19 Eylül 2011

Haftanın Ardından #2 | Tecrübelilerin Gol Haftası

Spor Toto Super Ligin 2. haftasi bizim icin tam bir bayram seklinde basladi. Orduspor olarak 26 sene sonrasinda dondugumuz Super Lig`de kendi sahamizda oynadigimiz ilk macta 3 puana ulastik. Fakat bundan onemlisi, Fenerbahce macinda oynadigimiz futbolu Manisa karsisinda da devam ettirmemiz ve ligde bu sene dusme potasindan cok, Play-Off potasini zorlayabilecegilmizi gostermemiz oldu. Bunda ligdeki diger takimlarin form durumunu gormemiz ve kiyas yapabilmezin de buyuk bir etkisi var. Bu haftanin bir diger dikkat ceken yani ise tecrubeli isimlerin golleri oldu. Orduspor`dan Stancu ve Bursaspor`dan Bangura`yi saymazsak gollerin cogu futbolun tozunu yutmus isimlerden geldi.


Bundan 2-3 hafta oncesine kadar dusurulmesi konusulan, oldu-bitti yorumlari yapilan Fenerbahce ligin 2. haftasini yine ligin en zor deplasmanlarindan birinden galibet alarak ayrildi. Her ne kadar yildizlarini kaybetmis gibi dursada takimdaslik ruhunu yansitanlarin takimda kalmasi ve sike davasinin takimi daha da butunlestirmesi Fenerbahce`ye olumlu yansimis. Takim olarak oturmus bir kadroya ve Alex gibi bir isme sahip olmalari sayesinde Super Ligde soz almaya devam edicekleri kesin. Alex demisken kendisine bir parantez acmak lazim, gole bu kadar yakin baska bir isim tanimadim ben. Italya ligi haricinde istatistikleri dunya yildizlarini bile imrendirecek cinsten. Oyunun 85 dakikasinda olmayip kalan 5 dakikada isi bitiren cagin son 10 numaralarindan. Su anda 34 yasinda olan Alex`in 90 dakika icinde cok fazla efor sarfetmedigi icin Super Lig`i en az 2-3 sene daha domine edebilecegine inanmaktayim. Fenerbahce`de bir diger dikkat ceken isim ise Ziegler oldu. Trabzon`un kapisindan donen ve Fenerbahce`ye kiralik gelen Ziegler 3 golun de baslangicinda yer alan isimdi. Bize guzel bir sol bek performansi izletti. Maca Antep tarafindan bakarsak her ne kadar oyunun bazi anlarinda iyi gozukselerde benim icin hayal kirikligi oldular. Istanbul takimlarini ozendirecek kadro genisligine ve kaliteli isimlere sahip Antep`in bunu sahaya yansitamamasi garibime gidiyor. Gecen senenin son 5-6 maciyla baslayan dususleri ligin ilk haftalarinada yansidi. Kendisine cok guvendigim Tolunay hocanin buna bir cozum bulamamasi da sikintinin oldugunu gosteriyor. Buna ragmen Dany, Olcan, Vagner, Karcemarkas gibi isimler yenilgilere ragmen parlamaya devam ediyor. Performansi dusen Cenk Tosun ise umarim gecen seneki performasini tekrar yakalar. Fiziki yapisi ve oyun tarzi olarak Turk Millli takiminin ona ihtiyaci cok fazla.



