26 Eylül 2011

Süper Ligde Haftanın Ardından #4

Kaşım gözüm derken ligde 4 hafta geride kaldı. 1 aydır lig oynanıyor diye bir intiba oluşabilir ama sıkıştırılmış fikstürden dolayı hızlı adımlarla ilerliyoruz. Bu şekilde iyi mi oldu kötü mü oldu bilmiyorum ama bazı takımların belli bir zamandan sonra bu tempoyu ne kadar kaldıracağı soru işareti. Neyseki önümüzdeki haftadan sonra Milli Maç arası olacak ve bu ara bazı takımlara çok iyi gelecek. 4 hafta geride kalırken ligin zirvesinde tek puan kaybını bize karşı yaşayan İBB ve Fenerbahçe var. Ligin zayıf halkalarından gösterilen Sivasspor'un kendi evinde Bursaspor'a 3 tane atması ve 4. haftayı geride bırakırken Gaziantepspor'un hala puan alamamış olması(Kafkas`in istifasi) bu haftanın ardından akılda kalan önemli detaylar. 4 hafta sonunda 4 buyukler diye nitelendirilen takimlarin hepsinin birden 3 puan aldigi ilk hafta ayni zamanda. 4. Hafta geride kalırken maçlardan yüzeysel bahsedelim...




Haftanın en şaşkınlık verici maçlarından biriydi. Bursaspor lige çok iyi başladı aslında. 2 maçta aldıkları 2 galibiyet ile bu sene de ligde üst sıralara oynayacaklarının sinyallerini verdiler. Beşiktaş maçında kaybedilen 3 puanın tarifi ise futbol literatürüne nasıl girer bilmiyorum ama şanssızlıktan öte birşeydi o kaybedilen puanlar. İyi oynayan taraf Bursa olmasına rağmen Beşiktaş 2 dakikada attığı 2 golle Bursa'dan galibiyetle ayrıldı. Bu hafta ise Bursaspor deplasmanda zor da olsa kazanır en kötü ihtimal 1 puanla döner diye bir algı vardı ama sanılanın aksine Sivasspor çok iyi bir futbol ortaya koydu ve 3-0 lık net bir skorla beklenmedik bir şekilde Bursaspor'u mağlup etti. Sivasspor'un ligin başından beri oynadığı futbol ve aldığı sonuçlardan dolayı ligin zayıf halkalarından biri olarak gösterilmesine rağmen 4 haftayı 6 puanla kapatmaları ayrı bir alakasızlık tabikide. Kamil Grosicki'nin olumlu futbolu ile Sivas bu hafta iyi de oynayarak 3 paunı aldı ama herşeye rağmen bu sezonu sıkıntılı bir şekilde geçireceklerini düşünüyorum. Bursaspor'un ise bu tarz zaman zaman aldığı beklenmedik mağlubiyetler olabiliyor. Ama her seferinde yerden kalkmasını başarabilen bir takım. Yine toparlayacaklardır.


Yeni takımlar arasında en sivrilen isim Mersin İdman Yurdu oldu. Doğrusunu söylemek gerekirse böyle bir başlangıç beklemiyordum ama 4 maçta 9 puan puan yaparak lige merhaba demek gerçekten çok güzel onlar adına. Mersin İdman Yurdu'nun hücumdaki zenginliği birçok takımı kıskandıracak cinsten. Defansif bakımdan sıkıntıları olduğunu düşünsek de Mersin İdman Yurdu gol sıkıntısı yaşamadığı sürece bu galibiyetleri devam eder gibi duruyor. Attıkları 7 golle ligin Beşiktaş ve Bursaspor ile en çok gol atan takımlarından biriler. Mert Nobre'nin attığı goller, oynadığı futbol şaşkınlık verici diğer olaylardan biri. Mersin'de etkili olabileceğini düşünüyorduk ama bu kadar iyi ve oyuna direk etki edecek kadar iyi olacağını kimse tahmin etmiyordu. Ligi aynı tempoda devam ettirir mi bilemeyiz ama şuanda izlediğim Nobre Miy'in en etkili isimlerinden biri. Nobre, Nduka, Kamanan gibi alternatifleri olduğu düşünürsek ve bu isimlerin hepsinin Forvet tanımının içini dolduran isimler olduğunu düşünürsek Mersin bu sene gol sıkıntısı yaşamayacak gibi. Gaziantep açısından söylenecek çok şey var aslında. Bu şekilde devam etmeyeceklerinden eminiz. Sonuçta gerçekten iyi bir kadroya sahipler ama birşeyler yolunda gitmiyor. Tolunay Kafkas'ın hafta içi istifanın eşiğinden dönmesi ve takımın 4 de 0 çekmesi ilginç gelişmeler. Gaziantep zamanla toparlayacaktır ama bu zaman biraz uzun sürerse bu sezonu geçtiğimiz sezona göre çok daha aşağılarda bitirirler. EDİT: Tolunay'ın istifa haberi twitter camiasına düşmüş bulunmakta. Gaziantep adına iyi mi oldu kötü mü oldu muamma...


