8 Ocak 2011

Mor Beyaz Aşıkları

Türkiye'de hatta dünya futbol takımlarında yaygın olarak kullanılmayan bir renk mor. Özel bi renk. Menekşeden aldığımız bu güzel rengi bizden başka kimler kullanıyor peki? Dünyada mor denildiğinde ilk akla gelen Fiorentina olur. Real Madrid diyenleriniz varsa onlar eflatun beyaz efendim :) Fiorentina'dan sonra ilk akla gelenler ise Anderlecht ve Avusturya Wien... Bu takımlarda kendilerini mor beyaz renklere adamış takımlar...

Özel bir renk dedik. Bir yerde uzaktan mor renk bir forma görsen aha Ordusporlu diyebilirsin. Farkındalıktır bu. Genelin aksine bir renk kullandığın için oynadığın maçlarda, üzerindeki formaylada bir farkındalık yaratabilirsin. Ama biz son zamanlarda bu farkındalığımızı bi kenara bırakıp iç sahada özellikle sarı formaya ağırlık vermeye başladık. Deplasmanda kullanılabilir bu forma ama Ordu'da ki maçlarda insanlar Orduspor'u yabancılıyor. E sarı formayla herkesleşiyoruz biz. Satış stratejisi olduğu kabulumdur ama sınırını da iyi bilmek gerek bu işin.

Neyse aslında amaç bunları yazmak değil. Konusu gelmişken kendi fikrimi belirtmek istedim sadece. Bu yazıda Türkiye'deki diğer mor beyaz aşıklarına bakacağız. En bilinenlerine diyelim yada. Hepsini bulup yazmak çok zor hani.

***

HACETTEPESPOR
Yakın zamanda Süper Lig görmüş olan Hacettepe, mor beyaz rengiyle bizden sonra gelen en başarılı takım. Aslında kökü baya eskilere dayanır Hacettepe'nin. İlk kuruluş yılı 1945... 1988 yılına kadar alt liglerde bi şekilde micadele eden Ankara temsilcisi daha sonra yerini Keçiörengücü'ne bırakır. Zaman geçer 2001 yılında ASAŞSpor kurulur. İlhan CAVCAV bu takımı alır Gençlerbirliği'nin pilot takımı haline getirir adını Gençlerbirliği ASAŞspor yapar. 2005 yılında biz bu takımla son haftaya kadar şampiyonluk için yarışırız ve kazanan taraf oluruz. 1 sene sonra bu takım şimdinin Bank Asya'sına çıkar ismi Gençlerbirliği OFTAŞ olur. Yükselişi hızla devam eder, Süper Lig'e adım atarlar ama bir sorunla karşılaşırlar. Çünkü ligde 2 tane Gençlerbirliği olmuştur. Yıllar önce yaşanan buna benzer bir olayda Bursaspor 1. Lig'de oynarken Bursaspor'un 2. takımıda 1. Lig'e çıkmayı başarmış ama lige kabul edilmemişti. OFTAŞ'da bu tehlikeyle karşı karşıyaydı ama yaşanan isim, renk ve logo değişikliğiyle Süper Lig'de Hacettepespor adıyla yer almayı başardılar. Rengini 50'lerin 60'ların Hacettepesi'ne hitaben tekrar mor beyaz yaptılar, logoya ise Ankara Kalesi'ni yerleştirdiler. Süper Lig'de ise çok fazla tutunamayan Hacettepe şu an Spor Toto 2. Lig Beyaz Grup'da 17 maçta topladığı 16 puanla ligde kalmaya çalışıyor..


GEBZESPOR
Kocaeli'nin, Kocaeli'den ayrılmak isteyen ilçesinin takımı Gebzespor. 1955 yılında Gebze Gençlik Spor Kulübü olarak kuruldular 1977 yılında Gebzespor olarak değiştirdiler isimlerini. Rengini bizim gibi menekşenin morundan aldılar. Ki logolarıda zaten mor renk bir menekşeden oluşuyor. Kuruldukları yıldan bugüne kadar en büyük başarıları 50. yılını yaşadıkları 2005 yılında çıktıkları 2. Lig oldu. Şu anda ise Gebzespor eski oyuncularına olan borçtan ötürü kapalı olan transfer tahtasını açtıramadığı için ilk yarıda ki oynadıklara maçlara paf takımla çıktılar. Bu dönem içinde İskenderun DÇ ile oynadıkları maçtan 8-0 gibi tarihi bir hezimetle ayrıldılar. Spor Toto 2. Lig Beyaz grupta oynadıkları 17 maçta aldıkları 6 puanla son sıradalar.


