16 Ağustos 2011

2011 - 2012 Türkcell Super Lig En İyi 10 Yerli Transfer



2011-2012 Turkiye Super Ligi Transfer sezonun kapanmasina daha 14 gun var. Fakat kluplerimiz yabanci transferlerini bitirmese de yerli transferlerini hemen hemen bitirmis durumdalar.
Orduspor olarak onceligi yabanci transferlere verdigimiz icin bu konuda cok on plana cikamasakta ligimizde onemli yerli transfer gelismeleri yasandi. Son 2 haftada cok buyuk degisiklik olmadigi surece, benim adima 2011-2012 Turkiye Super Ligi en iyi 10 yerli transfer su sekilde diziliyor.
10. Mehmet Eren, Musa Aydin, Ali Tandogan, Doga Kaya (Antalyaspor)




Mehmet Ozdilek fazla para harcamadan iyi bir takim yaratmaya devam ediyor. Hic bonservis vermeden ligin kalburustu 4 oyuncusunu Antalyaspor taraftarina kazandirdi, Ozdilek. Yetenek ve kalite olarak birbirlerine cok yakin olan bu 4 ismi ayirmaya kiyamadim ve listede tek bir isim olarak yazdim. Her turlu kanatta (Bek, Acik, forvet) oynayabilen Mehmet Eren, gecen sene Bucaspor`da ayakta kalmayi basarabilen ender isimlerden Musa Aydin, biri Bursaspor`da biri Eskisehirspor`da hep belli bir kalitede performans gosteren Ali Tandogan ve Doga Kaya Antalyaspor`a cok sey katacaktir.

9. Taner Yalcin (Istanbul Buyuksehir Belediyespor)

Her ne kadar Bank Asya`dayken agzimiz yandiysa da gurbetci pazarindan Turk futbolunun ve ozellikle alt-yapisi saglam olmayan kluplerimizin kurtulus kapisi gurbetci pazari. Bu pazarindan iddaali isimlerinden birisi ise Taner Yalcin. Adi digerleri kadar duyulmasa da, kendisi hakkinda beklentiler cok yuksek ti!! aslinda. Nasil oldu da becerdi IBB`ye anlam veremiyorum. Belki de Koln`un Turkiye`de degerlendirip satma politikasiydi bu ki tutmasi halinda Koln, Taner, IBB ve Turk Futbolu kazanacak zaten.
Oyuncu hakkinda yazmak gerekirse Alman disipliniyle ve taktik bilgisiyle yetismis, oyunun iki tarafini da oynayabilen, guclu fizikli ve yere saglam bir yapisi var Taner`in. Turkiye`deki kaos! futbolu icerisinde is yapar mi emin degilim fakat dogru hoca ( Abdullah Avci), dogru sehir (Istanbul) ve dogru kluple (Baski yasamayacak olmasi acisindan) Turkiye`ye hatta 4 buyuklere ciddi bir hazirlik olacaktir kendisi icin.

8.Serdar Kulbilge (Ankaragucu)


Bu ligin kesinlikle iyi kalecilerinden. Gittigi her yerde kalitesini az cok gosterdi. Ankaragucu gibi toplama gibi bir takima gitmesi kendisi acisindan dogru bir tercih olmasa da, Ankaragucunun onun gibi bir kaleciyi bonservis odemeden almasi akillica bir transfer. Adi sike dalgasina karismasa ve karakterine guvensem kendisini daha ust siralara bile alabilirdim fakat bu olaylar sonrasinda adinin bu listede olmasi bile buyuk bir sans onun icin.