Manisaspor belkide bu ligin en oturmuş kadrolarından birine sahip takımlardan biri ama lige istedikleri gibi başlangıç yapamadılar. Puan aldıkları 2 karşılaşmada da 10 kişi ile maçı bitirdikleri için bu maçta da 10 kişi kalsınlar geyiği dönmedi değil. Nitekim maçı 11 kişi tamamladılar ve puansız sahadan ayrıldılar. Takımda birşeyler eksik. O eksik kısımları tamamlamak hocalarının işi ama biraz daha ligi ciddiye almaları lazım. Belediye açısından bakacak olursak bizimle oynadıkları maçta galibiyeti kaçıran taraf bizdik. Belediye iyi takım. Gs ve Trabzonu yenerek bunu kanıtladı ama öyle çok da aman aman bir takım olduklarını düşünmüyorum. Bu tempoyu ne kadar sürdürürler bilemiyorum ama ayakları yere sağlam basan her takım Belediye karşısında puan alabilir.


Skora bakıldığı zaman Trabzonspor'un rahat bir galibiyet aldığı izlenimi oluşabilir ama son derece zorlu bir mücadele oldu. Trabzonspor Burak'ın attığı golle öne geçtikten sonra Karabükspor Cernat'ın frikiğiyle durumu eşitledi. Sahada olmayan Adrian ve Colman'ın eksiklikleri ilk yarı biraz hissedilse de ikinci yarı sahneyi tekrar alan Burak 2 gol daha atarak galibiyeti getirdi. İlk yarının başlarında üst üste 6 defa ofsayta düşmesine rağmen sonradan kendisine gelip hattrick yapması onun adına ayrı bir güzellik olsa gerek. Trabzon lige iyi başlayamadı ama zamanla seri galibiyetler alacaklardır. Selçuk'un gidişinden dolayı çok etkilendiği söylenen Burak'ın golleri ise devam ediyor. Bu gol istikrarını sürdüğü sürece Trabzonspor'a önemli puanlar kazandırır Burak. Karabük cephesinden baktığımız zaman ise, Karabükspor'un geçtiğimiz sezonun üstüne bişeyler koyduğunu söylemek fazla olur. Ortalama bir takım görünümündeler. Ligin alt sıraları ile orta sıraları arasında gidip gelecek takım görüntüsündeler şuanda.


Sene basinda bu mac icin herkesin yorumu su olurdu herhalde. Gaziantepsor`la beraber yukariyi zorlamasi beklenen Kayserispor ile sike davasiyla buyuk darbe yiyen ve dusmesi beklenen Fenerbahce`nin maci. Fakat haftalar ilerledikce durum tersine isliyor. Kayserispor yine kendisi gibi cikis beklenen Gaziantep disinda puani yok. Her ne kadar ikinci yari Kayseri`nin ustunluguyle de gecse, son 3 hafta gibi, cok guvendigim Shota`ya ragmen takim olmayi becerememis bir Kayserispor var. Kayseri adina benim acimdan tek sevindiri olay 2 senelik sakatlik sonrasinda takima geri donmus, oynasaydi Serdar Kesimal`den de, Ersan Gulum`den de buyuk defans olucak olan Eren Gungor`un takima kaptan olarak geri donmesi. Fenerbahce cephesinden bakarsak daha once de belirttigim gibi sike donemi sonrasi gidenler gitmis, kalanlari ise daha bir araya getirmisti. Hatta bu olay genc yabanci transferini otturtmak isteyen Aykut Hoca`ya da yaramis. Ornegin Ziegler, belki Dos Santos kadar yetenekli degil ama Aykut hoca`nin sablonunda cok daha verimli. Yine Bienveniue 2. macina gore temposuyla takima birseyler katmis, fakat Aykut Hoca`nin aklinin hala Emenike`de oldugu cok acik. Kayseri`nin gorulmeyen iki bariz penaltisi macin kaderini degistirirmiydi bilinmez ama Fenerbahce bu kadar olaya ve ustune gelen eksige ragmen yenilmiyorsa, bunu sadece sanstta aramamakta fayda var. Tecrube, Alex, takim oyunu, Alex ve Alex sayesinde Fenerbahce bu ligde bu sene de sampiyonlugu zorlayacaktir.


