28 Ocak 2011

44 Yıllık Rekabet ve İlk Maç


Bu hafta sonu 44 yıllık ezeli rekabette birbirine 44 kilometre uzaklıkta ki iki ezeli rakip olan Orduspor ve Giresunspor, lig maçlarında 44.kez karşı karşıya gelecek. İşte ezeli rekabette ilk karşılaşma ve yaşananlar...

44 Yılda 44 Kilometrede 44.Randevu

Karadeniz'de bir birine komşu olan ve ezeli rekabetin uzun yıllardır hiç bitmediği iki ekip, Orduspor ve Giresunspor bu hafta sonu tekrar karşı karşıya geliyor. Öyle ki uzun yıllara dayanan bu rekabet sadece futbolda değil bir çok konuda bu iki şehri karşı karşıya getirmesine rağmen futbolda ki bu rekabetin başlangıcı ise bundan tam 44 yıl öncesine dayanmaktadır.

Bir Gün Arayla Kuruldular

Her iki kulübün kuruluş yıllarının 1967 olması, kuruluş süreçlerinin bir birleri ile hemen hemen aynı olması, hatta Orduspor'un 8 Nisan 1967'de Giresunspor'unda 9 Nisan 1967'de Türkiye 2.Ligine alındığının ilan edilmesi de aslında bu ezeli rekabetin ilk göstergelerinden birisi olmuştu. Kurulduktan sonra 1975-1976 sezonuna kadar hiç bir resmi lig maçında karşı karşıya gelmeyen bu iki komşu takımın ilk mücadelesi ise özel bir maçla, kuruldukları yıl olan 1967'de olmuştur.

İlk Maçı Orduspor 4-0 Kazandı

2.Lige kabul edilen Orduspor ve Giresunspor lig başlamadan önce ilk hazırlık maçlarını kendi aralarında yapmaya karar verirler. Bu karşılaşma Orduspor ve Giresunspor'un yıllar boyu sürecek çekişmesinin de başlangıcı diyebiliriz. 5 Ağustos 1967'de Ordu'da karşı karşıya gelen iki ekibin mücadelesinde Orduspor, Giresunspor'u 4-0 mağlup etme başarısı gösterir. İlk hazırlık maçında Giresunspor'u mağlup eden takımın kadrosunda ise şu isimler vardır. Hüsnü, Nevzat, Ahmet, Teoman, İhsan, Erol, İsmail, Üstün, B.Orhan, Yener, Aydın. 5000 seyirci önünde oynanan maçı 4-0 kazanan Orduspor, iki gün sonra rövanş maçı için Giresun'a gider.

Rövanş Maçında Olaylar Çıktı

Ordu'da oynanan ve Orduspor'un 4-0'lık üstünlüğü ile biten maçın rövanşında, 7 Ağustos 1967 tarihinde iki ekip tekrar karşı karşıya gelir. Giresun Stadı'nda oynanan karşılaşmada Orduspor, rakibi karşısında deplasmanda 1-0 öne geçince tribünlerde kavga çıkar. Giresunspor daha sonra skoru eşitleyen golü bulur ve karşılaşma 1-1 sona erer. Giresun Stadında tribünlerde yaşanan bu olayların ardından akşam Ordu'ya dönmek için yola çıkan Orduspor kafilesinin yolu Giresunspor taraftarları tarafından kesilir ve Orduspor kafilesine saldırılır. Yaşanan bu olaylar belki de Orduspor ile Giresunspor arasında yarım asıra yakındır süren mücadelelerde yaşanan ve son bulmayan olayların başlangıcıda sayılabilir. O tarihte yaşanan bu olay daha sonra Milliyet gazetesinde de haber olur.

Orduspor'un 20'ye 10 Üstünlüğü Var

Bu hafta sonu 44 yıllık ezeli rekabette birbirine 44 kilometre uzaklıkta ki iki ezeli rakip olan Orduspor ve Giresunspor, ligde maçlarında 44.kez karşı karşıya gelecek. Bundan önce ligde oynanan 43. karşılaşmada Orduspor'un 20'ye 10 gibi büyük bir üstünlüğü bulunurken, 13 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı. Bank Asya 1.Lig'de bu sezon Süper Lig mücadelesi veren Orduspor ile ligde kalma mücadelesi içerisinde olan Giresunspor'un bu karşılaşması bir çok konudan çok önemli olması rağmen asıl bahsetmek istediğim konu yukarıda başlangıcını anlattığım ve bir türlü bitmek bilmeyen taraftar olaylarıdır.

Kazanan Dostluk Olsun !

Elbette hepimizin gönlünden geçen Orduspor'umuzun lig maçlarında yaşanan bu ezeli rekabette 21.galibiyetini alması ve Süper Lig hedefinde yoluna emin adımlarla ilerlemesidir. Ancak unutulmaması gereken bir konu daha var ki o da her ne kadar son bulmayacak gibi gözüken, tarihten bu yana hemen hemen tüm maçlarda yaşanan bilindik olayların tekrarlanmamasıdır. Orduspor Taraftarı ve Orduspor kafilesi sonuç her ne olursa olsun karşılaşma içerisinde ve sonunda umarım temeli bundan 44 yıl önceye dayanan olaylarla karşı karşıya gelmez. Her iki takım yöneticileri, futbolcuları ve taraftarları üzerlerine düşen görevleri yerine getirir ve bu defa ezeli rekabet hiçbir olay yaşanmadan dostça sonlanır.


Hazırlayan : Hüseyin Öztürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...