Benim gozumde gecen haftanin takimi Antalyaspor Kayseri deplasmanindan da galibiyetle ayrildi. Son 2 sezondur 4 buyuklerden ayrilan veya ligin kalburustu isimlerini bonservissiz bir sekilde takimina katarak farkli bir yol izliyor Mehmet Ozdilek. Ilk 11`i Omer Catkic, Ali Tandogan, Deniz Baris, Ali Turan, Musa Nizam, Ibrahim Dagasan, Ugur Inceman, Doga Kaya, Musa Aydin,Mehmet Eren ve Necati Ates gibi yasli ama tecrubeli isimlerden olusturan Mehmet Ozdilek kisa vadede bunu basariya cevirmeyi cok iyi bildi. Son 2 haftadir sahaya 11 yerliyle cikan Mehmet Ozdilek ve oyunculari kesinlikle ovguyu hak ediyor. Bu 10 veteran oyuncunun icerisinde parlayan 20 yasinda Musa Nizam`in ayrica takip edilmesi ve izlenilmesi taraftariyim. Antalyaspor`un uzun donemde fizik kondisyonu acisindan yetersiz kalacagini dusunsem de, ligi cok iyi bilen 11 yerli + Tita`yla dusme potasindan uzaklarda play-offlara ise yakinlarda olacagini dusunmekteyim. Maca Kayseri acisindan bakarsak, Gaziantep`in yasadigi bir benzer sorunu da onlar yasamaktalar. Bireysel bazda cok yetenek vaad eden oyuncular ve bir hocaya sahip olmalarina ragmen bunu sahaya yansitmakta zorluk cekiyorlar. Kadro kalitesi olarak ligin zaten cok ustunde olduklari icin, takim olmayi basardiklari anda gerisi gelecektir. Cangele`yi tekrar kaybetmis olmalari onlar icin buyuk eksiklik fakat Eren Gungor`un futbola tekrar geri donmesi cok sevindirici. Ayrica izlemesi ayri bir zevk veren Amrabaat`i bu ligin en iyileri arasina rahatlikla yazarim. Sadece boyle bir ismi Turkiye`ye getirdigi icin bile saygiyi hak ediyor Shota Arveledze.


Bu maci izledikce mutlu oldum. Cunku her iki takimda Orduspor`la kesinlikle boy olcusemicek durumda. Bireysel genc isimler barindiran bir Genclerbirligi`ne karsi, Cernat ve Shelton disinda pek bi etkinligi olmayan bir Karabukspor. Cok begendigim Fuat Capa`ya ragmen Genclerbirligi bu sene genclere firsat veren kimliginden kurtulamaz. Ligin buyuk degerlerinden Genclerbirligi bu sene de zorlanacaktir. Diger taraftan Yucel hocanin Shelton tercihi gercekten ilginc. Atletik basarili bir isim. Emenike`nin yerini dolduramaz cunku daha cok takim oyuncusu ama kendisini en az onun kadar gosterebilir. Onumuzdeki donemde Karabukspor`u Sivasspor`la beraber en cok zorlanacak takim olarak goruyorum. Maca gelirsek Genclerbirliginde Oktay Delibalta yine fazlasiyla gozume batti. Garip adam Hursut Meric yine golunu atti. Karabukspor adina ise konusulacak pek birsey yoktu sahada. Yine coklu savunmayla sahaya cikan Yucel hoca, Mehmet Cakir hamlesiyle oyununun hakimiyetini esitlesede yenilmekten kurtulamadi.