Nobetci hoca Carval`le beraber Avrupa Ligi`ni dusununce daha da sikilasan Besiktas Antalyaspor karsisina da bazi aslarindan yoksun cikmisti. Buna ragmen hem bu yogunlukta, hem ligin ilk haftalarinda alinan her 3 puan`in sorgulanmasina gerek yoktur. Tipki Fenerbahce`nin Orduspor`umuzu yendigi mactaki gibi, gol sonrasinda Antalyaspor ustunlugu olmasina ragmen sonuc gelmeyince Besiktas hanesine 3 puani yazdiran takim oldu. Besiktas`ta futbolunu ve hirsini git gide arttiran Egemen, yedekligin yaradigi Holosko ve kaleci Cenk begendigim isimlerdi. Penalti yaptirmasina ragmen Veli beni bencilligi sebebiyle papaz etti fakat fizigiyle bu ligde is yapabilecegi kesin. Antalyaspor cephesinde ise mac basinda Besiktasli taraftarlar tarafindan alkislanan Mehmet Ozdilek 11 Yerli`nin ugurunun bittigine inanip 1 yabanci takviyesi yapmisti bu macta. Gol sonrasinda ozellikle Necati`nin iyi oyununa ragmen son vuruslari yapamayinca yenik ayrilmak zorunda kaldilar. Galatasaray`a gelmek icin oynamadigi 6 ayda sadece yattigini dusundugum Ali Turan Galatasaray`dan sonra bombalama isine devam etmekte. Bu tecrubesine ragmen bu kaday kolay penaltiya sebep vermemeliydi. Yine de Antalyapsor ve tecrubeli yerlilerinin bu ligde rahat olacai cok acik.


6 sene ogrenciligik yaptigim Ankara`nin 2 guzide klubu. Hem taraftarlik sevgileri hemde yonetim anlayislari olarak 2 farkli kimlik gibiydi. Genclerbiriligi Ankara`yla ozlesmis memur cocuguyken, Ankaragucu Angara`nin icinden gelmis has cocuktu. Genclerbirligi adina, su anda yogun bakimda olan Ilhan Cavcav`a (Ayrica Ggecmis olsun) takimin mevcut durumu icin tesekkur edilmeli ve artik daha saglam bir kadro yapilasmasina donulmeli. Ankaragucu tarafina gecmek bile istemiyorum. Celal Aydin / Melih Gokcek / Kucuk Gokcek ucgeni icerisinde erittiler koskaca klubu.Bana kalirsaher iki Ankara klubu de sene sonunda Super Lig icin fazlasiyla yetersiz kalacaklar. Umarim 2012 senesinde Ankara Super Lig`inde en azindan bir takim bulundurmaya devam edebilir. Bireysel basarilara gelirsek onceden de onek verdigim Ozgur Cek macin yildiziydi. Oyle guzel iki asist verdi ki agzim acik kaldi.Yine Ankaragucunde Ranjioch ve Genclerbirliginde Soner Aydogdu goze batan isimlerdi.


Ilk 3 haftada puan kayiplari yasamaya baslayan Galatasaray seyircisini korkutmuyor degildi. Takim olarak iyi olmalarina ragmen pozisyon yaratacak isimlerin eksikligi Galatasaray`da sikinti yaratiyor. Bu kadro yapisinda Baros-Elmander ikilisiyle 4-4-2`yi inatla denemeyen Terim, sene basindan beri kafasindaki 4-3-3 ve turevlerindeki israrinda devam ediyor. Gecen hafta kirmizi karta kadar basarili bir sekilde 4-4-2`yle gol arayan Galatasaray, bu hafta tekrar Terim`in kafasindaki sisteme dondu. Macta ilginc olan Engin`in forvet arkasi pozisyonda basarili bir sekilde oynamasaydi. Galatasaray eski yillarina inat cok yaratici degil ama iyi futbol oynuyor. Gollerin ikisinin de duran toplardan gelmesi takim icin ayri bir sevindirici nokta. Gokhan Zan`in sacma pas hatalari disinda pozisyon vermeyen bir takim olmus Galatasaray. Ujfalussi, Selcuk, Elmander bu maclik Hakan Balta sahanin iyilerindendi. Sene basinda Cambiasso`nun gelmemesiyle Galatasaray`a gelen Melo ise herkesi buyulemeye devam ediyor. 10 numarayi sirtina gecirmesiyle savunma yonunun yanina Turkiye liginde hucum gucunu de ekleyecegini gosterdi diyebiliriz. Eskisehir`e bakarsak ne olursa olsun hucumu dusunen Skibbe`ye hem sempati beslemisimdir. Bugun macta pek etkili degillerdi. Bireysel bazda konusursak tecrubeli Dede ve Veysel`i cok begendim. Alper Potuk ise yine 20 yasinda degilmis gibi akilli ve etkili oynamaya devam ediyor. Eskisehirspor`un bu sene Skibbe`nin arkasinda dururlarsa basarili isler yapabileceklerine inaniyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...