10 Eylül 2011

Başlıyoruz, Haftanın Maçı | Fenerbahçe vs Orduspor



Uzunca bir aradan sonra lig artık başlıyor. Ligin başlaması bir yana 26 yıllık Süper Lig özlemi de Pazartesi akşamı sona eriyor ve Fenerbahe maçıyla beraber lige merhaba diyoruz.

Maçın seyircisiz oynanacak olması takım açısından avantaj gibi görünse de lig öncesi biz taraftarlar açısından maalesef üzüntü verici bir durum. Fenerbajçe taraftarına kesilen ceza ile bir nevi biz de cezalandırılıyoruz. Bu uygulamadaki mantık hatası yıllardır çözülemedi ve uzunca bir zaman daha bu şekilde devam edecek gibi...

Fenerbahçe ile 26 yıllık aranın ardından oynayacağımız 19. karşılaşma olacak bu maç. Daha önce oynanan 18 karşılaşmada Fenerbahçe sahadan 11 galibiyetle ayrılmış. 4 karşılaşma beraberlikle sonuçlanırken 3 karşılaşmada ise gülen taraf biz olmuşuz. 26 yıl öncesinin istatistiklerine bakacak olursak Fenerbahçe'ye karşı şamsımız pek fazla yaver gitmemiş. Umarız Süper Ligdeki bu sezonumuzla birlikte bu istatistik de bizim lehimize dönmeye başlar.


Maç hakkında kendi takımıza değerlendiricek olursak; takımı Ankara turnuvasında ve son oynanan hazırlık maçlarında izleme şansımız oldu. Ankara turnuvasında takımı çok beğenmemize rağmen son oynanan hazırlık maçlarında aynı performansı göremedik ve aklımızda soru işaretleri oluştu. Bazı futbolcularımız etkisiz kalması bizi oldukça şaşırttı. Ankara turnuvasından sonra takımdaki bu gözle görünür düşüşe ben çok aldırmamak gerektiğini düşünüyorum. Ligin başlangıç tarihinin uzatılmasından dolayı antrenmaların şekli de değişti. Kondisyon yüklemelerinden sonra oluşan boşluk ve futbolcuların artık bu hazırlık döneminden sıkılmaları gibi nedenler söyleyebiliriz. Her zaman söylenen klasik cümle gibi, hazırlık maçı ile resmi maçın havası bir olmaz. Bu nedenle Fenerbahçe maçında Trabzon ve Samsunspor ile yaptığımız hazırlık maçlarından çok daha istekli ve diri bir takım sahada göreceğimizi düşünüyorum.

Kadro konusunda ise Metin Hoca son antrenmanlarda beklentimizin dışında 11'ler denedi. Bazı seçimleri bizi yanıltmış olsa da hepimizin ilk 11'de oynayacağını düşündüğü Riberio ve Ali Çamdalı yüksek ihtimalle yedek kulübesinde olacak. Metin hoca tandemde ise son antrenmalarda Yalçın Sedat ikilisini as takımda oynatmış. Son antrenmanlarda Metin Hocanın bir arada oynattığı 11 şu şekilde.


İlk 11'in üzerinden konuşacak olursak Metin Hocanın oynattığı 4-2-3-1 sistemine göre diziliş yüksek ihtimalle bu şekilde olacak. Bizim beklentimiz dışında kadroda yer alan isimler ise ilk bakışta Emre Özkan, Fatih Tekke, Onur ve Sedat. Biz kendi yaptığımız kadrolarda yabancı kontenjanı sıkıntısı çekerken Metin Hoca'nın sahaya 5 yabancıyla çıkacak olması ise ayrı bir süpriz.

Fatih Tekke ve Stancu'nun aynı anda sahada olacak olması ve Riberio'nun ilk 11'de olmaması dolayısıyla Metin Hoca yüksek ihtimalle Stancu'yu sol tarafta oynatacak ve ileri uçta ise görevi Fatih Tekke üstlenecek. Son hazırlık maçlarında Riberio'nun durgun olmasından dolayı bu seçim mantıklı bir hamle gibi görünüyor. Defansif orta ikilide yani ön liberoda bizler Ali-Gosso yada Hakan-Gosso ihtimalleri üzerinde konuşurken bu hafta Onur yüksek ihtimalle Gosso ile birlikte o bölgede forma giyecek. Hakan Özmert'in biraz daha ofansif bir futbolcu olmasından dolayı o bölgede Ali'yi ilk 11'e yazıyorduk aslında ama hem Stancu hem Fatih'in sahada olması dolayısıyla Ali'den daha defansif bir futbolcu olan Onur'un ilk 11'de oynayacak olması Metin Hoca'nın defansın yükünü biraz daha hafifletmesi adına olumlu bir hamle. Onur'un oynayacak olmasıyla ise orta Ali gibi oyunun iki yönünü oynayabilen ve hücumda elimizi güçlendirecek bir ismi kulübeye çekecek Metin Diyadin. Onur'un orta sahadaki dinamik, hırslı ve oyun bozan yapısıyla ise büyük ihtimal Alex'in etkinliğini azaltmak isteyecektir Metin Diyadin.