AFYONKARAHİSARSPOR
Şuan ki haliyle 2005'de kurulmuş gibi gözüksede 1967 yılında kendine mor beyaz renkleri alarak Afyonspor adıyla kurulan bu takım, 1974'de kapandıktan sonra 1984 yılında bordo beyaz renklerle tekrar kuruldu. Yeni Afyonspor ismiyle 2004 yılına kadar gelen bordo beyazlı takım 2005'de Afyonkarahisarspor ismiyle ve eskisi gibi mor beyaz rengiyle o sene amatör ligden 3. Lig'e çıkan Afyon Şekerspor'un yerini aldı. Logosuna Kocatepe'yi alan Afyonkarahisarspor bu 5 sene içinde 2 sezon 2. Lig'de mücadele etti. Şu an Spor Toto 3. Lig 2. Grup'da mücadele eden Afyonkarahisar şampiyonluğun en büyük adayı. Zira ilk devre sonunda topladığı 38 puanla en yakın rakiplerinin 7 puan önünde zirvede. Rakiplerinin dedim çünkü şuan Afyon'u takip eden 31 puanlı tam 5 takım var devre sonunda.

KEÇİÖRENGÜCÜ
Ankara'nın Hacettepe'yle birlikte bir diğer mor beyazlı takımı. Aslında yukarıda Hacettepespor'dan bahsederken Keçiörengücü'nün isminide geçirmiştik. Zira şimdinin Keçiören'i, eskinin Hacettepe'sinin devamı. 1988 yılında Keçiörengücü ismini aldıktan sonra 2. Lig'den yukarısını göremedi Keçiören. Bu sene Spor Toto 3. Lig 3. Grup'da mücadele ediyorlar. Oynadıkları 17 maçta 23 puan topladılar. Şampiyonluk değil ama play off'a kalma iddaasını sürdürüyorlar.

YOMRASPOR
Trabzon'un bu sene Bölgesel Amatör Lig'deki temsilcisi Yomraspor'da mor beyaz renkleri kullanan takımlardan birisi. Bu takımla ilgili çok şey bulamadım. Hatta Yomraspor'un logosunu bile bulamadım internet aleminde. Geçen sene 3. Lig'e çıkma maçlarında Fatsa Belediyespor'u Ankara'da oynanan maçta eleyen takım olan Yomraspor bu sene Bölgesel Amatör Lig'de oynadığı 11 maçta aldığı 26 puanla lider durumda.


YENİ MİLASSPOR
1978 yılında mor beyaz renkleri alarak kurulan Muğla ekibi Milasspor bir çok kez 3. Lig'de oynadı. Logosunda şehirdeki tarihi evlerden esinlenen Milasspor bu sene Bölgesel Amatör Lig'de 8. Grup'da oynadığı 12 maçta aldığı 13 puanla ilk hedefleri ligde kalmak.


ARTVİN HOPASPOR
90'ların başı ve 2000'lerin ilk senelerinde 2. Ligde olsun 3. Ligde birçok kez karşı karşıya geldiğimiz Artvin Hopaspor'un şimdilerde esamesi bile okunmuyor. 1961 yılında kurulmuş olan Artvin Hopaspor, Artvin'in merkez takımının aksine bir ilçe takımı olarak daha çok isim yapmıştır. Hatta Artvin dendiği zaman direk Hopa gelir akla futbolda. 5 kez Türkiye Kupası'na katılma başarısını gösteren, zamanında 2. Lig'in kemik takımlarından olan Artvin Hopa şimdilerde kendi şehrinin amatör liginde eski günlere dönmeye çalışıyor. Belirteyim ki şuan da Artvin'in en iyi konumdaki takımı Bölgesel Lig'de mücadele eden Arhavispor.


SİNOPSPOR
Karadeniz'in en sır takımlarından biri Sinopspor. 1970'de kurulan Sinopspor'da kendine mor beyaz rengi seçen takımlardan birisi. Bu zamana kadar en fazla 3. Lig'i görebildiler. Şehir olarak futbolda hiç isim yapamadılar ne merkeziyle olsun ne ilçeleriyle. Bir şehrin futbol kültürünün olmaması kötü bir tablo.


AKINCILARSPOR
Böyle bir takımda çıktı karşıma gezinirken. 1962 yılında kurulmuş. Şuan da Bank Asya'da mücadele eden Tavşanlı'nın bir takımı. 1962 yılında kurulmuş ve renklerininde mor beyaz olması bizim taraftar grubunun ismiyle ilginç bir tesadüf olmuş :)

***

Bu yazdıklarımın yanında İstanbul Amatör Küme'deki Şehreminispor, Denizli'de Acıpayam Merkezspor, Afyon'da Ballık Belediyespor, Eskişehir'de Bağlarspor gibi amatörde de birçok mor beyaz rengi kullanan takımlar mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...