17 Haziran 2011

Yönetimin Kombine ve Bilet Politikası

Kombine fiyatlarından sonra yönetim sezon boyunca oynanacak olan maçlardaki bilet fiyatlarını açıkladı. Kombine fiyatları ufak çaplı bir şaşkınlık yaratmıştı ama bilet fiyatları o şaşkınlığı biraz daha yukarıya taşıdı.

Öncelikle yönetimin kafasında bir bilet ve kombine politikası var. Lige yeni çıktığımız için bu durumdan sağlanabilecek maksimum faydayı sağlamak istiyorlar ama gelir elde etme kaygısı diğer unsurları tetikleyecek gibi duruyor. Açıklanan fiyatların faişliğini ortaya koymak için bir sürü karşılaştırma yapabilirim. Geçen seneki bilet fiyatlarımız ile bu seneyi, Süper Ligin diğer takımlarının bilet fiyatları ile açıklanan fiyatlar gibi.

Bursaspor'un UEFA maçlarıda dahil olmak üzere kombine fiyatları Kapalı Kale Arkası 375, Maraton 650 Lira. 2 sezon önce şampiyon olmuş, bu seneyi Eefa'ya katılmaya hak kazanabilecek yerde bitirmiş bir kulübün kombine fiyatları bunlar. + olarak stadın standartları ve ilave olarak Uefa maçları da dahil fiyat. Bu karşılaştırmayı sadece fiyatların durumunu belirtmek için yaptım. Yoksa satışa çıkarılan 9 binin üzerinde kombine için kredi kartı seçenekleri ile 300-600 lira çalışan ve düzenli geliri olan biri için faiş değil ama öğreciler için aşırı bir meblağ.

Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, Ordu'da bu fiyatlarda kombine satılabilir. Ama bu fiyatlara kombine satıp, Süper Lige belkide yükseldik dediğimiz maç olan 4-0'lık Rize maçındaki ortamı, ambiyansı yönetim hiç beklemesin. Ekonomik olarak fayda sağlamak tabikide önemli fakat bu takım bir yerde de taraftarın itelemesiyle çıktı Süper Lige. Fakat bu fiyatları verip de kombine alan taraftar en zor zamanda takımın arkasında ne kadar olur muamma. O yüzden açıklanan bu fiyatlara karşılık olarak yönetimin mutlaka bir genç veya öğrenci kombinesi projesi yapması lazım. 25 yaş altına olabilir yada öğrenci olanlara yönelik olabilir. Ama mutlaka genç, bu takımı iteleyecek kitleyi stada çekmek gerek. Dediğim gibi, kombineler çok rahat satılır, stadta çok rahat dolar ama bu yönetimin ve takımın maddi olarak lehine manevi olarak aleyhine olur. İkisini teraziye koyduğumuz zaman ise manevi desteğe Ligde kalmak için uğraşacağımız ilk yıl çok daha fazla ihtiyacımız olacak.

Bilet politikasına gelecek olursak, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzsonspor ile oynanacak maçlarda : Kale Arkası 60, Maraton 100 lira.

Ankaragücü, Bursaspor, Eskişehir ve Samsunspor maçlarında ; Kale Arkası 30, Maraton 50 lira

Geriye kalan diğer karşılaşmalarda ise Kale Arkası 20, Maraton 40 lira. Geçen seneye oranla en düşük artış %100. Ankaragücü, Bursaspor, Eskişehir ve Samsun maçlarında % 150'lik bir artışsöz konusu. Geçen sene 10 lira verip kale arkasında maç izleyen taraftarımızın bu sene 30 lira yada 20 lirayı gözden çıkarması gerekecek. Yine kıyaslamayı Bursaspor'un bilet fiyatları ile yapacağım. Onlar da Gs, Bjk, Ts ve Fb maçlarında ayrı fiyatlar belirlemişler. O dört karşılaşmada Kapalı Kale Arkası 30, Maraton 60 Lira, Açık Kale Arkası 20 lira. Biz en ucuz 60 liraya onlar en ucuz 20 liraya o maçları izleyebilecekler. Diğer 13 karşılaşmanın bilet fiyatlandırmasını ise Kapalı Kale Arkası 25, Açık Kale Arkası 15, Maraton 40 lira olarak fiyatlandırmışlar. Yine teraziye koyduğumuz zaman bizim bilet fiyatları bayağı bir ağır geliyor.

Sonuç olarak yönetim kendi haklı sebeplerinden dolayı böyle bir politika izlemeye karar verdi. Bu fiyatlarla bile 19 Eylül'ün doluluk sıkıntısı yaşamayacağını herkes gibi onlar da biliyor. Fakat ortada bir ayrıntı var ve bu ayrıntı bence ilk senemizde maddiyattan daha önemli olan maneviyat. Bu politika ile yaş ortalaması zaten yüksek olan tribünlerimizin yaş ortalaması tavan yapar, takımı Bank Asyadaki en uzak deplasmanda bile yalnız bırakmayan, taraftar diye nitelendirmiğiz kesimin ise ortalaması bir hayli düşecek. Bunun sonucunun ise ne olacağını çok iyi biliyoruz. Hepimiz biliyoruz ki Ordu'da 5. dk'da takımı ıslıklayabilecek bir seyirci potansiyeli var. Bu fiyatlar o potansiyeli arttırır ve zor durumlarda bizi daha zor duruma sürükler.

Bilet ve kombine satılır, 19 Eylül dolar ama yönetim bu fiyatların sonuçlarının ne olacabileceği biraz daha düşünmesi ve genç kesimi stada çekmek için ortaya elle tutulur projeler koymalıdır.

1 yorum:

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Yorumlarınız bizim için önemli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...