7. Serdar Kesimal (Fenerbahce)



Kayserispor`un son 5 yil icerisinde yurt disindan alip, buyuk takimlara pazarladigi son isim. (Kayserispor`dan cok sey ogrenmemiz gerekiyor) Turk futbolunun en sorunlu bolgelerinden birisi stoperde, milli takimda uzun sure sorunu cozebilecek bir isim. Genc yasinda formayi kapmis ve uzun soluklu tecrubesi kendisi adina cok onemli. Yasayacagi tek sorun kapali bir savunmadan, acik bir savunmaya gidecek olmasi ve Fenerbahce`nin olasi stoper transferinden sonra duzenli forma giyememesi olacaktir. Kendisinin 7. sirada olmasinin sebebi ise Turkiye yerli piyasasi sayesinde,fiyatinin (Ozellikle Kayserispor`un bu konuda isinin ehli oldugunu bir kez daha kanitlarcasina) 4,5 milyon euro + Gokhan Unal ve Ilhan Eker gibi absurd bir fiyat olmasi.Umarim kendisinden beklenenlerin ustune koyabilir ve milli takimimiz sonunda stoper bolgesinde saglam bir isme kavusabilir.

6.Gokhan Unal (Kayserispor)



Ayni transferin diger yuzunden bakinca da ortaya basarili bir transfer cikiyor. Kim ne derse desin Gokhan Unal duzenli oynatildigi surece Turk Liglerinin ust sinif golculerindendir. Kayserispor`daki ve Trabzonspor`daki kismen basarili futbolunun ardindan ona guvenen Abdullah Avci`yla beraber yarim donemde neler yapabilecegini herkese hatirlatti. Ayrica kuskun ayrildigi sehre temelli donuyor olmasi sebebiyle artik kafasinin karismayacagi yeni bir donem basliyor kendisi acisindan. Hiz, ceviklik gibi degerlerinde kayiplar olsa da 28 yasinda Kayseri`ye gore buyuk tecruberle donuyor olusu bu acikliklari kapatiyor.

Transferi bu kadar ozel yapan ise Kayseri`de kalmak istemeyen bir Gokhan Unal`i 5 milyon euroya satabilip, yine Serdar Kesimal`i 5 milyon euroya satarken takasta ucretsiz olarak alabilmek. Umarim yakin donemde biz de, Ilhan Cavcav, Ibrahim Kizil veya Kayserispor gibi oyuncu satisinda da basarili isler saglayabiliriz.

5. Sakip Aytac (Genclerbirligi)



Listede futbolseverlere en uzak isim olacaktir Sakip Aytac. Ilhan Cavcav ve ekibinin yine sessiz sedasiz bir sekilde komik bir ucretle takima kattigi ama onumuzdeki 2-3 sene icerisinde adini sikca duyuracak yetenekli bir genc kendisi. Altyapisini Dardanel`de almis olan Sakip genc milli takimimizin da formasini kirletmekte. Futbolun en yetersiz bolgesi olan `sol bek` bolgesinde bu yasta (19) belli bir olgunluga ulasmis olmasi ileriye yonelik onun adina soleyebileceklerimizi olumlu kiliyor. Bundan 2-3 sene sonra yine guzel fiyatlarla buyuk takimlara gonderilecektir kendisi. Onumuzdeki seneyi tecrube senesi olarak gorsem de, sonraki senelerde buyuk isler yapabilecegine inaniyorum. Ayrica bizim acimizdan da ayri bir onemi var bu transferin, Sakip Genclerbirliginde bek ve acik rotasyonunda kullanilan Murat Kalkan`in yerini doldurarak Murat`in bize transferine vesile olmus oldu.

4.Mustafa Pektemek(Besiktas):


Mustafa Pektemek Gol Demek diyordu az sayidaki genclerbirligi taraftari(kim bilir belki Behzat C. de katiliyordu) kendisine. Ben Mustafa`dan bu transferi cok daha oncesinden yapmasini bekliyordum ki iki kritik donemde de uzun donemli sakatliklar yasadi Mustafa. Ilkinde umudumu yitirmemistim fakat ikinci sakatliktan sonra parlayamadan gidecek sandigim Mustafa ligin son 6-7 maciyla beraber hem kendisini ispatladi, hem de takimini Super Lig`de tuttu. Kendisinin sakatlanmadigi surece!!, bu ligi alip goturecek piyasada ne Almeida ne de Bebe birakacak bir isim olduguna inaniyorum . Turk futbolunun alisik olmadigi sekilde son vuruslariyla on plana cikiyor Mustafa. Belki de Sakaryaspor`un Turk futboluna kazandirdigi Aykut, Hakan, Tuncay`dan sonraki 4. buyuk gol ayagi olabilir.