Hafta icerisinde Inter`i deplasmanda bir kez daha devirip tarih yazan Trabzonspor`un zorlanacagini herkes dusunuyordu. Macta bolca pozisyonlar da bulsalar yenilmekten kurtulamadilar. Buna ragmen ben cok begendim Trabzonspor`u. Takimin sorunlu isimlerinden kurtulan Senol Gunes tekrar yildiz yaptigi isimlerin yanina bu sefer dogru transferleri de eklediler. Ozellikle Adrian adindan cok soz ettirecek bir isim. Topu ayagina her aldiginda olumlu bir hareket geleceginden herkes emin. Sampiyonlar ligine alinmayan Fenerbahce`nin 10 milyon euro katilim parasini da alan Trabzonspor transferin son haftasini da cok canli gecirdi ve nice yetenekli ismi kadrosuna katti. Bol rotasyonlu bir kadro olusturan Trabzonspor bu sene benim gozumde ligin en buyuk favorilerinden. Vittek(cok agir sakatlandi), Sapara, Halil, Henrique, Volkan, Alanzinho, Adrian`li cok saglam bir hucum hatti kuruldu. Buna ragmen stoper bolgesini es gecmeleri ve yorucu Avrupa Ligi trafigi onlari devre arasina kadar zorlayacak en buyuk etken olacaktir. Sadece Egemen`i kaybetmemis bir Trabzon bile olsa 2 haftadaki puan kayiplarina ragmen, bu takimin geri donusu kolay olurdu. Maca Abdullah Avci`nin tarafindan bakarsak yine mutevazi isimlerle buyuk basarilar elde etmeye devam ediyor. Fakat Abdullah Avci hedefsiz takimlarla kaldigi surece, kendisini harcayacak. Buyuk takimlari incelemesi ve onlara karsi buyuk basari kazanmasina ragmen butun sezona bunu takim olarak yayamamasi sebebiyle bir ust kademeye ziplayamiyor. Ligi yine play-off grubunun icerisinde bitirecek olan IBB, sacma belediye kluplerinin ligdeki son halkasi olarak kalmaya devam edicek gibi. IBB`den Doka yaptigi bindirmelerle ve mukkemel asistiyle, Webo ise kaldigi yerden devam goluyle kendinden soz ettiren isimler oldu.



4. dakikada bir gol yemesine ragmen Ertugrul Saglam`in oyuncular maci cevirmesini bildi. Sene basinda sorunlar yasamaktan biktigi iki ismi buyuk risk alarak yollatan Ertugrul Saglam, bu konuda kendisine destek olan yonetime tesekkur ediyor adeta. Cok istedigi Bangura`nin ve kurt forvet Turgay`in etkili oyunlari ve supriz golcu Battalla`yla rahat bir galibiyet aldi Bursaspor. Serdar Aziz`e formayi bu hafta da veren Ertugrul Saglam takiminin 2. haftayi lider olarak tamamlamasini da saglamis oldu. Kotu bir kadro kurmamasina ragmen Mersin Idman Yurdu ise takim olma konusunda sorunlar yasamaya devam ediyor. Toplama takim yakistirmasini yapmak istemesem de bu tarz transferlerle lige baslayan takimlarin sonu genelde pek iyi olmuyor. Sehrin buyuklugu ve taraftar destegiyle ligi son 3un ustunde bitirecegini dusunsemde, bu sene Ordusporumuzun kesinlikle altinda olacaklarini dusunuyorum.



2 sene oncesinin sampiyonluga oynayan Sivasspor`un bugunku halini gorunce uzulmemek elde degil. Tamamen kaos futboluyla Sivasspor`u yukariya tasiyan ve o gelisimi tamamlatamayan Bulent Uygun`un bu basarisizlikta da payi cok buyuk. Kadro kalitesinin zayifliginin ustune sike iddaalarindan da alacaklari yarayla beraber sene sonunda dusmesine kesin gozuyle baktigim tek takim Sivasspor. Her ne kadar bu haftadaki maglubiyette 2 kirmizi kartin cok payi olsa da, takim olarak Mehmet Nas ve Kamil Grosicki disinda Sivasspor taraftarini heyecanlandiracak bir isim bile goremiyorum sahada. Diger yandan Eskisehirspor Bursaspor, Kayserispor ve Gaziantep`in kurdugu 2. dortluye gun gectikce yaklasiyor. Sike davalarinda yasayacaklari sorunlari basarili bir kriz yonetimiyle atlatip dogru yapilasmaya devam etmeleri onlar adina cok olumlu. Sike davasiyla gorevinden alinan Bulent Uygun`un yerine, Futbolu futbol gibi oynatan Skibbe`nin getirilmesi herkes adina buyuk sans. Galatasaray`da degerinin bilinmedigine inandigim bir isimdir Skibbe. Gelirken yaninda getirdigi Dede ise Turk futboluna ve Eskisehirspor`a cok guzel anilar birakicaktir onumuzdeki senelerde hatta bu haftayi mukemmel bir golle kapatti desek yeridir. Gun gectikce yildizlasan Alper Potuk, Pepe ve Veysel Sari macin diger onemli isimleriydi.