Culio, Gosso ve Garcia konusunda söylenecek birşey yok. Üç isim de bu takım için çok önemli isimler. Onlardan beklentimiz çok fazla. Diğer merak ettiğimiz konu ise takıma kısa bir süre önce katılan Fatih Tekke ve Stancu'nun durumu. İkisi de hazır futbolcular ama uyum konusunda ufak tefek sıkıntılar yaşayabiliriz. Stancu'nun Galatasaray'da etkisiz olduğu sol açıkta neler yapacağını hep beraber göreceğiz. Maçın içinde Culio ile zaman zaman yer değiştireceklerini düşünüyorum.

Dalmat her ne kadar hazırlık maçlarında etkisiz ve isteksiz gibi görünse de biraz canlanmasının bile takımı pozisyona sokabildiğini hepimiz gördük. Onun da biraz daha canlı ve hazırlık maçlarında gördüğümüzden daha olumlu oynayacağını düşünüyorum. Dalmat'ın en önemli şansı ise arkasında Garcia gibi bir ismin olması. Garcia hazırlık maçlarındaki futbolunu oynarsa bu sene bu takımın en sivrilen isimlerinden biri olacaktır. Dalmat'ın etkisizliğine rağmen Garcia ile uyumu, Garcia'nın her bindirmesinin potansiyel gol pozisyonu olması bizim hücumdaki organizasyonlarımızda sağ kanadı sıkca kullanacağımızın bir göstergesi.

Defans hattına gelecek olursak; tandemde Metin Hoca Sedat ve Yalçın'ı sol bekte ise Emre'yi oynattı son antrenmanlarda. Selçuk hazırlık maçlarındaki performansından dolayı bekte Murat Kalkan'ı beklerken Emre'yi görmek şaşırtmadı değil. Emre potansiyeli olan bir futbolcu aslında ama geçen sene Selçuk'un ekstra performans göstermesinden dolayı çok fazla forma şansı bulamadı. Emre'nin sol bekte göstereceği performans şimdilik soru işareti ve maçta belkide en çekinmemiz gereken bölgemiz. Önünde de Stancu'nun oynayacağını düşünürsek Fenerbahçe'nin sağ kanattan geliştirdiği ataklarda sıkıntı yaşayabiliriz. Tandemin ikilisi hakkında söyleyecek birşey yok aslında ama hazır kontenjan açmışken ve Yalçın'ın yanında Tobias'ı ilk 11'de görmeyi çok isterdim. Kalede ise yine kontenjan mevcutken Fevzi'yi denemesi Fornezzi hakkında kafamızda soru işaretleri oluşturmadı değil...


Metin Hoca'nın son antrenmanlarda denediği ilk 11'den konuştuk ama maça daha 2 gün var ve bu 11'le sahaya çıkacağız demek şuan için sadece varsayım. Gayet iyi bir rotasyonumuz var ve bu kadrodan 3-4 değişik ismi Fenerbahçe maçında sahada görürsek çok fazla şaşırmamız lazım. Hücum yönü yüksek bir kadro ile çıkarken savunma dengesini Onur ile sağlamaya çalışması olumlu bir durum. Çoğu kişinin Onur'un oynayacak olmasından dolayı içine düştüğü şaşkınlık durumu biraz abartılı bir durum. Ankara turnuvasında Onur'un olumlu futbolunu blogda dillendirmiştik. Çoğu deplasman maçında da Metin Hoca yüksek ihtimalle Onur'u kullanacak.

Fenerbahçe'nin kadrosu ve ilk 11'i hakkında bilgi vermedim. Büyük ihtimalle rakibi ayrı olarak değerlendiririz.

26 yıl sonra tekrardan Süper Lig semalarındayız. Allah utandırmasın. Hadi bakalım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...