3. Egemen Korkmaz (Besiktas):

Gecen yila kadar hic begenmedim kendisini. Trabzonspor`lu fanatik arkadaslarimin Egemen hakkindaki baskilari bile inandiramadi beni kendisine. Teknik kapasitesi sinirli seviyedeki defanslara kanim isinmiyor pek. Fakat bir pozsiyonda(Hangi mac oldugunu hatirlayamadim yardimi olan olursa sevinirim), topa uzanmasi imkansiz oldugu bir durumda kendini topun onune atisini gordukten sonra daha bir ilgiyle izlemeye basladim Egemen`i. Toptan korkmayan, psikopat yaninin yani sira liderlik ruhuyla one cikan ve devamliligiyla bir takima cok sey katabilecek bir isim Egemen. Ve onun bu listede bu kadar yukarida olmasinin sebebi ise sessiz sedasiz, BONSERVISSIZ bir sekilde Besiktas`a gecmesiyle alakali. Bu istikrarini Besiktas`ta da surdurebilirse kendisine `israrla` verilmeyen Milli formayi almaya hak kazanacagina inaniyorum ve hatta belki de Bursa, Trabzon`dan sonra bir kaptanlik pazu bandi daha.


2. Engin Bekdemir (Kayserispor)


Kayserispor Ertugral Saglam, Tolunay Kafkas ve simdi de Shota Arveladze`yle bana gore cok dogru transfer politikasiyla devam ediyorlar. Buyumeyi yavas yavas, dogru ekonomiyle ve basamaklari birer birer cikarak yapiyorlar. Ve ben bu basarinin arkasinda Suleyman Hurma`nin olduguna inaniyorum. Kayserispor verimini aldigi bir suru gurbetci transferine bu sene de Sefa Yilmaz, Nadir Ciftci ile devam ettiler. Fakat bu isimlere ek olarak birisini daha aldilar ki hala nasil Turkiye`ye geldigine inanamaktayim.

Altyapisini Hollanda`da almis olan Engin Porto`ya transferi sonrasinda Porto B takiminin birakin degisilmezlerinden biri olmayi yildizlarindan birisi olmustu. Portekiz`deki basarisinin yani sira Umit Milli takimlarin da her kademesinde oynamaya devam eden Engin`den herkes daha buyuk bir cikis bekliyordu ki kendisi Kayserispor`un vizyonuna guvenerek veya buyuk takimlarin ilgisizligi sebebiyle 19 yasinda Kayseri yollarina dustu. Profosyonel olarak cok fazla maci olmayan Engin`in yine de Shota ile beraber bu ligde cok basarili olacagina inaniyorum. Bu listedeki en genc iki isimden birisi olan Engin`i bu sene Shota`dan verimli sureyi alirsa izlemenizi oneririm. Maestro tadindaki futboluyla, Kayserispor`un ileri uclusune cok can yaktiracak paslar aticaktir.Engin`in mevkisiyle ilgili, bu listeye yazmayi cok istedigim 94 dogumlu Okay Yokuslu`dan da, buyuk bir supriz yeme riski de cok yuksek. Umarim Kayserispor, bu iki ismide Turk futboluna kazandirabilir.

1. Selcuk Inan (Galatasaray)

Sadece yerlilerin degil, ligin en iyi transferi kim diye sorsaniz Selcuk Inan derdim herhalde yine. Selcuk Inan benim gozumde futbol olarak Turkiye Ligi`nin Emre Belozoglu ve Arda Turan`la beraber en iyi 3 isminden biriydi. Emre Belozoglu futbolu kalan donemde yasi sebebiyle gerileyecekken ve Arda Turan`in son transferi sonrasinda ise acik ara ligin en iyi oyuncusu oldu Selcuk. Boyle bir ismi bonservis odemeden Fenerbahce ve Besiktas`a buyuk calim, Trabzon`a ise son 10 yilin en agir gollerinden birini atarak almis oldu Galatasaray. Sadece Selcuk`un oynamaya basladigi donemden sonra bile Galatasaray`in futbolunda gozle gorulur bir artis olurken, yeri Zokora gibi bir isimle doldurulmasina ragmen Trabzon`un cektigi sikinti ortada. Futbol akli, savunmaya yardimi, asistin asistcisi olma konusunda uzmanligiyla Galatasaray`a bu ve onumuzdeki senelerde cok sey katacak Selcuk. Fatih Terim`in takiminin Melo ile beraber kilit oyuncusu olacagina inandigim Selcuk`un, yakin zamanda kaptanlik pazubandina da yaklasacagina inanmaktayim.