Bu macta iki onemli olaya ayrica alkis tutmak istiyorum. Eskisehirpor`un ikinci golunu atan Mehmet Yildiz`i ayakta alkislayan Sivasspor taraftarina ve iki kirmizi karttan ( Kaleci Borjan`in yerine oyuncu gecmek zorunda kaldi) sonra oyunu rolantiye aldiran ve bize yakismazdi diyen Skibbe`ye bu haftanin fair-play odulleri verilebilir.



Sene basindaki hazirlik kamplari sayesinde morali yerine gelen ve taraftarini eski gunlerine dondu seklinde umutlandiran Galatasaray, gecen haftaki Istanbul B.B yenilgisiyle kendine gelmisti. Transfer sezonuna cok dogru baslayip Muslera, Ujfalussi, Selcuk ve Melo gibi bir takimin cekirdegini olusturacak isimlerle baslayan Galatasaray, Arda`nin gidisiyle beraber transfer politikasinda da hatalar yapmak zorunda kaldi. Yillarca guclu atak oyunculari barindirirken bu oyuncularin arkasini Ayhan, Baris, Mustafa Sarp (BAM) gibi oyuncularla donatan Galatasarya, bu sene orta ikiliye gercekten cok basarili iki isim almisken bu sefer de oyunun hucum, yaraticilik yanini bos birakmak zorunda kaldi. Arda`nin gidisi, Culio`nun sacma gonderilisi ve 4-3-3 taktiginde verimsiz olacak Riera ve Eboue transferleri sonrasinda takimin hucum dengesi iyice bozuldu. Yaraticilik anlaminda ciddi sikinti ceken Galatasaray, pozisyon bulmakta ciddi derecede sikinti cekiyordu. 2. yari eldeki isimlere gore en iyi taktik olan 4-4-2`ye donen Galatasaray Elmander ve Sercan`in basarili oyunuyla maci cevirmeyi bildi. Bireysel bazda deginirsek bana gore bu senenin en basarili transferi Felipp Melo yine kusursuza yakin oynadi. Attigi gol ve gol sevinci de en az oyunu kadar guzel olan Melo Galatasaray icin buyuk kazanc. Yine Terim`in istekli olmadigi ama oyuna girisiyle maci ceviren Elmander ve Galatasaray`da herkesi yaniltabilecek Sercan macin goze batan isimleriydi. Samsun cephesine bakarsak hucum oynatmak isteyen hocalarina ragmen Galatasaray`a karsi bu ustunlugu kuramadilar. Yine de bireysel olarak Selim Teber ve Kemal Tokak iyilerdi. Sacma bir kirmizi kart goren ve haftaya Orduspor macinda oynayamacak olan kaptan Ahmet Sahin kesinlikle bir Super Lig kalecisi degil. Bize karsi oynayip oynamamasi iyi mi oldu kotu mu oldu bilemedim. Her ne kadar bu haftayi yetersiz bir oyunla gecirmis olsalar da Samsunspor`un kadrosu da en az bizim kadromuz kadar kaliteli. Komsunun da bizim gibi play-off`a kadar uzanma ihtimali olan bir yelpazede ligi bitirecegine inanmaktayim.



Haftanin Takimi: Eskisehirspor

Haftanin Teknik Direktoru: Micheal Skibbe

Haftanin Kalecisi: Hasagic, Fornezzi

Haftanin Defansi: Dede

Haftanin Orta Sahasi: Alex,

Haftanin Forveti: Elmander, Stancu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...