek potansiyeli barindiriyor olmasidir. Her ne kadar Milli Takim Burak Yilmaz ve Umut`la beraber son zamanlarin modasi gezici forvet konusunda buyuk bir adim atmis olsa da, Cenk Tosun gibi bir adami oraya monte edebilirsek hem Cenk hem arkasindaki kanat golculerimiz buyuk bir basari ornegi gosterebilirler. Hazirlik kampindaki ve UEFA kupasindaki maclarda beklentinin altinda kalsa da, Gaziantep seyircisi ve Turk futbolunun kendisinden beklentisi cok buyuktur ve umarim Cenk bu beklentinin ve potansiyelinin farkindadir ve buna layik davranir. Bu potansiyele ve yetenege sahip baska bir isim Batuhan Karadeniz`in, karakteriyle bu yetenegi goz gore gore harcadigi bir ulkede Cenk Tosun gibi bir ismin daha harcamasina izin vermemeliyiz.

Bu isimlerin disinda yine goze batan, Gokay Iravul (Fenerbahce), Eren Albayrak ( Trabzonspor), Bangura (Bursaspor), Orhan Gulle,Muhammet Demir (Gaziantepspor), Bebe,Burak Kaplan, Muhammed Demirci (Besiktas), Gokhan Degirmenci, Okan Alkan, Okay Yokuslu, Sefa Yilmaz, Nadir Ciftci (Kayserispor), Batuhan Karadeniz (Eskisehirspor), Semih Kaya,Emre Colak (Galatasaray), Ali Kucik( Karabuk), Soner Aydogdu, Sakip Aytac (Genclerbirligi), Theo Weeks, Umut Sozen, Tonia Tisdell (Ankaragucu), Musa Nizam, Emrah Bassan(Antalyaspor), Mahmut Boz( Sivasspor), Anil Dilaver(Samsun) ve Joseph Boum(Mersin Idman Yurdu) dikkat etilmesi gereken diger isimler.

Orduspor acisindan bakarsak 21 yas alti elimizde sadece Abulkadir ve Irfan bulunmakta. Her ikisinden de gecmisteki beklentiler, su anda olduklari yerden cok daha fazlaydi. Ama bunu saglayamamalari bu iki ismi Ordusporumuzla birlestirdi. Abdulkadir rotasyonda cok kuvvetli oldugumuz bir bolgede olsa da Metin Hoca`dan zaman zaman forma bulacaktir diye dusunuyorum. Irfan ise Culio`yu degerlendirdigimiz 10 numara bolgesine zaman zaman alternatif, zaman zaman ise ilk 11 baslayabilecek bir isim. Gecen sene Metin Hocayla yakaladigi cikisi, devam ettirebileceginin isiklarini bize Fenerbahce macinda gosterdi. Yerli statusunde sikinti cektigimiz icin uzun lig maratonunda sik sik forma bulabilecegine ve FM, CM (Menajerlik Oyunlari) serilerinin kendisinden bekledigi cikisi yapabilecegine inanmaktayim.

1 yorum:

  1. 2021 yilindayiz ve sans eseri karsima 10 sene onceki site cikti milli takimimizin sirt numara yazi tipini arastirmistim arama motorundan.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...