Gelelim isin Orduspor kismina,

Listede Orduspor`umuzdan bir isim olmamasi yonetimimizin bu seneki onceligi yabancilara vermesi olarak gorebiliriz fakat ozellikle gurbetci pazarina yonelmemiz gerektigine inaniyorum. Orduspor olarak bu sene yaptigimiz en iyi yerli transferin ise Hakan Ozmert olduguna inanmaktayim. Bonservissiz boyle kalitede bir oyuncu benim gozumde ilk 10` a giremese de, en iyi 20 siralamasinda kesinlikle yer bulacaktir.

Bunlara da dikkat.

Besiktas ve Kayseri`nin gurbetci ve genclik asilari Nadir Ciftci, Okay Yokuslu, Sefa Yilmaz (Kayseri), Veli Kavlak, Tanju Kayhan, Mehmet Akyuz (Besiktas). Eskisehirspor`un Abdulkadir Kayali ve Abdulazis Solmaz hamleleri, Genclerbirligi ile lige donus yapan Cafercan Aksu, ucretsiz transfer olan Hakan Arikan, Selim Teber, Hakan Ozmert, Halil Altintop,Ceyhun Gulselam ve yuksek bonservisleri sebebiyle bu listede yer bulamayan Sezer Ozturk, Orhan Sam ligin diger basarili yerli transfeleri olarak goze batiyor.

Yorum olarak sizden de kendi listenizi duymak isterim. Transfer sezonun kapanmasiyla en iyi 10 yabanci transferle devam edecegim, bu konuda da fikir verebilirsiniz.

4 yorum:

  1. Gayet güzel bir analiz olmuş, eline sağlık murat. Çoğu isime katılabilirim ama bazı sıralama değişiklikleri olabilir.

    Egemen konusunda bende ''erk'' ile hem fikirim.

    YanıtlaSil
  2. Egemen`e bakisim hep olumsuzdu zaten de, kirdi zincirleri bende bakalim.

    Son olarak Antep`in Bursaspor`dan aldigi ve Tolunay hocanin elinde cok buyuyebilecek Muhammet Demir`de gayet basarili bir transfer. Onu atlamisim.

    YanıtlaSil
  3. Tolunay Kafkas'ın Kayserideki başarısını hep Ertuğrul hocaya bağlamıştım. Onun oluşturduğu kadroya hiçbirşey katmayıp aynı düzenle gidip başarılı olduğundan bahsetmiştim.

    Ama kayseriden sonra Gaziantepte de aynı ivmeyi sürdürmesi ve takımına gerçekten iyi futbol oynatması şaşırttı beni.

    Tolunay hocaya haksızlık etmişim : )

    YanıtlaSil
  4. Tolunay'ın inanılmaz Almanya bağlantıları var, "gurbetçi" piyasasına epey hakim. Kendini de iyi ifade edebiliyor, bir plan-program sunabiliyor talip olduğu oyuncuya, bu yüzden Kayserispor'a da Gaziantep'e de çok çok iyi bir yerli oyuncu iskeleti oluşturdu.

    Ama şunu da atlamamak lazım, bu iki takıma da kadro kalitesinin çok altında futbol oynatıyordu, dahası çıkan saha içi sorunları çözmekte çok yavaş kalıyordu.

    Bakalım yeni sezonda bir gelişme gösterebilecek mi.

    Muhammet Demir ise geçen sezon devre arasında Ahmet Arı ile takas edildi, bu sezon transferi değil yani - yoksa o da değerli bir transferdir elbette.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...